Eenvoudige ontbijttaartjes met blauwe bessen; glutenvrij én vegan!

Geluk zit soms in een klein hoekje. In dit geval in een klein taartje. Afgelopen zondag was ik al heel vroeg wakker. Ik kon het niet laten om alvast een leuk ontbijtje te maken. Havermout, vijgen, speculaaskruiden en een vleugje liefde. Oftewel Deze eenvoudige ontbijttaartjes stonden dan ook zo op tafel. Geheel glutenvrij, vegan én zonder geraffineerde suikers.

Oké, ik moet bekennen dat er nu wel héél veel soorten ontbijttaartjes op de website te vinden zijn. Maar iedere keer spookt er weer een nieuw idee door mijn hoofd heen waardoor er continue nieuwe creaties blijven ontstaan. Deze eenvoudige ontbijttaartjes zijn te leuk om niet te delen. 

Met een heerlijke basis gemaakt van havermout, vijgen en een vleugje speculaaskruiden waar ik normaal gesproken een taartbodem mee zou maken. Deze schattige mini taartjes zijn niet alleen heel erg handzaam, ze zijn ook nog eens ontzettend lekker. Wie liever van meer bite houdt kan de taartjes ook afbakken in de oven, uiteraard zonder de vulling. Zodat je een echte koekbodem maakt. Ik zou zeggen 8 minuten op zo’n 170 graden hetelucht. 

De taartjes kun je vullen met een stevige yoghurt of kwark. Ik koos ervoor om mijn zelfgemaakt kokosyoghurt in te zetten. Hiermee zijn de taartjes niet alleen lactosevrij maar ook vegan. Kun je wel tegen melk? Gebruik gerust Griekse yoghurt of volle kwark. 

Tip voor de echte feestgangers onder ons: Vul de taartjes eens met (kokos) slagroom en top ze af met vers fruit. Dan ontstaat er spontaan een decadent gebakje!

De lekkerste taartjes maak je zelf die ook nog eens gegarandeerd glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij én vegan zijn zonder geraffineerde suikers zodat ook echt iedereen kan meegenieten. Speciaal voor jou heb ik het recept uitgewerkt! Gezond, gemak én genieten gaan prima samen.

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Keukenmachine

Ingrediënten:

Voor 5 taartjes

Voor de basis:

  • 150 g glutenvrije havermout
  • 150 g gedroogde vijgen OF zachte dadels 
  • 2 tl speculaaskruiden 
  • 30 g kokosolie – gesmolten
  • Scheutje plantaardige melk 
  • Snufje zeezout

Voor de vulling:

  • 100 g kokosyoghurt –of een andere stevige yoghurt 
  • 100 g blauwe bessen 
  • 40 g pure chocolade

Aan de slag

  1. Als eerste beginnen we met het maken van de bodempjes. Wel de gedroogde vijgen zo’n 10 minuten in warm water. Gebruik je zachte dadels? Ontpit deze en maak vervolgens alle ingrediënten voor de bodempjes fijn met een keukenmachine tot een soepel deeg. Wees voorzichtig met het toevoegen van wat plantaardige melk. Doe dit lepel voor lepel. Is het deeg te nat? Voeg dan wat extra havermout toe. Is het deeg te droog? Voeg dan wat plantaardige melk toe. 
  2. Verdeel het deeg in 5 balletjes. Bekleed het aanrecht met een bakpapier waar je de balletjes iets op uit kan drukken, niet te plat. Duw er met je duim een kuiltje in zodat je de taartjes kan vullen. 
  3. Schuif de bodempjes de koelkast in zodat het deeg op kan stijven. 
  4. Roer de yoghurt los en vul hiermee de taartjes. Verdeel de blauwe bessen over de taartjes en smelt de chocolade au bain-marie en swirl de chocolade over de taartjes.
  5. Serveer de taartjes met een glimlach en geniet!

Ga je deze eenvoudige ontbijttaartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Alternatieve titel

Delen:


Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.