Glutenvrij én koolhydraatarm kruidcake ontbijttaartje!

glutenvrij en koolhydraatarm kruidcake ontbijttaartje
LoadingRecept opslaan

Kun je het je voorstellen? Je schuift een overheerlijk kruidig beslag de oven in en er ontstaat een glutenvrij kruidcake ontbijttaartje! Het was een eenvoudig experiment om mijn glutenvrije ontbijtkoek of kruidkoek om te toveren tot een koolhydraatarme én glutenvrije mini versie. Een eenvoudig ontbijttaartje met een hoge aaibaarheidsfactor, wie wil hier nou niet mee ontbijten?!

Met de kleine springvormpjes van 12 cm maak je snel en eenvoudig ontbijttaartjes die je niet eens hoeft te delen.

Ik beken dan ik heel slecht ben in het delen van mijn eten. Ik geef graag veel weg, daar heb ik geen problemen mee, maar wanneer ik een ontbijttaartje maak waar ik mij helemaal op heb verheugd dat moet ik toch wel drie keer slikken als iemand een vorkje mee prikt. Dat is toch wel één van de redenen dat ik er meestal meerdere tegelijkertijd bak, zo is er altijd genoeg om meerdere monden te vullen. 😉 Herken je dit? Haha, of misschien is het wel gewoon een gekke eigenschap. Maar ach, er valt mee te leven.

Een smeuïg ontbijttaartje dat je ook nog eens in kan vriezen of mee kan nemen als tussendoortje!

De laatste tijd krijg ik veel mailtjes met vragen naar glutenvrije, koolhydraatarme recepten. Ik maakte daarom als variatie een glutenvrij ontbijttaartje zonder koolhydraten. Je kan er uiteraard voor kiezen om de Greensweet Brown te vervangen door ahornsiroop of dadelstroop, maar dan is het taartje niet meer koolhydraatarm. Kies de optie de jij kan waarderen. 🙂

Met de code: Ohmypie ontvang je 20% korting op jouw bestelling via de site van Greensweet Stevia!

Zit je er klaar voor? Daar gaan we dan! Stroop de mouwen maar op, zet de bakvormpjes maar klaar. Hier komt jouw nieuwe favoriet!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

Ingrediënten:

Voor het beslag van 1 ontbijttaartje voor 1 a 2 personen

  • 60 g amandelmeel
  • 30 g Greensweet brown of 2 el appelstroop
  • 1 tl Speculaaskruiden – Green Gypsy Spices
  • 1 tl Ceylon kaneel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • Scheutje plantaardige melk of plantaardige yoghurt
  • 1 ei*

*Lees hier hoe je het ei kan vervangen om het taartje te veganizen!

 

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van het springvormpje met bakpapier en vet de randen in.
  2. Doe alle ingrediënten in een mengkom en spatel dit goed door elkaar. Is het deeg te droog? Voeg dan wat plantaardig melk of yoghurt toe. Proef even of het deegje op smaak is. Voeg eventueel wat extra specerijen toe of zoetmiddel. Het is jouw taartje dus jouw smaak. 😉
  3. Doe het deeg in de springvorm en duw er eventueel een ontpitte dadel in voor een karameleffect, aanrader!
  4. Schuif de springvorm de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 25 minuten. Laat het kruidcake ontbijttaartje afkoelen buiten de oven.
  5. Serveer het glutenvrije kruidcake ontbijttaartje met een glimlach en geniet!

Ga je deze glutenvrije kruidcake ontbijttaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

53 reacties
    1. Hi Bibi,

      Wat leuk dat je reageert! Dat kan absoluut! Proef wel even het beslag of het voor jou zoet genoeg is, voeg eventueel nog iets meer toe als dat nodig is.

      Eetsmakelijk!

      Liefs,
      Marike

    2. Ik heb hem meerdere keren maakt van havermeel en ik vind het elke keer weer een traktatie. De combinatie van de kruiden met appelstroop, zo lekker.

  1. Zojuist in de oven gezet.. ben wel benieuwd of het wat wordt want het mengsel was zo nat dat ik het in de springvorm kon gieten. Is dat normaal? Heb ik misschien teveel melk toegevoegd. Want hoeveel is een scheutje?

  2. Ik heb het taartje gisteren gemaakt voor de lunch vandaag
    Hij was heerlijk, alleen is hij bij mij niet zo hoog gerezen. Enig idee hoe dat kan ? Maar hij komt in ieder geval vaker op tafel.

    1. Ik heb het taartje vanavond gemaakt, als lunch voor morgen. Nu is het taartje echt 1 kleffe ‘cake’ geworden. Enig idee wat ik fout heb gedaan :)? Want dan kan ik hem morgen weer proberen.

      1. Hi Suzanne,
        Dat hoort inderdaad niet. Op welke stand van de oven heb je het taartje gebakken? Voeg iets minder vocht toe voor de zekerheid. Dan gaat het zeker goedkomen!

        Liefs,
        Marike

        1. Hi Marike,

          Net weer dit overheerlijke taartje gemaakt. Koolhydraat arm klinkt zo fijn en verantwoord in de oren.. maar toch ben ik benieuwd hoeveel calorieën er nou in zo’n gezond taartje zitten. Heb je een idee?

  3. Gemaakt als toetje ☺️. Geen bakpoeder gebruikt, Greensweet erythritol i.p.v. brown en 1el sojamelk. Taartje was netjes gerezen en kwam prima uit de ingevette vorm zonder bakpapier. En ohja, hij was ook erg lekker!

      1. Hallo Marike
        Hoeveel koolhydraten zitten er in deze kruidcake.
        Ik wil hem graag maken maar weet niet of ik het al mag hebben.
        Groetjes Kathy

        1. Hi Kathy,

          Wat leuk dat je reageert. Het hangt er vanaf hoeveel koolhydraten in het amandelmeel zitten dat jij gebruikt. In de overige producten zitten geen koolhydraten.

          Liefs,
          Marike

          1. Heb dit taartje al een paar keer gemaakt (met sukrin). Erg lekker. Heb laatste keer ook een appelvariant gemaakt. Alleen gekruid met kaneel. 2/3 deel deeg in vorm. Schijfjes appel erop. Beetje kokosmeel door rest deeg zodat het kruimelig wordt, wat gehakte nootjes door de kruimels deeg en dit over de appel gestrooid. Resultaat was erg lekker. Dank je wel voor het oorspronkelijke recept. Ik blijf expirimenteren.

  4. Hoi hoi,

    Dit lijkt mij heerlijk. Ik heb alleen een vorm van 18 en 20 cm. Hoe vaak moet ik dit recept dan verdubbelen?

    Alvast bedankt 😊

  5. Ik heb hem net gemaakt, en hij is echt heerlijk. Zou je ook voor de helft ander meel er bij kunnen gebruiken? Zoals rijstmeel of boekweitmeel of havermeel?
    Maar bedankt voor het heerlijke recept. Groetjes Ina

  6. Net geprobeerd! Heel lekker, maar het taartje wil niet rijzen en is redelijk zwaar. Niet echt cake structuur… Wat kan ik doen?

    1. Hi Astrid,

      Wat jammer zeg! Voeg eens een half tl baking soda + scheutje appelazijn toe ipv bakpoeder. Wedden dat het rijseffect dan extra zal werken. 🙂 Liefs, Marike

  7. Ik heb hem gemaakt, maar ik krijg hem niet zo hoog / luchtig.
    Kun je ook het ei luchtig kloppen met de suiker ?

    1. Je zegt dat er geen koolhydraten in dit taartje zitten, behalve die in het amandelmeel. Maar er zitten toch koolhydraten in de appelstroop?

  8. Lijkt me heerlijk! Ik mag alleen geen ei hebben en welke eivervanger uit jouw link kan ik het beste gebruiken voor dit taartje? Ik heb ook nog egg replacer van orgran in huis.

  9. Hi… kun je mij de maten opgeven van de wartmann mixer?
    Ivm indeling nieuw re kopen keuken.

    En wat kost de glasen kom?

    Hakt deze mixer ook noten?

  10. Wat een heerlijk taartje lijkt me dat. Hoe is het met de voedingswaarde. Is het te vergelijken met een boterham of bakje muslie?

  11. Vandaag weinig tijd om lunch te maken dus vanochtend dit ontbijttaartje gemaakt en als lunch gegeten.
    Wat een aanrader! Super lekker😍!

  12. Heerlijk recept, maakte me megahappy! Volgende keer maak ik een dubbele portie want het was te snel op! Nu zitten je kandij koeken uit je boek in de oven… het ruikt al super 🙂

  13. Super lekker!! Vorige week een paar kleintjes gemaakt, ook de meiden eten er van mee 😉 Vanmiddag weer een maken, dan een grote waar ik plakken van snijd.
    Thanx voor je toffe recepten steeds Marike!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.