Ontbijttaartjes om de dag mee te beginnen. Ik kan er geen genoeg van krijgen! Dit glutenvrije ontbijttaartje met bramen is mijn nieuwe favoriet. Eenvoudig om te maken, een kind kan de was doen! Glutenvrij én lactosevrij!

Heel toevallig vond ik nog een potje zelfgemaakte bramenjam in  de kast. Gemaakt van bramen uit eigen tuin op een hele warme dag in augustus. Ik weet het nog goed, stiekem verlang ik terug naar die dag. Bij het zien van het potje bramenjam zwijmelde ik weg en besloot ik de jam te verwerken in een lekkere creatie. De ontbijttaartjes springvormpjes stonden toevallig nog op het aanrecht. 

Het duurde niet lang voordat er een bakplaat met ontbijttaartjes de oven uit paradeerde!

In een handomdraai ontstond deze creatie, een feestje voor het oog en een bijzondere smaaksensatie voor de smaakpapillen. Een smeuïge basis met een fris accent van sinaasappel en een verwarmende specerijen. Een vleugje bramenjam maakt het geheel compleet. Zie het als, de spreekwoordelijke kers op de taart! Ideaal om de dag mee te beginnen, tussendoor bij de thee of als feestelijk nagerecht met een bolletje ijs. 

Glutenvrij, lactosevrij én genieten zonder geraffineerde suikers!

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Spatel
  • Springvorm 10 a 12 cm 
  • Bakpapier

Ingrediënten:

Voor het basisbeslag:

  • 25 g glutenvrij havermeel
  • 25 g hazelnootmeel*
  • 1 tl Ceylon kaneel
  • Snufje zeezout
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 1 ei**
  • 75 g ongezoete appelmoes 
  • 30 g bramenjam 

Voor de topping:

  • 1 el bramenjam
  • 3 bramen
  • Kokosrasp naar wens

*Geen hazelnootmeel in huis? Gebruik tijgernotenmeel of amandelmeel. 

**Eivrij of vegan? Gebruik 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 3 el warm water. Voeg als laatste een mespuntje baking soda toe samen met een scheutje citroensap zodat het taartje ook zal rijzen. 

Aan de slag!

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie.
  2. Doe de melen in een kommetje, voeg de specerijen, bakpoeder en het zout toe. Spatel hier de appelmoes en het ei of de ei vervanger doorheen. Voeg als laatste de bramenjam toe.
  3. Roer het mengsel goed door elkaar.
  4. Verdeel het beslag over de bodem van de springvorm, duw er eventueel nog wat verse of bevroren bramen in voor een extra smaaksensatie.
  5. Bak het taartje in de airfryer in 14 minuten op 180 graden gaar. Voorverwarmen hoeft niet. Geen airfryer? Verwarm de oven voor op 190 graden en bak ongeveer 25-30 minuten. Let op: tijden kunnen per airfryer/oven verschillen.
  6. Garneer het taartje voor het serveren eventueel met een lepel (zelfgemaakte) bramenjam en wat bramen. Swirl hier wat kokosrasp overheen voor een feestelijk effect!

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Alternatieve titel
blank