Vegan bananencake met blauwe bessen én cheesecakevulling

 

Sunday’s are for baking! Het begon met een eenvoudig basisrecept voor het maken van een vegan glutenvrij banencake en eindigde met een luxe bolide! Een smeuïg én luchtig fundament van bananencake, gevuld én getopt met blauwebessen en cheesecake (bolletjes!). Een winnaars combinatie als je het mij vraagt. Gezond, gemak én genieten gaan prima samen. Geheel glutenvrij en vegan!

Van Old School bananenbrood naar fancy vegan bananencake zonder geitenwollensokken karakter!

Bananenbrood of uhh cake vind ik in dit geval mooier klinken, daar kun je eindeloos mee variëren. Op elke foodblog vind je tegenwoordig wel een recept voor bananenbrood. Eerder maakte ik Bananenbrood Deluxe en uiteraard de Banana Pie deze worden nog altijd veel gemaakt. In mijn nieuwe BAKBOEK deel ik mijn favoriete bananenbrood, daar moet je nog heel even op wachten. Tot die tijd moet je het nog even doen met alle inspiratie die online op OHMYPIE.nl voorbij zal komen.

Hoe maak je een vegan cake luchtig?

Op zondag maak ik vaak een aantal tussendoortjes die ik door de weeks makkelijk in mijn tas kan stoppen. Mueslirepen en deze bananencake zijn favoriet! In mijn zoektocht naar hét recept voor een smeuïge bananencake ontdekte ik een simpel trucje. Ik heb eens bruiswater toegevoegd in plaats van een scheut plantaardige melk. Het bruiswater geeft de bananencake meer luchtigheid, daarnaast heb ik een vleugje baking soda ingezet samen met wat appelazijn om de luchtigheid te versterken. Uiteindelijk ontstond er een luchtige, smeuïge bananencake zonder eieren, hoe tof is dat?!

De combinatie van een bananencake, blauwe bessen en een vulling van cheesecake, dat is mijn favoriet. Uiteraard kun je volop varieren! Wat dacht je van een combinatie van appel en rozijnen? Chocolade en pecannoten met een vleugje zeezout zijn ook aan te raden heb ik vernomen uit betrouwbare bronnen! 😉

Handige tips voordat je écht aan de slag gaat!

Besluit je toch voor mijn creatie te gaan. Let dan op dat je de stevige (kokos)yoghurt die je gebruikt goed laat uitlekken. De yoghurt moet echt schepbaar zijn en niet vloeibaar. Als deze vloeibaar is, dan maakt deze de cake te nat. Binnenkort verschijnt er een blog over de verschillende yoghurtsoorten die er zijn en waar je zo voor kunt inzetten. Daarnaast zal ik een recept delen waarmee jij zelf kokosyoghurt kunt maken zonder dat het jou bergen geld kost.

Heb je geen boekweitmeel in huis? Glutenvrij havermeel is ook een goede optie of gebruik 125 gram bakbananenmeel! Prima alternatieven!

Ben je er klaar voor? Stroop de mouwen maar op! 

Recept:

Dit taartje is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Wat heb je nodig?

  • Springvorm 16 cm of een cakevorm
  • Bakpapier
  • Foodprocessor
  • Mengkom
  • Spatel

Ingrediënten:

Voor 1 taartje voor zo’n 6 personen

Voor het basisbeslag:

  • 200 g boekweitmeel
  • 50 g amandelmeel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • Snufje zeezout
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 4 rijpe bananen
  • 30 g zachte kokosolie
  • 100 g Medjoul dadels (ontpit)
  • 100 ml bruiswater (ook wel Spa rood in de volksmond genoemd)
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 el appelazijn

Voor de vulling:

  • 100 g blauwe bessen
  • 100 g kokosyoghurt*
  • 1 el ahornsiroop
  • scheutje citroensap

*Plantaardige kwark is ook een goede optie!

Voor de topping:

  • 50 g walnoten
  • Optioneel: amandelschaafsel, kokossnippers

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in of bekleed een cakevorm met bakpapier.
  3. Doe de melen, bakpoeder, speculaaskruiden en het zeezout in een mengkom.
  4. Pureer de bananen samen met de Medjoul dadels en de kokosolie tot mousse, voeg het bruiswater toe en spatel dit goedje door de droge ingrediënten.
  5. Meng nu de appelazijn en de baking soda in een apart bakje tot het gaat schuimen. Voeg dit toe aan je beslag en meng goed.
  6. Verdeel de helft van het beslag over de bodem van de bakvorm, strooi hier alvast wat blauwe bessen overheen.
  7. Meng de stevige (kokos)yoghurt met ahornsiroop en het citroensap. Verdeel met een dessert-of theelepel de helft van de stevige yoghurt over het beslag. Verdeel hier de rest van het beslag overheen en top het taartje af met de overige blauwe bessen, (kokos)yoghurt en de gebroken walnoten. Wil je er echt een luxe bolide van maken, garneer de cake dan met wat kokossnippers en amandelschaafsel!
  8. Schuif jouw creatie de oven in een voor een bruiningskuurtje van zo’n 40 a 45 minuten.
  9. Laat de cake goed afkoelen, en ook hierbij benadruk ik GOED. Zet de parel het liefste zo’n 2 uur in de koelkast zodat de cheesecakevulling goed op kan stijven.
  10. Eetsmakelijk!

TIP! Snijd de cake in stukken en bewaar een aantal stukjes in de vriezer. Zo kun je iedere dag genieten van een smaakvol tussendoortje of ontbijt. De cake is namelijk gevaarlijk lekker!

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

 

Alternatieve titel

Delen:


2 reacties op “Vegan bananencake met blauwe bessen én cheesecakevulling

Geef een reactie

Login met je socials:




Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.