Ontbijttaart met blauwe bessen en kokosyoghurt

Ontbijttaart met blauwe bessen en kokosyoghurt

Een smaakvolle ontbijttaart met kokosyoghurt en blauwe bessen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Deze bruisende bolide is een pronkstuk op tafel waar iedereen van mee wil genieten. Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers ook te veganizen!

Experimenteren met winterse specerijen

Wekelijks schuif ik heel wat ontbijttaarten in de oven met ieder een eigen karakter. De taarten zijn niet allemaal voor mijzelf hoor, maar uiteraard geniet ik regelmatig van een puntje ontbijttaart. Momenteel ben ik fan van winterse specerijen, ik experimenteer er op los en mijn omgeving geniet mee. Speculaaskruiden, Ceylon kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat, saffraan en niet te vergeten anijs. Anijs, de herkenbare smaak van taai taai (recept volgt!), oude wijven koek van oma én de old school warme melk met een blokje anijssuiker. Mooie herinneringen van vroeger. Ik verwerkte anijs eens in een aantal van mijn recepten, om anijs van een andere kant te laten zien, zie hier het resultaat!

Een gezonde ontbijttaart waar iedereen van mee wil genieten!

Deze parel toverde gisteren een glimlach op mijn gezicht. Een smeuïg cake waar ik blauwe bessen in heb verstopt, met een vleugje vanille en herfstachtige specerijen. Schatgraven voor beginners! Als je gelukt hebt vind je een vijg in jouw puntje Pie! Bedekt met een fluweelzacht laagje kokosyoghurt en een parade van blauwe bessen en bramen. De ontbijttaart is gezond doordat er geen geraffineerde suikers en vetten aan zijn toegevoegd. Een cadeautje van moeder natuur! 

Wil je deze rakker proberen? Dat kan! Het recept heb ik speciaal voor jou uitgewerkt.

Volg Oh My Pie! op PINTERST voor meer inspiratie!

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij

#Benodigdheden:

  • Springvorm dia 18 cm
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Mengkom
  • Spatel

Ingrediënten:

Voor 1 ontbijttaart van 6 a 8 puntjes:

Voor het basisbeslag:

  • 300 g appelmoes (liefst ongezoet)
  • 3 eieren*
  • 40 g ahornsiroop
  • Rasp van 1/4 sinaasappel
  • 2 tl Ceylon kaneel
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1/2 tl anijs
  • Snufje zeezout
  • 150 g glutenvrij havermeel
  • 50 g hazelnootmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 gedroogde vijgen

Voor de topping:

  • 200 g dikke kokosyoghurt
  • 2 el sinaasappelsap
  • 100 g blauwe bessen
  • 100 g bramen

*Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 2 el gebroken lijnzaad geweekt in 6 el warm water. Voeg als laatste 1/2 tl baking soda toe met een scheutje appelazijn of citroensap aan het beslag zodat jouw cake ook voldoende zal rijzen.

Aan de slag!

Aan de slag!

  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie.
  3. Doe de appelmoes in een mengkom.
  4. Klop de eieren luchtig samen met de ahornsiroop in zo’n 5 a 8 minuten. Spatel dit door de appelmoes heen.
  5. Doe de overige ingrediënten (behalve de gedroogde vijgen) voor het basisbeslag in een andere mengkom en roer dit voorzichtig door het appelmoesmengsel totdat alle klontjes zijn verdwenen.
  6. Schenk het beslag in de springvorm.
  7. Snijd de vijgen in stukjes en spatel deze door het beslag.
  8. Schuif de cake de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 45 minuten. De cake is goed wanneer een satéprikker hier droog uitkomt.
  9. Laat de cake afkoelen buiten de oven. Zodra de cake is afgekoeld kun je aan de slag gaan met het maken van de topping.
  10. Roer de kokosyoghurt en het sinaasappelsap door elkaar. Swirl dit over de afgekoelde ontbijtcake en versier de cake als laatste met de bramen en blauwe bessen.
  11. Ik kan je beloven dat het de moeite waard is! Geniet ervan!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Alternatieve titel
Alternatieve titel

Delen:


8 reacties op “Ontbijttaart met blauwe bessen en kokosyoghurt

    1. Hi Saskia,
      Kokosyoghurt van AH eigen merk of Abbot Kinney’s is dik van zichzelf. Deze werken fijn. Heb je dit niet in huis en kun je tegen lactose? Dan is Griekse yoghurt ook geweldig! Kies een yoghurt/kwark die jij fijn vindt!

      Liefs,
      Marike

  1. Ha Marike, dat ziet er geweldig uit! Ik mis alleen een stap tussen 3 en 4; KOOK je de appels tot moes, of mik je ze rauw in de blender en maal je ze tot moes?

    1. Hi Tineke,

      Dankjewel voor de oplettende reactie. Ik heb het recept aangepast. Je kunt appels gebruiken als je geen appelmoes in huis hebt. Gebruik dan gewoon stukjes appel die je maalt tot moes met een keukenmachine, dit geeft hetzelfde resultaat!

      Liefs,
      Marike

Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.