Glutenvrije taaitaai zonder geraffineerde suikers

glutenvrije taaitaai
LoadingRecept opslaan

Zelf taaitaai maken stond toch al een tijdje op mijn to-do list. Eindelijk is het dan gelukt om een glutenvrije taaitaai op tafel te toveren. Ze doen mij denken aan de verse taaitaai van vroeger met een lichte speculaassmaak en een accent van anijs. Dit is taaitaai zoals taaitaai bedoeld is, maar niet té taai! Glutenvrij, vegan én zonder geraffineerde suikers!

Vroeger had ik een haat-liefde verhouding met taaitaai. Met regelmaat had ik per ongeluk een knetterharde taaitaai pop tussen mijn tanden.

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik als kind met regelmaat een taaitaai pop aantrof in mijn schoen. Vol verwachting keek ik uit naar het moment om van de kruidnoten en taaitaai te genieten. Vaak resulteerde deze spontane actie met zere tanden want oef wat was deze taai taai taai! In mijn zoektocht naar een gezondere glutenvrije taaitaai kwam ik, na veel experimenteren, uit op dit smaakvolle recept. Vanaf nu wil je niet anders meer dan zelfgebakken taaitaai, pinky promise! De taaitaai is het aller- allerlekkerste wanneer je deze een dag van te voren maakt. 

Taaitaai, een Sinterklaaslekkernij met een bijzondere geschiedenis!

Taaitaai is een typisch Sinterklaaslekkernij en dus redelijks Nederlands, dacht ik. Toch zit er een hele geschiedenis achter deze koek. De specerijen in de koek komen oorspronkelijk uit Azië en zijn meegenomen door ontdekkingsreizigers uit de 17e eeuw. Toch blijkt er in de Filippijnen een koek gemaakt te zijn, waar de Spaanse handelsreizigers zo dol op waren, dat zij een fort bouwden op het grootste eiland van de Fillipijnen: Palawan, om de handel in deze koeken te beschermen. De hoofdstad van dit eiland was destijds Taytay.

De oorspronkelijke koeken, gemaakt van bloem, honing, stroop en specerijen als nootmuskaat, kaneel, anijs en kruidnagel, werden in het fort bewaard en verscheept naar Spanje. In 1660 veroverde een Nederlandse vloot de Spaanse vloot die volgeladen was met koeken. De Nederlandse vloot nam de koeken in beslag en bracht ze mee naar Nederland. De reis naar Nederland duurde maanden en de koeken waren hard en taai geworden, vandaar de naam taaitaai. Tegenwoordig worden de taaitaai poppen vooral met Sinterklaas gegeten, mogelijk omdat de specerijen in de koeken vroeger nog erg prijzig waren en daarom alleen bij feestelijke aangelegenheden werden gebruikt.

Ode voor de ontdekkingsreizigers, dankzij hun inzet genieten wij nu jaarlijks van deze fijne traktatie!

Glutenvrij, lactosevrij, voor de liefhebbers vegan én zonder geraffineerde suikers! 

Recept

Wat heb je nodig?

 • Oven
 • Mengkom
 • Spatel
 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Vershoudfolie

Ingrediënten:

 • 100 g glutenvrij havermeel
 • 50 g amandelmeel
 • 1 el speculaaskruiden
 • 1 tl gemalen anijszaad
 • 1 tl wijnsteenbakpoeder
 • Snufje zeezout
 • Snuf zwarte peper
 • 100 g honing
 • 1 eigeel of 1/2 el abrikozenjam (om te bestrijken)

Aan de slag!

 1. Doe de ingrediënten behalve het eigeel of de abrikozenjam in een mengkom en spatel deze door elkaar. Kneed hier een soepel deeg van.
 2. Het deeg moet flink plakkerig zijn, zo plakkerig dat het aan je vingers blijft plakken en je er in eerste instantie geen bolletjes of iets dergelijks van kunt rollen. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje water toe. Proef even en voeg naar smaak nog wat extra speculaaskruiden of anijs toe.
 3. Wikkel het deeg in vershoudfolie en rol de deegbal de koelkast in voor een koelingskuurtje van minimaal 60 minuten, een nachtje in de koelkast doet het deeg nog veel meer goeds.
 4. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
 5. Haal het deeg uit de koelkast en vorm de taai taai naar wens. Ik maakte er langwerpige taai taai van. Plaats deze vervolgens op de bakplaat.
 6. Bestrijk het deeg met het eigeel of de abrikozenjam en schuif de taai taai voor zo’n 10 a 12 minuten de oven in.
 7. Controleer regelmatig of de taai taai niet te snel bruin wordt, iedere oven is tenslotte anders.
 8. Geniet ervan met volle teugen!

Ga je deze glutenvrije taaitaai maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

blank

7 reacties
 1. Die wil ik dit weekend wel eens gaan proberen! Is de honing ook te vervangen door bv dadels, en zo ja hoeveel dadels dan?

  Groetjes Carla

  1. Hey Carla,

   Wat leuk dat je ze graag zou willen proberen! Met dadels heb ik ze nog niet geprobeerd maar dat moet lukken. Gebruik het gewicht van de honing voor de dadels. Zorg er wel voor dat deze goed zacht zijn, ik denk dat verse dadels de beste structuur zullen geven. Geniet ervan!

   Liefs,
   Marike

  2. Goedemorgen, ik heb zonet het deeg gemaakt, maar perongeluk het hele ei erin gegooid. Het staat nu op te stijven in de koelkast. Kan dit erg veel kwaad.

   🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.