Hartig Bloemkoolbrood van amandelmeel, glutenvrij en koolhydraatarm

Hartig bloemkoolbrood

Een hartig bloemkoolbrood met een accent van knoflook, smeuïg van binnen en een knapperig korstje van sesamzaad en Parmezaanse kaas. Oh yes, ik weet het zeker, dit heerlijke hartige bloemkoolbrood is een blijvertje!  Ik kan bijna niet geloven dat het glutenvrij is. Voor de mensen die ook koolhydraatarm eten is dit een perfect alternatief aangezien het hartige brood gemaakt van bloemkool nauwelijks koolhydraten bevat!

Een hartig bloemkoolbrood om je vingers bij af te likken!

Tussen de middag eet ik graag een vers soepje of een salade met een plak brood. Aangezien ik een haat-liefde verhouding heb met de kant-en-klare glutenvrije boterhammen uit de supermarkt maak ik mijn brood zelf. Eerder maakte ik al het hartige courgettebrood en DEZE broodjes.  In mijn groentelade vond ik nog een verstekeling, een bloemkool die hunkerde naar een hoofdrol in één van mijn bakavontuurtjes. Zo gezegd zo gedaan, de bloemkool verdween zonder blikken of blozen in het beslag voor een wel heel erg lekker brood. De structuur doet mij aan cake denken, toch heeft dit hartige bloemkoolbrood de smaak van een knoflookbroodje. Ideaal om te serveren bij de soep of een salade. Ik ben fan!

Eenvoudig om te maken en je kunt volop variëren!

Zet het recept naar jouw eigen hand en durf te variëren. Wanneer je de bloemkool kort kookt, afgiet en vervolgens uitwringt in een theedoek zal je zien dat de structuur nog zachter wordt in het brood. De bloemkoolsmaak is niet overheersend, mocht je de bloemkool echt niet kunnen waarderen? Vervang deze dan door geraspte courgette, dit is een prima vervanger!

Parmezaanse kaas is een lactosevrije kaas, kun je hier niet tegen? Spatel dan 1 a 2 eetlepels pesto door het beslag voor een extra beleving!

Ben jij benieuwd naar het recept? Stroop de mouwen maar op en zet de oven maar aan, dan gaan we aan de slag!

Recept

Wat heb je nodig?

  • Cakevorm of broodvorm a 21 cm
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Spatel

Ingrediënten

  • 400 g bloemkool(rijst)
  • 6 eieren
  • 100 g amandelmeel
  • 30 g gebroken lijnzaad
  • 1 kleine el bakpoeder
  • 1 tl zeezout
  • 50 g kokosolie
  • 4 teentjes knoflook
  • Verse tijm
  • 30 g sesamzaad
  • Parmezaanse kaas als garnering

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  2. Klop de eieren zo’n 5 a 10 minuten tot een lobbige massa.
  3. Doe ondertussen de bloemkool, amandelmeel, gebroken lijnzaad, bakpoeder, zeezout en de gesmolten kokosolie in een mengkom. Roer alles door elkaar en spatel vervolgens voorzichtig de eiermassa door de ingrediënten.
  4. Hak de knoflook en de tijm fijn en voeg deze toe. Durf te variëren met de kruiden!
  5. Doe het beslag in de bakvorm en strooi hier het sesamzaad en de Parmezaanse kaas overheen.
  6. Schuif het brood de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 50 minuten. Laat het brood afkoelen buiten de oven.
  7. Snijd het brood in plakken en geniet!

Ga je dit broodje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Liefs, Marike

Delen:


28 reacties op “Hartig Bloemkoolbrood van amandelmeel, glutenvrij en koolhydraatarm

  1. Hi, dit recept wil ik wel eens proberen, maar waar ik momenteel veel tegen aanloop is dat er veel gebruik gemaakt wordt van kokos (meel en olie) ik ben hier allergisch voor. Wat is in dit recept een goede vervanger voor de kokosolie, met het oog op een koolhydraatarm dieet?
    Bedankt!

  2. Dit lijkt mij nou een lekker recept om vandaag te maken. Maar hoe lang kan je het brood bewaren en kan het ook in de vriezer? Ik ben benieuwd of het dan niet te plakkerig wordt.

  3. Misschien een domme vraag maar begrijp ik het goed dat bloemkool gewoon gekookt moet worden en dan kleinsnijden, zoals rijst er ongeveer uitziet…?

  4. Hoi Marike,
    Ik ben nu dit brood aan het maken maar loop er tegen aan wat ik met de bloemkool moet doen? Fijn snijden en dan mixen met de rest van de ingrediënten?
    Ik hoor graag even!
    Dank!
    Alexandra

  5. Je schrijft dat wanneer je niet tegen Parmezaanse kaas kan, je deze kan vervangen door pesto, maar in pesto zit ook parmezaansse kaas.

  6. Ik hetb het brood vanavond gemaakt en het is verrukkelijk. Ik heb het recept ietwat aangepast. Zo had ik geen verse tijm in huis dus ik heb gedroogde tijm en ook nog wat gedroogde Italiaanse kruiden gebruikt. Ook heb ik wat gedroogde tomaten uit een potje fijngehakt en door het beslag gedaan. De sesamzaadjes heb ik achterwege gelaten.

    1. Hi Mary-Lou,

      Je kunt amandelmeel goed vervangen door een ander soort notenmeel om dezelfde structuur te behouden. Daarnaast werkt lupinemeel ook erg fijn!

      Kun je hier iets mee?
      Liefs,
      Marike

  7. Goedemiddag Marike
    Kan ik het lijnzaad ergens mee vervangen? Ik mag dit nl niet ivm een lage bloeddruk,ik zat zelf te denken aan psylliumvezels?
    Alvast bedankt Gr Yvonne

Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.