Kruidnoten wat zijn ze lekker! Knapperig, luchtig, smaakvol én gemaakt van pure ingrediënten. Ik teken ervoor! De lekkerste glutenvrije kruidnoten maak je gewoon zelf. Heb je geen idee hoe? Lees dan snel mee, ik deel vandaag mijn favoriete recept waarmee een succeservaring is gegarandeerd!
Ben je al in de Sint stemming? Dan ben jij ook vast dol op de glutenvrije pepernoten, taai taai of de gevulde speculaasrol!
De lekkerste glutenvrije kruidnoten maak je zelf!
Knapperige kruidnoten horen bij het Sinterklaasfeest. Zelf kruidnoten bakken is toch wel het allerleukste én het allerlekkerste! Ik weet het nog goed, enkele jaren geleden kreeg ik glutenvrije kruidnoten uit de supermarkt cadeau. Dolblij was ik met deze fijne traktatie. Totdat ik de verpakking opende en de kruidnoten als Saharazand tussen mijn vingers door kruimelde. Wat een teleurstelling. Ik besloot zelf de touwtjes in handen te nemen en te experimenteren met recepten voor glutenvrije kruidnoten. Na heel wat oefening ontstond uiteindelijk dit recept. Hét recept dat ik jaar in, jaar uit gebruik als basis voor mijn kruidnoten. Glutenvrij, lactosevrij én vegan!
Eerder maakte ik al tal van toffe Sint recepten waarmee je helemaal los kunt gaan in de keuken. Het basisrecept voor glutenvrije kruidnoten ontbrak nog online maar na aandringen van de trouwe lezers kon ik natuurlijk niet achterblijven. Ik gebruikte de speculaaskruiden van Green Gypsy Spices. Deze hebben een vollere smaak dan de speculaaskruiden uit de supermarkt.
Met de kortingscode marike10% krijg je nu 10% korting op jouw bestelling via Green Gypsy Spices!
Recept:
Dit gerecht is:




#Benodigdheden:
- Bakplaat
- Bakpapier
- Mengkom
- Huishoudfolie
- Spatel
Ingrediënten:
- 120 g glutenvrij havermeel
- 80 g amandelmeel
- 60 g kokosbloesemsuiker
- 2 el speculaaskruiden
- 75 g kokosolie
- 3 el amandelmelk
- Snufje zeezout
- 1 tl vanille-extract
- 2 tl bakpoeder
- Indien nodig: 1 el kokosmeel
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de melen, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en het zeezout in en mengkom.
- Verwarm de kokosolie en voeg samen met de vanille toe aan de droge ingrediënten.
- Kneed alles goed door elkaar zodat er een verleidelijk speculaasdeeg ontstaat. Voeg één voor één de lepels amandelmelk toe en kneed nog even verder totdat je een mooie bal kunt maken van het deeg.
- Is het deeg nog te droog, voeg dan wat extra amandelmelk toe. Mijn deeg werd iets tee nat dus ik voeg een eetlepel kokosmeel toe om de plakkerigheid tegen te gaan. Dit werkte erg goed!
- Zodra je een egaal mooi speculaasdeeg hebt gemaakt kun je kleine balletjes maken van het deeg. Verdeel deze met kleine tussenruimtes op de bakplaat.
- Schuif de glutenvrije kruidnoten de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 15 a 20 minuten.
- Laat de kruidnoten afkoelen buiten de oven, dan worden ze vanzelf lekker knapperig.
- Geniet van deze overheerlijke traktatie!
Bewaartip! Bewaar de kruidnoten in een afgesloten bakje zodat ze lekker knapperig blijven.
Ga je deze kruidnoten maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe‘!


het ruikt denk ik straksl heeeerlijk hier! thanks voor het recept! laat jij de kruidnoten op de bakplaat afkoelen buiten de oven of haal je ze er van af?
Hi Eline,
Wat leuk om te lezen! Laat de kruidnootjes gewoon op de bakplaat afkoelen buiten de oven.
Geniet ervan!
Liefs,
Marike
Zitten er gluten in zonnebloemolie, suiker en melk?
Waarom de kokosvarianten en amandelmelk?
Wat voegt kokosmeel nog toe?
Ik wil ze heel graag Marike, maar weer mijn vraag: kan ik het amandelmeel vervangen? Wellicht door boekweitmeel? Ik heb geen tijgernotenmeel in huis… Groetjes, Ivon!
Hey Ivon, dat kan! Heel veel succes! Liefs, Marike
Fijn receptje weer, Marike! Heb jouw beide boeken en probeer er elke week iets uit te maken.
De kruidnoten gaan in ieder geval mee naar pakjesavond!
Hey Aafke, wat gaaf om te lezen! Ik denk dat je dit recept erg kunt waarderen! Liefs, Marike
Klopt het dat de pepernoten niet echt hard worden? Ik krijg ze niet zo knapperig, vallen direct uit elkaar. Ik maak ze vegan. Heb je nog tips? Bedankt!!
Hi Meike,
Ahh dat klopt niet. Ze horen wel knapperig te worden. Ik zou eens 20 g arrowroot toevoegen ipv het ei. Dat zorgt voor binding.
Liefs,
Marike
Er zit geen ei in dit recept. Haha.
Kan je kokosolie vervangen voor vloeibare boter?
Gr Helga
Vanmiddag gebakken en grootste deel naar mijn dochter. Zat meteen te smullen. Heerlijk zijn ze!
Ik sta op het punt om deze te gaan maken, maar ik wil graag duidelijkheid over het ei dat in de reacties wordt genoemd. Is dat nu wel of niet nodig?
Hi Wieke,
Er zit helemaal geen ei in het recept, staat ook niet in het recept. Ik moet nog achterhalen waar de reactie vandaan komt.
Groetjes,
Marike
Hoi Marieke,
Ik heb deze heerlijke GF pepernoten gebakken! ze smaakten hetzelfde als de variatie die in de winkel te koop zijn. Echt bedankt voor deze toffe GF recept. Heb dankzij dit recept mijn Dutch habit voort kunnen zetten in het buitenland.
Wauw, wat tof! Zo leuk om te lezen! Geniet ervan!
Liefs,
Marike