Romige rijsttaart met zomerfruit, glutenvrij én vegan!

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik toch mijn inspiratie vandaan haal. Dat is eigenlijk heel divers, maar meestal komen ideeën voort uit alledaagse dingen. Een pak rijst dat al even op het aanrecht stond inspireerde mij om aan de slag te gaan met een romige rijsttaart. Easy peasy, lekker én super voedzaam. Deze parel is zelfs zo lekker dat ik het recept direct met jullie deel! Glutenvrij, lactosevrij én vegan! 

Weer een juweeltje om in te lijsten! Deze romige rijsttaart met zomerfruit past perfect bij deze taart van het jaar. De kruidige maar voedzame bodem combineert heel goed met de romige rijstvulling. De basis is eigenlijk gewoon een rijstpap alleen dan zonder de geraffineerde suikers en de klont roomboter, die ik vroeger maar al te graag at. Dit keer kreeg de vulling geen bruiningskuurtje in de oven, maar gebruikte ik een bindmiddel om de rijstepap stevig genoeg te maken om de taart netjes te serveren zonder dat de vulling er van af zou druipen. Ideaal voor mensen zoals ik, die niet kunnen eten zonder te knoeien. 

Eerder maakte ik de gezonde rijstevlaaitjes, de gebakken variant van deze grote rakker!

Met de topping kun je volop varieren! Het zomerfruit is weer volop verkrijgbaar dat smaakt goed bij deze taart kan ik je vertellen. Wellicht is de taart ook super lekker met gebakken appeltjes, verse mango of met aardbeien! De toefjes kokosslagroom maken de taart af! Dit wil je proeven! 

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Vlaaivorm 20 cm
  • Pannetje
  • Spatel 

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 150 g boekweit kasha OF 150 g glutenvrije havermout 
  • 100 g kikkererwtenmeel
  • 200 g appelmoes
  • Snufje zeezout
  • 2 tl Ceylon kaneel
  • 1 tl Pumpkin Spices
  • 4 Medjoul dadels
  • 2 el appelstroop 
  • 30 g kokosolie

Voor de vulling: 

  • 100 g basmati rijst
  • 1 l kokosmelk of andere plantaardige melk
  • 2 g agar agar 
  • 40 g ahornsiroop 
  • 1 tl vanille-extract

Voor de topping: 

  • Rood fruit naar wens
  • 1 blikje kokosmelk – volle variant 
  • 1 el ahornsiroop 

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de vlaaivorm in met kokosolie. 
  2. Ontpit de Medjoul dadels en doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom en kneed ze fijn tot een soepel deeg. Gebruik hier eventueel een keukenmachine voor, wanneer je dit snel wil doen. 
  3. Is het deeg te droog? Voeg dan wat extra kokosolie toe. Is het deeg te nat? Voeg dan een klein beetje extra meel toe. 
  4. Verdeel het deeg over de bodem van de vlaaivorm en maak er een egale bodem van met de bolle kant van een lepel. 
  5. Schuif de bakvorm de oven in voor zo’n 10 minuten. 
  6. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling. 
  7. Kook de rijst in de kokosmelk samen met de vanille, ahornsiroop. Breng dit aan de kook en roer regelmatig tot de rijst gaar is en het mengsel is ingedikt (ongeveer zo’n 10 minuten). Let op dat de rijst niet aankoekt, voeg dan wat extra melk toe.  
  8. Als het mengsel is ingedikt en de rijst gaar en zacht is, zet je vervolgens het vuur lager. 
  9. Voeg de agar agar toe en laat het mengsel nog zo’n twee minuten pruttelen, blijf ondertussen goed roeren.  
  10. Schenk de vulling over de bodem van de taart schuif de taart de koelkast in zodat de vulling op kan stijven. 
  11. Top de taart af met het rode fruit en versier de taart met toefjes (kokos) slagroom. 
  12. Serveer de taart met een grote glimlach en geniet!

Ga je dit romige rijsttaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Alternatieve titel
Alternatieve titel

Delen:


Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.