Gezonde oranje koeken

Koningsdag en oranje gebak gaan voor mij hand in hand samen. Naast de oranje tompouce, koninklijke ontbijttaart en de oranje cheesecakejes ben ik dol op oranje koeken. Je kent ze wel, de old school roze koek gehuld in een oranje mantel. Oke, ik heb mijzelf opgeofferd om ze te maken en aangezien deze oranje rakkers zo’n daverend succes waren heb ik het recept voor jou uitgewerkt! Geheel glutenvrij, vegan én zonder geraffineerde suikers!

Smeuïge glutenvrije oranje koeken met de herinnering aan vroeger!

Oranje koeken, wie kent ze niet? Jeugdsentiment! Deze Oranje Rakkers waren voor mij toch écht een traktatie voordat de glutenmonsters roet in het eten gooiden. Mierzoet door de feloranje glazuurlaag en een kleffe bite wanneer je in het cakeje hapt en tóch hebben ze iets charismatisch. Het verlangen naar zo’n koek had ik al lang in de koelkast geparkeerd, totdat Koningsdag toch wel akelig dichtbij kwam en ik de  toverspreuk op papier zette. Ik kon het niet laten om het nostalgische oranje koeken moment te creëren.

De koekbodem heeft iets weg van zandkoekjes, maar toch is deze smeuïger en niet te zoet. Gevolgd door een heerlijke frisse, zoete glazuurlaag! Oh My, dit maakt dé oranje koek helemaal af!

Aangezien ik de koeken erg kaal vond met alleen een oranje glazuur heb ik er wat gouden chocolade krullen overheen gestrooid. Ach, het is maar één keer per jaar Koningsdag! Doe eens gek, of niet de keuze is aan jou! 😉 

Super toevallig passen de oranje koeken heel goed bij mijn nieuwe sneakers! Oranje sneakers én oranje koeken, ik kom Koningsdag wel door! 

Heb jij al plannen voor Koningsdag? Hier alvast het recept van de gezonde glutenvrije oranje koeken!

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Spatel
  • Muffinvormpjes 12 stuks
  • Pannetje

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 150 g glutenvrij havermeel
  • 120 g amandelmeel
  • 30 g ahornsiroop
  • 1 tl vanille-extract
  • 120 g kokosolie- gesmolten
  • Scheutje citroensap
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • Snufje zeezout

Voor de oranje topping:

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Ga ondertussen aan de slag met het maken van het deeg. 
  2. Doe alle ingrediënten voor het bassisdeeg in een mengkom en spatel dit door elkaar. 
  3. Vorm een bal van het deeg en maak hier 10 balletjes van. Is het deeg nog te plakkerig? Plaats de balletjes dan zo’n 15 minuten in de koelkast. 
  4. Duw de balletjes uit over 10 muffinvormpjes. Heb je deze niet in huis? Maak dan 10 koeken van het deeg die niet te plat zijn, anders branden ze aan in de oven, dat wil je niet! 
  5. Schuif de bakplaat de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 15 minuten. Laat de koeken afkoelen buiten de oven. Ze mogen niet te bruin zijn en gerust nog een beetje zacht. Ze harden vanzelf uit. 
  6. Ga ondertussen aan de slag met het glazuur. Roer de poedersuiker en de kleurstof door elkaar. Voeg hier lepel voor lepel koud water aan toe. Het glazuur mag niet te vloeibaar zijn, dan pakt het niet goed. 
  7. Doop de koeken stuk voor stuk in het glazuur en plaats ze op een bakpapiertje. 
  8. Laat het glazuur uitharden, dit vergt enige vorm van geduld hoe lastig ook. Ik kon het niet laten om alvast voor te proeven namelijk. 
  9. Zodra het glazuur stevig genoeg is kun je de oranje rakkers uitdelen of natuurlijk bewaren. 

Ga je deze oranje koeken maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Alternatieve titel
Alternatieve titel

Delen:


2 reacties op “Gezonde oranje koeken

  1. Hoi Marike,
    Ik heb ze gemaakt en ze waren heerlijk.
    Alleen kreeg ik de kleur van de bovenkant niet mooi knaloranje. Ik heb een flesje sap van de AH gebruikt wat wel heel oranje was 😊.
    Groetjes!

    1. Hi Paula,
      Wat leuk om te lezen zeg! Fijn dat ze in de smaak zijn gevallen.
      Ahh jammer van de kleur, maar goed dat het toch gelukt is met een omweg!

      Liefs,
      Marike

Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.