
Hartige taart, ik ben er dol op! Eerlijk waar vanaf het moment dat ik kon praten was het eerste woord dat ik kon uitbrengen: Taart! Geen zoete taarten maar hartige taarten stonden in mijn top 10! Een glutenvrije quiche zonder rare fratsen, met een krokante korst, gevuld met allerlei lekkers dat mijn koelkast nog te bieden had. Spinazie, tomaatjes, geitenkaas en verse tijm.
Eindelijk vertrouw ik hem aan de digitale snelweg toe, mijn recept voor de ongekroonde koning van het weghalen van je hongerklopje. Zit je er om 16.00 uur op je werk er echt even doorheen en moet je nog fietsen naar huis waar je pas om 19.00 uur gaat eten? Neem dan elke dag één stukje van deze glutenvrije hartige taart mee. Gezond en het geeft je zoveel energie. Wedden dat je dan elke werkdag al uitkijkt naar jouw middagmomentje?
Nooit geweten dat je van één soort deeg zowel zoete- als hartige baksels kan maken. Een hartige taart zoals deze stond altijd al op mijn verlanglijstje als taartentovenares. Zeker als je deze zonder gluten op een smakelijke manier kan invullen. Een krokante bodem gevuld met fantastische smaken, geuren en kleuren. Met een plantaardige variatie voor de vegans onder ons!
Recept
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 40 minuten
Wachttijd: 30 minuten
Springvormadvies: 20 cm
Alles in huis?
Basisdeeg:
β’ 100 g amandelmeel
β’ 100 g boekweitmeel
β’ 200 g (lactosevrije) kwark of een plantaardige variant
β’ Snufje zout
β’ 2 el kokosolie
Vulling:
β’ 2 eieren
β’ 100 g ricotta of plantaardige room
β’ 100 g spinazie (vers of diepvries)
β’ 1 bosuitje β’ 1 teentje knoflook
β’ 200 g cherrytomaatjes
β’ 100 g geitenkaas
β’ 2 takjes verse tijm
β’ Snufje peper en zout
β’ 1 tl honing
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet ondertussen de springvorm alvast in.
- Doe de ingrediΓ«nten voor het basisdeeg in een mengkom en kneed deze tot een soepel deeg.
Is het deeg te droog? Voeg dan een klein scheutje ijskoud water toe. Is het deeg te nat? Voeg dan wat
extra amandelmeel toe. - Strooi wat amandelmeel op het aanrecht en rol het deeg uit met een deegroller (of lege wijnfles) tot
een ronde lap. Druk de lap uit in de quichevorm en snijd het overtollige deeg weg. - Plaats de quichevorm even in de koelkast voor zoβn 30 minuten. Ondertussen kun je alvast aan de slag
met de vulling! - Was de bosui en snijd het kontje en de top van de bladeren eraf en snijd de bosui in ringetjes.
- Verwijder het buitenste blad van het knoflook en snijd het in zeer kleine stukjes.
- Verhit een koekenpan met wat olie en roerbak de knoflook en het bosuitje. Voeg vervolgens de
spinazie en de peper en zout toe. Bak het mengsel zoβn 5 minuten. - Klop de eieren los met de ricotta of plantaardige room. Schenk dit over de bodem van de quiche. 10.
- Verspreid volgens het spinaziemengsel over het eimengsel.
- Halveer de tomaatjes en verdeel deze over het taartje.
- Verspreid de kaas over deze hartige kanjer en maak het af met de blaadjes tijm en de honing.
- Schuif de taart dan ongeveer 30 minuten in de oven. Als de taart mooi goudbruin is gekleurd is deze
klaar!
Vegan? Vervang de eieren en de ricotta door een 200 g silken tofu. Maal deze fijn met een keukenmachine tot een smeuΓ―ge massa ontstaat. Voeg zo nodig nog wat plantaardige melk toe. Breng alles op smaak met wat extra kruiden. Vervang de kaas door vegan
kaas.
Ga je deze hartige taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.Β
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek βBakken zonder Tarweβ!
23 reacties
Ik heb ‘m gemaakt en vind ‘m erg lekker! Ga het zeker nog eens maken!
Hi HenriΓ«tte,
Wat tof om te lezen! Super! Geniet er vooral van!
Liefs,
Marike
Deze net gemaakt! Lekker hoor.
Staat op mijn facebook-pagina maar kan je op fb niet taggen…
Hi Isabelle,
Wat gaaf om te lezen! Mijn facebook is: http://www.facebook.com/ohhmypie.
Liefs,
Marike
Kan dit ook met een andere kaas dan geitenkaas
Gr
Hi Pips,
Natuurlijk kan dit! Kies de kaas die jij wel lekker zou vinden!
Liefs,
Marike
Hoi Marike,
Kan ik het boekweitmeel vervangen door gierstmeel of havermeel?
Groetjes
Sabine
Hi Sabine,
Yes dat kan! Ik zou gaan voor havermeel ivm de fijne smaak. Bakse!
Liefs,
Marike
Beste Marike,
Vraagje: kan het deeg ook met andere olie dan kokosolie gemaakt worden?
Groet, Tina
Hi Tina,
Jazeker! Wat dacht je van olijfolie of zonnebloemolie. π
Liefs,
Marike
Waardoor kan de amandelmeel vervangen worden ivm allergie voor amandelen?
Hi Janet,
Dat kan door tijgernotenmeel extra fijn dit geeft dezelfde structuur. En anders zou ik gaan voor havermeel maar gebruik dan 75% van de aangegeven hoeveelheid amandelmeel.
Liefs,
Marike
Voor hoeveel personen is het? (als avondmaaltijd)?
Hi Carla,
Ik deelde de taart door 4 met een salade voor 4 personen.
Groetjes,
Marike
Hallo Marike,
Ik heb een vraag aan jou, mag ik de foto’s op mijn recepten pagina plaatsen uiteraard met de naam van de site erbij?
groet Ilse
Hey Ilse,
Dankjewel voor de reactie. Dat mag, de recepten zelf liever niet.
Liefs,
Marike
Ik ga hem vanavond maken, waar laat ik de tijm?????
Hi Hetty,
Heeft het gesmaakt?! Het was vast een feest!
De tijm moet je samen met de kaas over de hartige taart verdelen, staat in het recept. π
Lieve groet,
Marike
Ik heb zojuist de quiche met spinazie en geitenkaas gemaakt en we vonden ‘m heerlijk. Voor herhaling vatbaar. Hartelijk bedankt voor het lekkere recept.
Hey Daphne, wat leuk om te lezen! Je kan er inderdaad eindeloos mee variΓ«ren!
Groetjes,
Marike
Kan ik de taart ook een dag eerder maken?
Jazeker! Dan zal de taart nΓ³g lekkerder zijn!
Liefs,
Marike
Marike, zet het deeg 30 min in de koelkast… moet dat niet in de oven zijn? Ik kan me moeilijk voorstellen dat die met de vulling erin mooi krokant bakt.