Eenvoudig glutenvrij brood zonder gist

Een eenvoudig glutenvrij brood zonder gist gemaakt van haver- en kastanjemeel, ik kan alvast vertellen, er ging een wereld voor mij open! Dit lekkere brood is licht verteerbaar en snel klaar. Ideaal om te maken in het weekend zodat je kunt genieten van een heerlijke verse boterham zonder dat je er buikpijn van krijgt. Glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij! Zelfs de thuisbakker met twee linker bakhanden kan overweg met dit recept!

Als broodliefhebber ben ik altijd op zoek naar een gezond glutenvrij brood zonder gist, dit recept is een blijvertje!

Dol ben ik op brood. Vroeger at ik het liefste brood, veel brood met oude kaas en een lik roomboter. Op het moment dat ik de diagnose coeliakie kreeg en mijn eerste glutenvrije boterham proefde, kon ik wel huilen. Ondertussen weet ik beter. Ik maak mijn broodjes gewoon zelf! Eerlijk gezegd was ik zelf geen broodbakker. Het werken met gist vond ik maar lastig en daardoor rolde er menig keer een bonk alias baksteen uit de oven. Teleurstelling op teleurstelling volgde.

Ik wil jou inspireren om zelf met eenvoudige recepten de meest lekkere broodjes, bolletjes en hartige creaties op tafel te toveren!

De afgelopen maanden heb ik veel, vooral héél veel geëxperimenteerd met het maken van brood, bolletjes en nog meer brood. Glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij wel te verstaan. Een mond vol aan woorden en tot voor kort voor mij (en ik denk voor veel andere mensen) een crime in de keuken. Door op ontdekkingstocht te gaan met de nog onbekendere meelsoorten ontstonden de meest verrassende creaties, dan hebben we het vooral over de smaak. Er ging letterlijk een wereld van smaken en structuren voor mij open. Al deze glimlachmomentjes en sprongetjes van geluk heb ik gebundeld in mijn TWEEDE BAKBOEK. Nog niet gezien? De blog over het boek kun je HIER lezen en het boek kun je nu alvast HIER reserveren. In september is het feest want dan zal het boek op de deurmat ploffen, ik vind het serieus nu al spannend!

Een eenvoudig glutenvrij brood zonder gist bak je gewoon zelf!

Vandaag neem ik jou alvast mee in mijn avontuur om zelf eenvoudig glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij brood te bakken. Het havermeel combineert erg goed met het kastanjemeel. Kastanjemeel heeft een notige smaak en valt niet als een baksteen op de maag maar zorgt voor een luchtige structuur. De psylliumvezels vervangen de gluten en geven het brood voldoende elasticiteit zodat het brood mee veert wanneer je er op duwt. Heb je beide producten nog niet in huis? Geen nood, kastanjemeel kun je prima vervangen door boekweitmeel of amandelmeel in dit geval. De psylliumvezels kun je eventueel ook achterwege laten, de structuur zal iets kruimeliger zijn.

Ben je er klaar voor? Stroop de mouwen maar op! We gaan aan de slag!

Recept

Wat heb je nodig?

 • Mengkom
 • Spatel
 • Oven
 • Cakevorm 21 cm
 • Bakpapier

Ingrediënten:

 • 1 el kokosolie
 • 200 g glutenvrije havermout
 • 150 g kastanjemeel*
 • 1 tl bakingsoda
 • 1 tl bakpoeder
 • Snufje zeezout
 • 1 el psylliumvezels
 • 300 ml lactosevrije yoghurt
 • 3 eieren**
 • 1 el kokosolie
 • 1 el appelazijn of citroensap
 • 30 g pompoenpitten

*Kastanjemeel kun je eventueel vervangen door boekweitmeel of amandelmeel.

**Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 3 el gebroken lijnzaad geweekt in 9 el warm water.

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze in met wat kokosolie.
 2. Smelt de kokosolie in een pannetje. Mix vervolgens de havermout in een blender tot havermeel.
 3. Doe het havermeel samen met en het kastanjemeel, bakpoeder, baking soda, psylliumvezels en het zeezout in een mengkom. Mix de lactosevrije yoghurt, appelazijn en kokosolie in een andere kom en voeg daar de eieren aan toe.
 4. Schenk de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar tot er een stevig broodbeslag ontstaat.
 5. Verdeel het beslag over de bodem van het cakeblik en verdeel de pompoenpitten hier overheen.
 6. Schuif het brood de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 45 minuten.
 7. Laat het brood afkoelen buiten de oven.

Ga je dit brood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

 

 

Delen:


36 reacties op “Eenvoudig glutenvrij brood zonder gist

 1. Helemaal mijn favoriet dit brood. Smaak blijft vers, verkruimeld niet. Gewoon superlekker en eenvoudig te maken. Ik maak hem elke week, zojuist weer een uit de oven gehaald, heerlijk!

 2. Dit heerlijke brood valt zo goed in de smaak bij ons thuis dat ik er graag meer vooruit wil bakken. Nu vraag ik mij af of ik dit brood ook goed kan invriezen?

  1. Hey Tanja,

   Wat goed om te lezen zeg! Ja hoor je kunt het brood prima invriezen! Dat doe ik ook wekelijks! In mijn nieuwe boek staan nog meer tips en variaties voor heerlijke broden! Aaanradertjes! Liefs, Marike

 3. Leuk artikel het kikkererwtenmeel is heel fijn maar gebruikt je ook wildzuurdesem bvb van Sultana Rozijnen met na 5 dagen hou je alleen het water over en dat meng je met gvmeel 5 dagen voeden dan is de zuurdesemstarter klaar met deze msnier nog gezonder vor de darmen

  1. Net dit brood gemaakt. Lekkere smaak, enkel mijn brood verkruimelt helemaal. Ik heb je recept gevolgd, enkel de 300 ml yoghurt heb ik vervangen door 200 ml amandelmelk. Had ik toch 300 ml amandelmelk moeten nemen? Of meer psylliumvezels? Graag jouw reactie!

 4. Ik hb net het brood gemaakt met mn nieuwe master chef pro, die ik van de kerstman heb gekregen. Wat een ideaal apparaat. Brood is ook goed gelukt vind ik, smaakt goed, miss nog iets te nat. Moet t dan eigenlijk nog wat langer in de oven?

  1. Hey Christel,

   Wat leuk om te lezen zeg! Wat ben je goed bezig! Ik zou het brood nog iets langer bakken zodat de nattigheid zal verdwijnen. Iedere oven is anders waardoor de oventijden kunnen afwijken.
   Geniet van het mooie apparaat en de fijne recepten!

   Liefs,
   Marike

 5. Echt een super recept. Mijn moeder en ik maken het zelfs in Spanje. Gewoonweg ideaal! Dankjewel voor al deze leuke en heerlijke recepten 🙂

 6. Heerlijk brood, Marike!
  Ik heb een financieel vraagje aan jou: welk van jou glutenvrije brood recepten is nu het voordeligst om met regelmaat te bakken, zodat je er dagelijks van kunt eten? Kastanjemeel vind ik best wel prijzig.

  1. Hi Marjon,
   Dit brood is een prima alternatief. Je kunt het kastanjemeel inruilen voor boekweit-, rijst- of havermeel gebruiken om het brood betaalbaar te maken.

   Liefs,
   Marike

   1. Heerlijk! Net uit de oven en de kapjes zijn al op.. Fijne afwisseling van al die zoetje (bananen)broodjes waar ik meestal op uitkom.
    Dank voor dit recept!

 7. Weet jij een goede vervanging voor havermout?
  Verdraag namelijk ook geen glutenvrije havermout.
  De meelsoorten die goed voor mij zijn, zijn;
  – kastanjemeel
  – kokosmeel
  – amandelmeel
  – tijgernotenmeel
  – bakbananenmeel (een kleine hoeveelheid)
  – druivenpitmeel (dit meel heb ik nog niet kunnen vinden)

 8. hai Marike, leuk om je site, tips en recepten te vinden. Echt brood was inderdaad nog niet langs gekomen met het glutenvrije dieet. Ik heb groente-platbroden gemaakt en bananenbrood, beiden erg lekker, maar geen brood-brood. Ik heb gisteren dit brood gemaakt en de smaak is lekker. Ik had geen kastanjemeel dus heb die vervangen voor 1/2 boekweitmeel en 1/2 amandelmeel. Ik liep alleen aan tegen dat het brood nog te vochtig was aan het einde van de baktijd. Mogelijk door de amandelmeel? Mogelijk door de heteluchtoven? Ik heb die 10% lager gezet dan de graden die jij aangaf. Nadat het brood voldoende was afgekoeld, ik hem aansneed en zag dat het nog te vochtig was, heb ik de oven op 150 graden hetelucht gezet en het brood nog een klein kwartiertje erin gezet (tijdens het verder opwarmen naar 150 graden). Is droog genoeg en niet te droog en lekker. Maar nog niet zo mooi als jouw brood. Heb je een tip over de vochtigheid of graden hetelucht? Dank je wel!

  1. Hi Femke,

   Dankjewel voor de uitgebreide reactie! Wat fijn dat je alsnog hebt genoten van het broodje!
   Ik denk dat het komt doordat het amandelmeel minder vocht heeft opgenomen dan kastanjemeel zou doen. Je zou in het vervolg iets minder vocht kunnen gebruiken of 1/8 meer amandelmeel. Een eetlepel extra psylliumvezels wil ook goed helpen. De oventijden kunnen soms iets verschillen doordat iedere oven anders is, maar dit is inderdaad wel erg lang.

   Ik zou het eerst oplossen door de verhoudingen meel aan te passen of psylliumvezels extra toe te voegen, vervolgens kun je kijken of je de baktijd indien nodig iet kunt verlengen.

   Ik denk dat jouw broodje dan ook mooier te vormen is. 🙂

   Liefs,
   Marike

 9. Beste Marike,
  ik ben net nieuw in glutenvrij land en moet nog erg wennen aan bepaalde dingen. Hoewel ik gelukkig al erg van zelf dingen bakken hield, maak ik dus nu ook het liefst mijn eigen brood; zo weet ik wat er wel in zit en welke evt. rommel niet ;-).. Nu heb ik vandaag voor het eerst dit brood gemaakt; alleen is hij bij mij juist vrij hard en compact uit de oven gekomen… de smaak is overigens wel goed, dus 1 broodje zal al zeer voedzaam zijn. Enig idee wat ik hieraan zou kunnen doen de volgende keer ?
  overigens een erg leuke site , waar ik zeker meer van ga uitproberen !!
  vriendelijke groet, Suzan

  1. Hi Suzan, dankjewel voor de reactie! Wat stoer dat je zelf aan het bakken bent geslagen en experimenteert. Dit broodje hoort niet heel compact te zijn. Heb je baking soda gebruikt? Dit zou het broodje meer lucht moeten geven. Laat het mij maar weten!

   Liefs,
   Marike

   1. Bedankt voor je snelle reactie! Dan moet dat het zijn 🙊ik had dat niet in huis en in plaats daarvan 3 tl extra gewone bakpoeder gebruikt (Zag dat dat als vervanging zou kunnen op internet ) maar ga het kopen en opnieuw proberen!! Dank je wel. Zal Voortaan precies je recepten aanhouden 😉

 10. Hoi Marika, ik heb de droge en de natte ingrediënten gemixt en dan allebei in de broodmachine gedaan. Echter, er is een groot gat vanbinnen, ik heb de indruk dat de 2 niet goed genoeg vermengd zijn. Of mss moet ik volgende keer de 2 handmatig goed mengen, en dan in de machine of de oven? Heb jij al eens een broodmachine gebruikt? De smaak is in elk geval heerlijk dus ik ga t zeker nog s proberen! Liefs, Veerle

  1. Hey Veerle,
   Oeeh wat jammer zeg! Ik heb het brood nog niet eerder gemaakt in een broodmachine. Puur doordat ik zelf niet beschik over zo’n machine.
   Je zou denk ik beter de ingrediënten allemaal alvast kunnen mengen en dan hopsakee als een bal de oven in. Nóg makkelijker én super lekker! Zoals ik al schreef ben ik een hele luie broodbakker. 😉

   Succes!

   Liefs,
   Marike

 11. Hallo Marike,

  In de ingrediënten staat havermout weergegeven, maar vervolgens heb je het in de bereiding over havermeel. Zijn beide opties mogelijk?

  Lukt het brood ook goed als je het in een broodbakmachine bakt?

 12. Hai!

  Ik heb nu al een aantal keer dit gemaakt en mijn dochter vindt het heerlijk! Ik ben alleen benieuwd waarom je yoghurt gebruikt in plaats van plantaardige melk. En mocht ik het willen aanpassen naar plantaardige melk, waar kan ik dan het beste op letten?
  Groetjes, Chiara

  1. Hi Chiara,

   Dankjewel voor de reactie! De yoghurt maakt het brood net iets smeuïger waardoor het niet zo snel droog zal worden in vergelijking met plantaardige melk.
   Je zou wel 1/2 of 1/2 kunnen doen. Geniet ervan!

   Liefs,
   Marike

Geef een reactie

Login met je socials:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.