De lekkerste glutenvrije kruidnoten!

Kruidnoten wat zijn ze lekker! Knapperig, luchtig, smaakvol én gemaakt van pure ingrediënten. Ik teken ervoor! De lekkerste glutenvrije kruidnoten maak je gewoon zelf. Heb je geen idee hoe? Lees dan snel mee, ik deel vandaag mijn favoriete recept waarmee een succeservaring is gegarandeerd!
Glutenvrije kruidnoten
LoadingRecept opslaan
3.5
(12)

De lekkerste glutenvrije kruidnoten maak je zelf!

Knapperige kruidnoten horen bij het Sinterklaasfeest. Zelf kruidnoten bakken is toch wel het allerleukste én het allerlekkerste! Ik weet het nog goed, enkele jaren geleden kreeg ik glutenvrije kruidnoten uit de supermarkt cadeau. Dolblij was ik met deze fijne traktatie. Totdat ik de verpakking opende en de kruidnoten als Saharazand tussen mijn vingers door kruimelde. Wat een teleurstelling. Ik besloot zelf de touwtjes in handen te nemen en te experimenteren met recepten voor glutenvrije kruidnoten. Na heel wat oefening ontstond uiteindelijk dit recept. Hét recept dat ik jaar in, jaar uit gebruik als basis voor mijn kruidnoten. Glutenvrij, lactosevrij én vegan!

Glutenvrije Sint recepten

Er zijn er door de jaren heen al zoveel van online gekomen. Van gevuld speculaas , gevulde speculaaskoeken, glutenvrije taai taai, glutenvrije pepernoten tot glutenvrije speculaas cake!

Glutenvrije kruidnoten

Glutenvrije kruidnoten

De lekkerste glutenvrije kruidnoten!

4 from 19 votes
Recipe by Marike Course: Glutenvrije recepten, Sint, TussendoortjesCuisine: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganDifficulty: Makkelijk
Servings

15

servings
Voorbereiding:

20

minutes
Baktijd

20

minutes
Calories

110

kcal
Wachttijd

1

hour 
Total time

1

hour 

40

minutes

Glutenvrije kruidnoten, ik vind het altijd een feest om deze te maken. Extra lekker wanneer je ze zelf maakt. Met een knapperige bite!

ingrediënten

  • 120 g 120 glutenvrij havermeel

  • 80 g 80 amandelmeel

  • 60 g 60 kokosbloesemsuiker

  • 2 el 2 speculaaskruiden

  • 75 g 75 (plantaardige) boter of kokosolie (ongesmolten)

  • 3 el 3 (plantaardige) melk

  • snufje zout

  • 1 tl 1 vanille-extract

  • 2 tl 2 bakpoeder

  • Indien nodig: 1 el kokosmeel

  • Wat heb je nodig?
  • Bakpllaat

  • Bakpapier

  • Mengkom

  • Spatel

  • Keukenfolie

Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe de melen, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en het zout in een mengkom.
  • Snijd de boter of kokosolie in blokjes, zorg ervoor dat de boter koud is of de kokosolie op kamertemperatuur voeg dit samen met de vanille toe aan de droge ingrediënten.
  • Kneed alles goed door elkaar zodat er een verleidelijk speculaasdeeg ontstaat. Voeg één voor één de lepels amandelmelk toe en kneed nog even verder totdat je een mooie bal kunt maken van het deeg. Wikkel het deeg in keukenfolie en plaats het een uur in de koelkast. Zo komen de smaken beter tot hun recht en zal je zien dat de kruidnoten minder uitlopen tijdens het bakken.
  • Is het deeg nog te droog, voeg dan wat extra (plantaardige) melk toe. Is het deeg te nat? Voeg een eetlepel kokosmeel toe om de plakkerigheid tegen te gaan. Dit werkt erg goed!
  • Maak evengrote balletjes van het deeg. Verdeel deze met kleine tussenruimtes op de bakplaat.
  • Schuif de glutenvrije kruidnoten de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 15 a 20 minuten.
  • Laat de kruidnoten afkoelen buiten de oven, dan worden ze vanzelf lekker knapperig.
  • Geniet van deze overheerlijke glutenvrije kruidnoten!

Notities

  • Bewaartip! Bewaar de kruidnoten in een afgesloten bakje buiten de koelkast. Dan blijven ze zo’n 2 weken lekker knapperig.
  • Chocolade kruidnoten! Dip de kruidnoten in gesmolten chocolade en laat ze uitharden op een bakpapiertje. Chocolade kruidnoten zijn favoriet!

#ohmypie

Ga je deze glutenvrlije kruidnoten maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije kruidnoten

Wat vind je van dit recept?

Gemiddeld 3.5 / 5. Reacties: 12

Geef als eerste je mening!

27 comments
  1. het ruikt denk ik straksl heeeerlijk hier! thanks voor het recept! laat jij de kruidnoten op de bakplaat afkoelen buiten de oven of haal je ze er van af?

    1. Zitten er gluten in zonnebloemolie, suiker en melk?
      Waarom de kokosvarianten en amandelmelk?

      Wat voegt kokosmeel nog toe?

  2. Ik wil ze heel graag Marike, maar weer mijn vraag: kan ik het amandelmeel vervangen? Wellicht door boekweitmeel? Ik heb geen tijgernotenmeel in huis… Groetjes, Ivon!

  3. Fijn receptje weer, Marike! Heb jouw beide boeken en probeer er elke week iets uit te maken.
    De kruidnoten gaan in ieder geval mee naar pakjesavond!

  4. Klopt het dat de pepernoten niet echt hard worden? Ik krijg ze niet zo knapperig, vallen direct uit elkaar. Ik maak ze vegan. Heb je nog tips? Bedankt!!

  5. Ik sta op het punt om deze te gaan maken, maar ik wil graag duidelijkheid over het ei dat in de reacties wordt genoemd. Is dat nu wel of niet nodig?

  6. Hoi Marike,
    Kun je ook een andere meelsoort gebruiken ipv. havermeel
    Of moet je dan gewoon extra amandelmeel gebruiken wanneer je minder koolhydraten wilt.

    En waar kun je kikkererwtenmeel voor gebruiken?

    Groetjes
    Marga

  7. Zelfde soort recept weer als altijd…
    Er moet altijd wat mis zijn.. Waarom zou ik beginnen met een oven aan zetten terwijl het geheel nog een uur de koelkast in gaat?? Dan staat de oven een compleet uur voor niets stroom te verbruiken en warm te wezen terwijl er niets mee gebeurt. Geen enkele oven heeft een opwarmtijd van een uur of meer. Die is in 10min wel warm.

  8. Dat van de oven liep ik ook tegen aan, dat ik dacht, waarom staat die oven een uur heet te zijn 😅 Éérst het hele recept maar lezen inclusief instructies de volgende keer 😉 De kruidnootjes zijn heerlijk!

  9. Heerlijke krokante kruidnoten! Ik proef een zuurtje in de noot, klopt dat? Heb ik teveel van het een of ander er in gedaan?
    Dank voor je reactie!
    Groetjes Maud

  10. Hoi Marike. Wat een heerlijk recept! Er staat een foutje in het recept, namelijk “bakpllaat” in plaats van “bakplaat”. Maakt het natuurlijk niet minder lekker, maar wilde je het toch laten weten.

    Groet,
    Christa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts