Glutenvrije bloemkoolpizza met zelfgemaakte tomatensaus!

Glutenvrije bloemkoolpizza

Een gezellige avond met vriendinnen daar hoort natuurlijk pizza bij! Deze glutenvrije bloemkoolpizza’s zijn dan ook te lekker om te laten staan. Een combinatie van glutenvrije melen, Provençaalse kruiden en wat bloemkool en er ontstaat een pizza die super knapperig is én voedzaam. Niet van echt te onderscheiden! In combinatie met mijn favoriete homemade tomatensaus, serieus die wil je proeven! Glutenvrij, lactosevrij én ontzettend lekker!

De bloemkoolpizzahype is groot. Vorig jaar bakte ik met een groot enthousiasme een pizza enkel van bloemkool. Ik brandde mijn handen bij het pureren van de bloemkool in een theedoek. Typisch een Marike actie. Daarnaast duurde het voor mijn gevoel eeuwen eer de pizza knapperig was. Uiteindelijk werd deze niet echt knapperig en was ik een paar uur verder én een illusie rijker. Ik wist het zeker, geen bloemkoolpizza meer voor mij. 

Na mijn eerste glutenvrije bloemkoolpizza experiment was ik er even klaar mee, maar zie hier HET perfecte recept!

Zo’n 365 dagen later besloot ik mij weer eens te wagen aan een glutenvrije bloemkoolpizza maar dan met voedzame melen en een beetje bloemkool. Het resultaat is fantastisch! Zie de foto’s! Je kan de pizza’s beleggen met alles wat je maar lekker vindt. Pizza tonijn? Pizza Hawai of toch liever een pizza Margarita? Het kan allemaal! Ik ben fan van de OH MY PIZZA! Check de ingrediënten hieronder als serveersuggestie. Ik ben benieuwd naar jouw creatie! Deel ze gerust!

Heb je de glutenvrije rode bietenpizza en de pizza quiche al gespot?

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij

#Benodigdheden:

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Spatel

Ingrediënten:

Voor 1 grote pizzabodem: 

Voor de tomatensaus:

  • 6 tomaten 
  • 1 rode ui
  • 2 paprika’s 
  • 1 wortel
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl Spice it up– Green Gypsy Spices
  • Zout en peper naar smaak

Voor de topping:

  • Pizza tonijn: 1 blikje tonijn, olijven, zongedroogde tomaatjes, 
  • Pizza hawai: plakjes ham, stukjes ananas, mozzerella en pecorino
  • Pizza met geitenkaas: zachte geitenkaas, walnoten, pesto, verse basilicum en smaaktomaatjes 
  • OH MY PIZZA!: geroosterde paprika, Parmezaanse kaas, pesto, smaaktomaatjes, rozemarijn, zongedroogde tomaatjes en mozzarella

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bloemkool in roosjes en spoel ze schoon in een vergiet.
  2. Kook de bloemkool gaar in zo’n 10 minuten. Laat de bloemkoel afkoelen, uitlekken en wring de bloemkool fijn met een schone theedoek.
  3. Doe alle ingrediënten voor de bodem van de pizza bij elkaar en maak deze fijn met een keukenmachine. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakplaat, ik maakte er een ronde vorm van. Zorg ervoor dat de pizza niet te dik is.  Bak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin.

  4. Ga ondertussen verder met het maken van de overheerlijke tomatensaus. Snijd de groenten in grove stukken en leg deze op een bakplaat of in een ovenschaal. Schenk hierover de olijfolie, peper, zout en de Spice it up! Schuif de bakplaat de oven in voor zo’n 30 minuten op 180 graden. De groentes kunnen eventueel prima bij de glutenvrije bloemkoolpizza bodem in de oven. Zodra de groentes gaar zijn kun je ze blenden met een blender tot een overheerlijke saus. Vergeet niet de rozemarijnblaadjes los te maken van de takjes. 
  5. Haal de glutenvrije bloemkoolpizzabodem uit de oven en bestrijk deze met de (zelfgemaakte) tomatensaus. Verdeel hier jouw favoriete ingrediënten over en schuif de pizza weer de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 10 minuten. 

  6. Serveer jouw pizza met een glimlach en geniet!

Ga je deze glutenvrije bloemkoolpizza maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Alternatieve titel
Alternatieve titel

Delen:


4 reacties op “Glutenvrije bloemkoolpizza met zelfgemaakte tomatensaus!

    1. Hi Karin,

      Dat kun je zeker doen! Ik zou gaan voor 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 3 el warm water + 60 m’n (plantaardige) yoghurt. Dan gaat het zeker lukken!

      Liefs,
      Marike

Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.