Een eenvoudig glutenvrij brood zonder gist gemaakt van haver- en kastanjemeel, ik kan alvast vertellen, er ging een wereld voor mij open! Dit lekkere brood is licht verteerbaar en snel klaar. Ideaal om te maken in het weekend zodat je kunt genieten van een heerlijke verse boterham zonder dat je er buikpijn van krijgt. Glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij! Zelfs de thuisbakker met twee linker bakhanden kan overweg met dit recept!

Als broodliefhebber ben ik altijd op zoek naar een gezond glutenvrij brood zonder gist, dit recept is een blijvertje!

Dol ben ik op brood. Vroeger at ik het liefste brood, veel brood met oude kaas en een lik roomboter. Op het moment dat ik de diagnose coeliakie kreeg en mijn eerste glutenvrije boterham proefde, kon ik wel huilen. Ondertussen weet ik beter. Ik maak mijn broodjes gewoon zelf! Eerlijk gezegd was ik zelf geen broodbakker. Het werken met gist vond ik maar lastig en daardoor rolde er menig keer een bonk alias baksteen uit de oven. Teleurstelling op teleurstelling volgde.

Ik wil jou inspireren om zelf met eenvoudige recepten de meest lekkere broodjes, bolletjes en hartige creaties op tafel te toveren!

De afgelopen maanden heb ik veel, vooral héél veel geëxperimenteerd met het maken van brood, bolletjes en nog meer brood. Glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij wel te verstaan. Een mond vol aan woorden en tot voor kort voor mij (en ik denk voor veel andere mensen) een crime in de keuken. Door op ontdekkingstocht te gaan met de nog onbekendere meelsoorten ontstonden de meest verrassende creaties, dan hebben we het vooral over de smaak. Er ging letterlijk een wereld van smaken en structuren voor mij open. Al deze glimlachmomentjes en sprongetjes van geluk heb ik gebundeld in mijn TWEEDE BAKBOEK. Nog niet gezien? De blog over het boek kun je HIER lezen en het boek kun je nu alvast HIER reserveren. In september is het feest want dan zal het boek op de deurmat ploffen, ik vind het serieus nu al spannend!

Een eenvoudig glutenvrij brood zonder gist bak je gewoon zelf!

Vandaag neem ik jou alvast mee in mijn avontuur om zelf eenvoudig glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij brood te bakken. Het havermeel combineert erg goed met het kastanjemeel. Kastanjemeel heeft een notige smaak en valt niet als een baksteen op de maag maar zorgt voor een luchtige structuur. De psylliumvezels vervangen de gluten en geven het brood voldoende elasticiteit zodat het brood mee veert wanneer je er op duwt. Heb je beide producten nog niet in huis? Geen nood, kastanjemeel kun je prima vervangen door boekweitmeel of amandelmeel in dit geval. De psylliumvezels kun je eventueel ook achterwege laten, de structuur zal iets kruimeliger zijn.

Ben je er klaar voor? Stroop de mouwen maar op! We gaan aan de slag!

Recept

Wat heb je nodig?

 • Mengkom
 • Spatel
 • Oven
 • Cakevorm 21 cm
 • Bakpapier

Ingrediënten:

 • 1 el kokosolie
 • 200 g glutenvrije havermout
 • 150 g kastanjemeel*
 • 1 tl bakingsoda
 • 1 tl bakpoeder
 • Snufje zeezout
 • 1 el psylliumvezels
 • 300 ml lactosevrije yoghurt
 • 3 eieren**
 • 1 el kokosolie
 • 1 el appelazijn of citroensap
 • 30 g pompoenpitten

*Kastanjemeel kun je eventueel vervangen door boekweitmeel of amandelmeel.

**Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 3 el gebroken lijnzaad geweekt in 9 el warm water.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze in met wat kokosolie.
 2. Smelt de kokosolie in een pannetje. Mix vervolgens de havermout in een blender tot havermeel.
 3. Doe het havermeel samen met en het kastanjemeel, bakpoeder, baking soda, psylliumvezels en het zeezout in een mengkom. Mix de lactosevrije yoghurt, appelazijn en kokosolie in een andere kom en voeg daar de eieren aan toe.
 4. Schenk de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar tot er een stevig broodbeslag ontstaat.
 5. Verdeel het beslag over de bodem van het cakeblik en verdeel de pompoenpitten hier overheen.
 6. Schuif het brood de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 45 minuten.
 7. Laat het brood afkoelen buiten de oven.

Ga je dit brood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!