Gezonde glutenvrije hartige taart met spinazie en geitenkaas

Hartige taart, ik ben er dol op! Eerlijk waar vanaf het moment dat ik kon praten was het eerste woord dat ik kon uitbrengen: Taart! Geen zoete taarten maar hartige taarten stonden in mijn top 10! Een glutenvrije quiche zonder rare fratsen, met een krokante korst, gevuld met allerlei lekkers dat mijn koelkast nog te bieden had. Spinazie, tomaatjes, geitenkaas en verse tijm.
Gezonde glutenvrije hartige taart met spinazie en geitenkaas
LoadingRecept opslaan

Gezonde glutenvrije hartige taart

Eindelijk vertrouw ik hem aan de digitale snelweg toe, mijn recept voor de ongekroonde koning van het weghalen van je hongerklopje. Zit je er om 16.00 uur op je werk er echt even doorheen en moet je nog fietsen naar huis waar je pas om 19.00 uur gaat eten? Neem dan elke dag één stukje van deze glutenvrije hartige taart mee. Gezond en het geeft je zoveel energie. Wedden dat je dan elke werkdag al uitkijkt naar jouw middagmomentje?

Glutenvrije hartige taart bakken

Nooit geweten dat je van één soort deeg zowel zoete- als hartige baksels kan maken. Een hartige taart zoals deze stond altijd al op mijn verlanglijstje als taartentovenares. Zeker als je deze zonder gluten op een smakelijke manier kan invullen. Een krokante bodem gevuld met fantastische smaken, geuren en kleuren. Met een plantaardige variatie voor de vegans onder ons!

 

Gezonde glutenvrije hartige taart met spinazie en geitenkaas

0 from 0 votes
Recipe by Marike Course: Brood, Glutenvrije lunch, Glutenvrije recepten, Hartig, Hartige taart, TussendoortjesCuisine: Glutenvrij, lactosevrij, melkvrij, veganDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

4

porties
Voorbereiding

20

minutes
Baktijd

30

minutes
Totale tijd

50

minutes

Een overheerlijke gezonde glutenvrije hartige taart met een krokante bodem en een smeuïge vulling met spinazie, geitenkaas, tomaatjes en tijm. Genieten voor iedereen!

ingrediënten

  • 100 g 100 amandelmeel

  • 100 g 100 glutenvrij havermeel of boekweitmeel

  • 175 g 175 (lactosevrije) kwark of een plantaardige variant

  • snufje zout

  • 2 el 2 olijfolie

  • Voor de vulling:
  • 2 2 eieren*

  • 150 ml 150 (plantaardige) room of ricotta (dit bevat wel melk en lactose)

  • 100 g 100 verse spinazie

  • 1 1 bosuitje- fijngesneden

  • 2 teentjes 2 knoflook

  • 200 g 200 trostomaatjes of cherrytomaatjes

  • 100 g 100 geitenkaas- zacht

  • 2 takjes 2 verse tijm

  • 2 el 2 honing

  • Flinke snuf peper en zout

Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet ondertussen de springvorm alvast in.
  • Doe de ingrediënten voor het basisdeeg in een mengkom en kneed deze tot een soepel deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan een klein scheutje ijskoud water toe. Is het deeg te nat? Voeg dan wat extra amandelmeel toe.
  • Strooi wat amandelmeel op het aanrecht en rol het deeg uit met een deegroller (of lege wijnfles) tot een ronde lap. Druk de lap uit in de quichevorm en snijd het overtollige deeg weg.
  • Plaats de quichevorm even in de koelkast voor zo’n 30 minuten. Ondertussen kun je alvast aan de slag met de vulling!
  • Was de bosui en snijd het kontje en de top van de bladeren eraf en snijd de bosui in ringetjes. Verwijder het buitenste blad van het knoflook en snijd het in zeer kleine stukjes.
  • Verhit een koekenpan met wat olie en roerbak de knoflook en het bosuitje. Voeg vervolgens de spinazie en de peper en zout toe. Bak het mengsel zo’n 5 minuten.
  • Laat de spinazie goed uitlekken en verdeel deze samen met de overige groentes over de quichebodem. Klop de eieren los met de room of ricotta. Voeg eventueel wat extra kruiden toe en/of peper en zout. Schenk dit over de groentes heen.
  • Halveer de tomaatjes, je kan eventueel het vruchtvlees verwijderen. Verspreid de kaas over deze hartige taart en maak het af met de blaadjes tijm en de honing.
  • Schuif de taart dan ongeveer 30 minuten in de oven. Als de taart mooi goudbruin is gekleurd is jouw taart klaar!

Notities

  • Eivrij of vegan? Vervang de eieren 150 g silken tofu. Maak deze zijdezacht met een keukenmachine tot een smeuïge massa ontstaat. Voeg zo nodig nog wat plantaardige melk toe. Breng alles op smaak met wat extra kruiden. Vervang de kaas door vegan kaas! Enjoy!
  • Bewaartip! Bewaar de quiche maximaal 3 dagen afgebakken en afgedekt in de koelkast of vries de quiche in.
  • Variatietip! De spinazie en andere groentes kun je prima vervangen. Kies de groentes die jij kan waarderen. Wacht dacht je van courgette in plakjes, broccoli, pompoen of wellicht wel prei? Leef je uit en combineer!

gezonde glutenvrije hartige taart
23 comments
    1. Hi Janet,

      Dat kan door tijgernotenmeel extra fijn dit geeft dezelfde structuur. En anders zou ik gaan voor havermeel maar gebruik dan 75% van de aangegeven hoeveelheid amandelmeel.

      Liefs,
      Marike

    1. Hi Hetty,

      Heeft het gesmaakt?! Het was vast een feest!
      De tijm moet je samen met de kaas over de hartige taart verdelen, staat in het recept. 🙂

      Lieve groet,
      Marike

  1. Ik heb zojuist de quiche met spinazie en geitenkaas gemaakt en we vonden ‘m heerlijk. Voor herhaling vatbaar. Hartelijk bedankt voor het lekkere recept.

  2. Marike, zet het deeg 30 min in de koelkast… moet dat niet in de oven zijn? Ik kan me moeilijk voorstellen dat die met de vulling erin mooi krokant bakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts