Glutenvrije gingerbread koekjes

Glutenvrije gingerbread koekjes

Gingerbread koekjes horen bij de Kerst! Een heerlijk, kruidig koekje wat perfect past bij de koffie of thee. De specerijen geven de koek een bijzonder fijne smaak. Ik heb een glutenvrij recept ontwikkeld dat ook nog eens plantaardig is waardoor iedereen kan meegenieten! Het is ontzettend leuk om deze koekjes samen te maken en te versieren.

In Amerika zijn deze koeken razend populair. De rage is overgewaaid naar Europa en tegenwoordig zie je ze overal tijdens de feestdagen. Dat vind ik helemaal niet zo erg aangezien de koeken écht aan te raden zijn. Het recept voor de glutenvrije gingerbread koekjes heb ik voor jou op papier gezet. De lekkerste gingerbread koekjes maak je tenslotte zelf! De koekjes zijn knapperig van buiten, zacht van binnen en hebben een lekkere taaie bite. Maak het deeg een dag van te voren zodat de specerijen goed in het deeg kunnen trekken in nog beter tot uiting zullen komen in de koeken. 

Ik gebruikte de Christmas Cookies kruidenmix van Green Gypsy Spices. Super fijn, alle specerijen die in de gingerbread koekjes horen te zitten in één potje! Mega fijn! Heb je dit niet in huis? Lees dan de tip onderaan de ingrediënten zodat je alsnog kunt genieten van deze overheerlijke gingerbread koekjes!

Met de kortingscode marike10% krijg je nu 10% korting op jouw bestelling via Green Gypsy Spices!

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Huishoudfolie
  • Spatel

Ingrediënten:

Voor zo’n 16 gingerbread koekjes:

  • 120 g glutenvrij havermeel
  • 80 g amandelmeel
  • 30 g kokosbloesemsuiker
  • 30 g appelstroop of dadelstroop
  • 2   el Christmas Cookies kruidenmix*
  • 75 g kokosolie (gesmolten)
  • 3 el amandelmelk
  • Snufje zeezout
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl bakpoeder
  • Indien nodig: 1 el kokosmeel

* Heb je dit niet in huis? Gebruik dan 1 el kaneel, 1/2 tl gember, 1/4 tl nootmuskaat + 1/4 tl kardemom

Aan de slag!

  1. Doe de melen, kokosbloesemsuiker, stroop, specerijen, bakpoeder en het zeezout in en mengkom.
  2. Verwarm de kokosolie en voeg samen met de vanille toe aan de droge ingrediënten.
  3. Kneed alles goed door elkaar zodat er een verleidelijk spicy deeg ontstaat. Voeg één voor één de lepels amandelmelk toe en kneed nog even verder totdat je een mooie bal kunt maken van het deeg.
  4. Is het deeg nog te droog, voeg dan wat extra amandelmelk toe. Mijn deeg werd iets tee nat dus ik voeg een eetlepel kokosmeel toe om de plakkerigheid tegen te gaan. Dit werkte erg goed!
  5. Zodra je een egaal mooi speculaasdeeg hebt gemaakt wikkel je het deeg in huishoudfolie. Plaats de deegbal in de koelkast zodat de specerijen in het deeg kunnen trekken. 
  6. Haal het deeg na een uur uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  7. Strooi wat meel uit over het aanrecht of jouw werkplank. Rol het beslag uit met je deegroller totdat het deeg iets minder dan een centimeter hoog is. Steek vormpjes uit en leg de koekjes op het bakpapier.
  8. Schuif de bakplaat de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 12 a 15 minuten. Laat de koekjes afkoelen buiten de oven op de bakplaat zodat ze harder kunnen worden. 
  9. Eventueel kun je de koekjes na het afkoelen nog versieren met glazuur.

Bewaartip! Bewaar de gingerbread koekjes in een afgesloten bakje zodat ze lekker knapperig blijven. 

Ga je deze glutenvrije gingerbread koekjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Alternatieve titel
Alternatieve titel

Delen:


2 reacties op “Glutenvrije gingerbread koekjes

Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.