Gezonde New York cheesecake met cranberry coulis (glutenvrij én vegan)

Gezonde New York cheesecake met cranberry coulis

Deze New York cheesecake met cranberry coulis is een absolute aanrader om te maken tijdens de kerstdagen. Een waar paradepaardje met een hoge aaibaarheidsfactor. Dit wil je proeven!

Een fluweelzachte cheesecake met een krokante koekbodem, zonder gluten, lactose én ook nog eens plantaardig te maken!  Een spontaan idee om een kleurrijke bolide niet in de koelkast te parkeren maar te laten genieten van een ‘bruiningskuurtje’ onder de ‘zonnebank’ eindigde met een succeservaring! Ik topte de taart met een zelfgemaakte cranberry coulis, waardoor er spontaan een kerstparel op tafel verscheen. Het deed mij denken aan de Old School New York cheesecake alleen dan wel in een verantwoord ‘jasje’. Wel de lusten, niet de lasten zullen we maar zeggen. 

De oude vertrouwde New York Cheesecake in een verantwoord jasje

De krokante bodem van geroosterde cashewnoten, amandelmeel, Greensweet Erythritol, Ceylon kaneel een vleugje zeezout, zorgen voor een perfect fundament. Deze smaakvolle bodem, die je serieus echt wil proeven, combineert feilloos met de luchtige vanille vulling en de frisse zelfgemaakte cranberry coulis. Fris, fruitig maar met een verleidelijk karakter! Wil je er echt een feest van maken? Garneer de taart dan met (zelfgemaakte) meringue of zoals ik deed voor één keer, DEZE geweldig Meringue Drops met witte chocolade en frambozen. 

Hiermee steel jij gegarandeerd de show bij vrienden, familie en collega’s. Maak de taart de dag van te voren of twee en garneer de taart net voordat je deze serveert. Oftewel hét ultieme kerstdessert! 

Ben je benieuwd naar het recept? Haal de springvorm maar tevoorschijn, dan gaan we aan de slag!

Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij, vegan én zonder geraffineerde suikers! 

Alternatieve titel

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • Springvorm 18 a 20 cm
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Spatel
  • Pannetje 
  • Keukenmachine

Ingrediënten:

Voor één taart a 8 personen

Voor de cranberry coulis:

Voor de bodem:

Voor de cheesecakelaag:

Voor de garnering:

Optioneel: Meringue Drops

**Geen kokosyoghurt in huis? Vervang deze door een stevige yoghurt of kwark naar wens. 

Aan de slag!

Cranberry coulis:

  1. Rasp de schil van de sinaasappel en pers het sap uit.
  2. Doe de cranberry’s samen met de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, het water, het zoetmiddel en het kaneelstokje in een pannetje.
  3. Zet het pannetje op het vuur en laat de cranberry’s zachtjes koken. Roer ondertussen regelmatig.
  4. Des te langer de cranberry’s koken des te meer water er zal verdampen. Zodra alle cranberry’s slap zijn, is de saus klaar.
  5. Proef even of jouw coulis op smaak is en laat het afkoelen en ga ondertussen aan de slag met de cheesecake.

Voor de cheesecake:

  1. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vet de randen in met kokosolie. Verwarm de oven voor op 160 graden. 
  2. Maak de ingrediënten voor de bodem fijn met een keukenmachine totdat er een stevige deegbal ontstaat. 
  3. Druk de deegbal uit op de bodem van de springvorm, gebruik hiervoor eventueel de bolle kant van een koude lepel. 
  4. Mix de ingrediënten voor de cheesecakevulling goed door elkaar zodat er geen klontjes meer te zien zijn. 
  5. Proef even of jouw beslag op smaak is, zo niet voeg dan eventueel wat extra zoetmiddel toe. 
  6. Schenk het beslag in de springvorm en schuif deze de oven in voor zo’n 60 minuten. Vergeet niet om een (oven)schaaltje op de bodem van de oven te zetten met een laagje water. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake uiteindelijk niet zal scheuren. 
  7. Zet na 60 minuten de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de deur van de oven op een kier voor zo’n 60 minuten.  
  8. Schuif de cheesecake de koelkast in voor zo’n twee uur zodat de vulling goed op kan stijven. Ik laat de cheesecake vaak een nachtje in de koelkast staan.
  9. Verspreid de coulis over de cheesecake zodra de coulis is afgekoeld en de cheesecake stijf genoeg is.

Serveersuggestie: Decoreer de cheesecake met merengues voor een feestelijke touche!

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

 

Alternatieve titel

Delen:


8 reacties op “Gezonde New York cheesecake met cranberry coulis (glutenvrij én vegan)

    1. Hey Marike, vanochtend deze kanjer gegeten! Een beetje een aangepaste versie zonder coulis. Maar zo heerlijk. Heb je getagd op IG

  1. Hallo, ik ben op zoek naar het eenvoudigste recept voor een plain cheesecake.
    Ik heb nul ervaring met gebak. Ik vermoed dat jouw bakboek onder onze kerstboom ligt 🙂 Maar ik zoek voor dit weekend al een eenvoudig receptje.
    Is bovenstaande recept misschien ideaal voor mij?

    Bedankt! Ilse

  2. Hoi Marike,
    Ik heb geen keukenmachine, hoe krijg ik de dadels dan fijn, of kan ik ze vervangen door een ander zoetmiddel en zo ja hoeveel moet ik daar dan van gebruiken.

    1. Hi Jet,

      Verse dadels of Medjoul dadels kun je over het algemeen meekneden. Mocht je deze niet hebben dan zou ik kiezen voor ahornsiroop, honing of een ander zoetmiddel naar keuze. Voeg een aantal eetlepels toe naar eigen smaak. Waarschijnlijk is het deeg dan iets droger, los dit op met een scheutje plantaardige melk of een half banaantje.

      Liefs,
      Marike

Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.