Ontbijttaartje met abrikozen en walnoten

ontbijttaartje met abrikozen en walnoten
LoadingRecept opslaan

Dit ontbijttaartje maakt mijn dinsdag nu al goed! Zeker wanneer je er achter komt dat de smaak nog beter is dan je had gedacht. Nu de abrikozen weer volop verkrijgbaar zijn is het echt geen straf om hier een taartje van te maken. Ik ben fan! De perfecte basis om de dag mee te beginnen.

Een ontbijttaartje met abrikozen en walnoten daar wil je de dag mee beginnen!

Een zondagmiddag experimenteren in de keuken, dat zijn de momenten waarop de meest leuke creaties ontstaan. Met een kilo rijpe abrikozen in de fruitschaal wilde ik iets doen met deze oranje parels. Naast het feit dat abrikozen heel smaakvol zijn én gezond zie ze er ook nog eens te gek uit wanneer je ze verwerkt in een cake of taart. Je zou haast denken dat het Nederlands elftal wel deelneemt aan het WK bij het zien van dit thema taartje. Daar hebben we het Nederlands elftal niet voor nodig om wat kleur te creëren. Dit taartje maak je in een handomdraai en verrast alle smaakpapillen. Heb je geen tijd om een abrikozenmoes te maken? Gebruik dan eens ongezoete appelmoes.

Glutenvrij, lactosevrij en voor de liefhebbers plantaardig genieten!

Recept

Wat heb je nodig?

  • 2 springvormpjes dia 12 cm
  • Bakpapier
  • Pannetje
  • Mengkom
  • Spatel

Ingrediënten:

  • 150 g abrikozen (ontpit)*
  • 40 g Erythritol of 30 g ahornsiroop
  • 50 g glutenvrij havermeel
  • 50 g amandelmeel of kastanjemeel
  • 2 tl bakpoeder
  • Snufje zeezout
  • 1 tl Ceylon kaneel
  • Optioneel: 1 tl  Chai tea kruiden 
  • 2 eitjes**
  • 4 abrikozen
  • Enkele walnoten
  • 3 gedroogde abrikozen

*Ongezoete appelmoes kun je ook prima gebruiken i.p.v. abrikozenmoes.

**Eivrij of vegan? Gebruik eens 2 el gebroken lijnzaad geweekt in 5 eetlepels water.

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodempjes van de springvormpjes met bakpapier en vet de randen in met kokosolie.
  2. Ontpit de abrikozen. Snijd deze in stukjes en kook de abrikozen tot moes met enkele eetlepels water. Voeg het zoetmiddel toe en roer dit door elkaar.
  3. Doe de melen, bakpoeder, zeezout, specerijen en de eitjes in een mengkom en spatel hier de abrikozencoulis doorheen.
  4. Proef even of het beslag op smaak is, voeg zo nodig nog wat zoetmiddel toe.
  5. Schep het beslag in de springvormpjes. Snijd de abrikozen in partjes en duw deze in het beslag.
  6. Top de taartjes af met de walnoten voor een stevige bite!
  7. Schuif de kleurrijke bolides de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 25 minuten. Wil je de taart bakken in de Airfryer? Dat kan! Bak de taartjes dan zo’n 15 minuten goudbruin.

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

12 reacties
  1. Dag Marike,

    zou je deze ontbijttaartjes ook kunnen maken met gedroogde abrikozen? En zo ja, welke hoeveelheid zou je dan moeten gebruiken?

    met vriendelijke groet,

    Margot

    1. Hi Margot,

      Yes dat kan! Gebruik 100 gram en laat deze een kwartiertje wellen in warm water. Laat de abrikozen uitlekken en pureer ze tot moes met de overige ingrediënten.
      Ontzettend lekker kan ik je vertellen!

      Liefs,
      Marike

  2. Hallo,
    Graag zou ik dit recept eens uitproberen. De voorgestelde kleine bakvormen heb ik niet, maar wel die van 20-22-24 cm. Zou ik het deeg in 1 grote vorm kunnen doen. En wat zou de baktijd dan zijn? Alvast bedankt voor je reactie.

  3. Super goed gelukt en erg lekker.
    Ik heb heel veel pruimen van eigen oogst, moet vast lukken om de abrikozen te vervangen door pruimen.

  4. Hallo Marike, ik heb dit taartje gemaakt alleen had ik de Chai tea kruiden niet dus heb ik wat gember geraspt en er door gedaan. Had ik nog even een vraag moest je er nu ook gedroogde abrikozentussen stoppen dus een laagje deeg en daar wat abrikoosje op en dan de rest van het deeg want dat zie ik bij jou open gesneden taartje en dan er wat abrikozen boven op . hij is verrukkelijk ik heb hem wat af getopt met cocos yoghurt heerlijk. Ik weet nu waar ik de kruiden kan bestellen. Fijne dag. vriendelijke groet van mij Alda

  5. Heb nog niet heel veel ervaring met bakken, maar vroeg me af of je deze ook in muffin-vormpjes zou kunnen bakken om kleine porties te maken? Zo ja moet je dan baktijd en – temperatuur aanpassen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.