Gezonde glutenvrije hartige taart met spinazie en geitenkaas

Hartige taart met een tomaat en geitenkaas

Hartige taart, ik ben er dol op! Eerlijk waar vanaf het moment dat ik kon praten was het eerste woord dat ik kon uitbrengen: Taart! Geen zoete taarten maar hartige taarten stonden in mijn top 10! Een glutenvrije quiche zonder rare fratsen, met een krokante korst, gevuld met allerlei lekkers dat mijn koelkast nog te bieden had. Spinazie, tomaatjes, geitenkaas en verse tijm.

Eindelijk vertrouw ik hem aan de digitale snelweg toe, mijn recept voor de ongekroonde koning van het weghalen van je hongerklopje. Zit je er om 16.00 uur op je werk er echt even doorheen en moet je nog fietsen naar huis waar je pas om 19.00 uur gaat eten? Neem dan elke dag één stukje van deze glutenvrije hartige taart mee. Gezond en het geeft je zoveel energie. Wedden dat je dan elke werkdag al uitkijkt naar jouw middagmomentje?

Nooit geweten dat je van één soort deeg zowel zoete- als hartige baksels kan maken. Een hartige taart zoals deze stond altijd al op mijn verlanglijstje als taartentovenares. Zeker als je deze zonder gluten op een smakelijke manier kan invullen. Een krokante bodem gevuld met fantastische smaken, geuren en kleuren. Met een plantaardige variatie voor de vegans onder ons!

Recept

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 40 minuten
Wachttijd: 30 minuten

Springvormadvies: 20 cm

Alles in huis?

Basisdeeg:

• 100 g amandelmeel
• 100 g boekweitmeel
• 200 g (lactosevrije) kwark of een plantaardige variant
• Snufje zout
• 2 el kokosolie

Vulling:

• 2 eieren
• 100 g ricotta of plantaardige room
• 100 g spinazie (vers of diepvries)
• 1 bosuitje • 1 teentje knoflook
• 200 g cherrytomaatjes
• 100 g geitenkaas
• 2 takjes verse tijm
• Snufje peper en zout
• 1 tl honing

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet ondertussen de springvorm alvast in.
  2. Doe de ingrediënten voor het basisdeeg in een mengkom en kneed deze tot een soepel deeg.
    Is het deeg te droog? Voeg dan een klein scheutje ijskoud water toe. Is het deeg te nat? Voeg dan wat
    extra amandelmeel toe.
  3. Strooi wat amandelmeel op het aanrecht en rol het deeg uit met een deegroller (of lege wijnfles) tot
    een ronde lap. Druk de lap uit in de quichevorm en snijd het overtollige deeg weg.
  4. Plaats de quichevorm even in de koelkast voor zo’n 30 minuten. Ondertussen kun je alvast aan de slag
    met de vulling!
  5. Was de bosui en snijd het kontje en de top van de bladeren eraf en snijd de bosui in ringetjes.
  6. Verwijder het buitenste blad van het knoflook en snijd het in zeer kleine stukjes.
  7. Verhit een koekenpan met wat olie en roerbak de knoflook en het bosuitje. Voeg vervolgens de
    spinazie en de peper en zout toe. Bak het mengsel zo’n 5 minuten.
  8. Klop de eieren los met de ricotta of plantaardige room. Schenk dit over de bodem van de quiche. 10.
  9. Verspreid volgens het spinaziemengsel over het eimengsel.
  10. Halveer de tomaatjes en verdeel deze over het taartje.
  11. Verspreid de kaas over deze hartige kanjer en maak het af met de blaadjes tijm en de honing.
  12. Schuif de taart dan ongeveer 30 minuten in de oven. Als de taart mooi goudbruin is gekleurd is deze
    klaar!

Vegan? Vervang de eieren en de ricotta door een 200 g silken tofu. Maal deze fijn met een keukenmachine tot een smeuïge massa ontstaat. Voeg zo nodig nog wat plantaardige melk toe. Breng alles op smaak met wat extra kruiden. Vervang de kaas door vegan
kaas.

Ga je deze hartige taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Gezonde glutenvrije hartige taart met spinazie en geitenkaas

Delen:


2 reacties op “Gezonde glutenvrije hartige taart met spinazie en geitenkaas

Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.