Glutenvrije clafoutis met perzik en citroen

Glutenvrije perzik en citroen taart

Deze glutenvrije clafoutis met perzik en citroen is niet alleen leuk om naar te kijken maar ook een smaaksensatie eerste klas! Een luchtige cake met een smeuïge bite waarin de perzik fantastisch combineert met het accent van citroen en vanille. Geheel glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, koolhydraatarm én zonder geraffineerde suikers.

Nu de perziken weer volop verkrijgbaar geef ik deze maar al te graag een hoofdrol tijdens mijn dagelijkse bakavontuurtjes. Van perzikkruimelvlaai, perzik koeken, perzik cheesecake tot de glutenvrije clafoutis met perzik én citroen. Deze glutenvrije clafoutis met perzik en citroen schuif je zo de oven in wanneer je weinig tijd hebt en toch iets lekkers op tafel wilt toveren wanneer je bezoek krijgt. Uiteraard kun je er ook gewoon mee ontbijten, want deze taart is gezond!

Opvallend is dan ook dat de Fransen de kersen niet ontpitten, het eten van deze goddelijke lekkernij is dan ook niet zonder risico.

Voor wie het niet weet; wat is een clafoutis eigenlijk? Clafoutis is een soort gebak dat meestal als dessert wordt gegeten. De ‘echte’ clafoutis komt van oorsprong uit de Franse streken Limousin en Auvergne en wordt daar gemaakt met kersen. Opvallend is dan ook dat de Fransen de kersen niet ontpitten, het eten van deze goddelijke lekkernij is dan ook niet zonder risico. 😉

In de rest van Frankrijk wordt ook ander fruit gebruikt om een clafoutis te maken. Denk bijvoorbeeld aan perzik, aardbeien, blauwe bessen en banaan. Een clafoutis is overigens geen echte taart, het lijkt eerder op een soort van  luchtige cake. Clafoutis is zowel warm, lauw als koud erg lekker en smaakt ook prima als ontbijt.

Recept

Wat heb je nodig?

Vlaaivorm 20 cm

Ingrediënten:

  • 200 g gepureerde perzik of 220 ml kokosmelk (volle variant)
  • 4 eieren
  • 3 el citroensap
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 g amandelmeel
  • Snufje zeezout
  • 2 perziken
  • amandelschaafsel om te garneren

Houd je van zoet? Voeg dan wat honing toe. Ik gebruikte de Steviala sweet bee, zonder suiker (aanradertje!).

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Doe de gepureerde perzik (of de kokosmelk) in een mengkom samen met de eieren, vanille en het citroensap.
  2. Mix het goedje tot een romig en vooral luchtig beslag.
  3. Spatel het amandelmeel en het zeezout voorzichtig door het beslag. Proef het beslag, voeg zo nodig nog wat (suikervrije) honing toe. Schenk het beslag in de bakvorm.
  4. Schil de perziken en snijd deze in plakjes. Verdeel de plakjes perzik over het beslag en strooi hier wat amandelschaafsel overheen. Schuif de clafoutis de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n  25 a 30 minuten.

Bewaartip! De clafoutis kun je gerust zo’n 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

Delen:


Een reactie op “Glutenvrije clafoutis met perzik en citroen

Geef een reactie

Login met je socials:




Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.