Glutenvrije gevulde speculaaskoeken

Speculaaskoeken zijn lekker maar gevulde speculaaskoeken zijn geweldig! Een robuuste krokante koek waarin de aromatische geuren van speculaaskruiden naar voren komen gevuld met een smeuïge homemade spijs en jawel zonder, u leest het goed, zonder dadels! Glutenvrij, lactosevrij, vegan én zonder geraffineerde suikers!

Gevulde koeken maar dan een versie gezonder is dan de traditionele koeken. Wellicht ook nog eens lekkerder én zelfgemaakt. Colette maakte het recept en deelt dit vandaag met veel plezier. Haar kids waren er ook heel blij mee, hoe leuk is dat?! Ze combineerde havermeel en boekweitmeel met elkaar voor een stevige maar krokante koeklaag. Het spijs kun je eigenlijk voor heel veel dingen inzetten, dus eenmaal gemaakt en geproefd en je bent verkocht!

Deel ze uit bij de koffie of maak de visite jaloers wanneer je deze rakkers op tafel tovert!

Ben jij benieuwd naar deze glutenvrij, vegan én low Fodmap variant zonder geraffineerde suikers? Lees dan snel mee!

Je hebt nodig:

Ingrediënten:

Voor 9 a 10 koeken

Basisdeeg:

Spijs:

Aan de slag!

  1. Smelt de kokosolie in een pannetje au bain-marie. Haal het pannetje van het vuur en voeg de stroop en kokosbloesemsuiker toe.
  2. Spatel hier vervolgens de melen, speculaaskruiden, bakpoeder, zout en de plantaardige melk doorheen.
  3. Maak hier vervolgens een deegbal van. Is het deeg nog te plakkerig voeg er dan wat meel aan toe, is het te droog voeg dan iets melk er bij.
  4. Zet het deeg even weg op een koele plaats. Bekleed de bakplaat met bakpapier en laat deze buiten de oven staan.
  5. Verwarm de oven ondertussen voor op 175 graden.
  6. Ga ondertussen aan de slag met het maken van het spijs. Meng het amandelmeel met de ahornsiroop en het water in een kom en roer dit goed door elkaar. Maak hier een bal van. Schuif het spijs de koelkast in, wikkel dit eventueel in folie zodat de smaken goed kunnen worden opgenomen.
  7. Ga weer verder met het speculaasdeeg en maak 9 a 10 gelijke deegballetjes. Rol of duw deze op de met bakpapier beklede ovenplaat uit.
  8. Rol met je handen een lange dikke sliert van het spijs van ongeveer 5 cm breed en 15 cm lang en snij deze in plakjes.
  9. Leg de spijsplakjes op het uitgerolde speculaasdeeg en vouw dit om de spijs.
  10. Garneer elke koek met een amandel en bestrijk ze met geklutst eitje of wat plantaardige melk (wanneer je een VEGAN versie maakt)
  11. Bak de koeken af in ongeveer 25 minuten.
  12. Laat ze afkoelen en daarna genieten!

Liefs, Colette

Ga je deze koeken maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Delen:


Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.