Een hartig bloemkoolbrood met een accent van knoflook, smeuïg van binnen en een knapperig korstje van sesamzaad en Parmezaanse kaas. Oh yes, ik weet het zeker, dit heerlijke hartige bloemkoolbrood is een blijvertje!  Ik kan bijna niet geloven dat het glutenvrij is. Voor de mensen die ook koolhydraatarm eten is dit een perfect alternatief aangezien het hartige brood gemaakt van bloemkool nauwelijks koolhydraten bevat!

Een hartig bloemkoolbrood om je vingers bij af te likken!

Tussen de middag eet ik graag een vers soepje of een salade met een plak brood. Aangezien ik een haat-liefde verhouding heb met de kant-en-klare glutenvrije boterhammen uit de supermarkt maak ik mijn brood zelf. Eerder maakte ik al het hartige courgettebrood en DEZE broodjes.  In mijn groentelade vond ik nog een verstekeling, een bloemkool die hunkerde naar een hoofdrol in één van mijn bakavontuurtjes. Zo gezegd zo gedaan, de bloemkool verdween zonder blikken of blozen in het beslag voor een wel heel erg lekker brood. De structuur doet mij aan cake denken, toch heeft dit hartige bloemkoolbrood de smaak van een knoflookbroodje. Ideaal om te serveren bij de soep of een salade. Ik ben fan!

Eenvoudig om te maken en je kunt volop variëren!

Zet het recept naar jouw eigen hand en durf te variëren. Wanneer je de bloemkool kort kookt, afgiet en vervolgens uitwringt in een theedoek zal je zien dat de structuur nog zachter wordt in het brood. De bloemkoolsmaak is niet overheersend, mocht je de bloemkool echt niet kunnen waarderen? Vervang deze dan door geraspte courgette, dit is een prima vervanger!

Parmezaanse kaas is een lactosevrije kaas, kun je hier niet tegen? Spatel dan 1 a 2 eetlepels pesto door het beslag voor een extra beleving!

Ben jij benieuwd naar het recept? Stroop de mouwen maar op en zet de oven maar aan, dan gaan we aan de slag!

Recept

Wat heb je nodig?

 • Cakevorm of broodvorm a 21 cm
 • Bakpapier
 • Mengkom
 • Spatel

Ingrediënten

 • 400 g bloemkool(rijst)
 • 6 eieren
 • 100 g amandelmeel
 • 30 g gebroken lijnzaad
 • 1 kleine el bakpoeder
 • 1 tl zeezout
 • 50 g kokosolie
 • 4 teentjes knoflook
 • Verse tijm
 • 30 g sesamzaad
 • Parmezaanse kaas als garnering

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
 2. Klop de eieren zo’n 5 a 10 minuten tot een lobbige massa.
 3. Doe ondertussen de bloemkool, amandelmeel, gebroken lijnzaad, bakpoeder, zeezout en de gesmolten kokosolie in een mengkom. Roer alles door elkaar en spatel vervolgens voorzichtig de eiermassa door de ingrediënten.
 4. Hak de knoflook en de tijm fijn en voeg deze toe. Durf te variëren met de kruiden!
 5. Doe het beslag in de bakvorm en strooi hier het sesamzaad en de Parmezaanse kaas overheen.
 6. Schuif het brood de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 50 minuten. Laat het brood afkoelen buiten de oven.
 7. Snijd het brood in plakken en geniet!

Ga je dit broodje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Liefs, Marike