Glutenvrije cheesecake met pruimencoulis

Glutenvrije cheesecake met pruimencoulis

De pruimenboom in de moestuin staat er weer fantastisch bij dit jaar! Zoveel pruimen heeft ze nog nooit gegeven. Emmers vol met pruimen hebben we geplukt en dan de vraag, wat doe je toch met al die pruimen? Met de voorraad potten pruimenjam kunnen we nog wel een jaar vooruit. Ik besloot de keuken in te duiken voor een glutenvrije inspiratiesessie! Zie hier één van de fantastische baksels die ik heb gemaakt met de pruimen uit de tuin. Een waanzinnige glutenvrije cheesecake met een coulis van pruimen. Eerlijk is eerlijk, ik wist niet dat dit zo lekker kon zijn! Alsof een engeltje over je tong… vul het zelf maar in! Glutenvrij, vegan en verantwoord genieten voor iedereen!

Vroeger plukte ik de pruimen samen met mijn oma en maakte we er jam van, wat was ik trots op mijn zelfgemaakte pruimenjam!

Pruimen, ze zijn er ineens en voor je het weet zijn ze weer verdwenen. De oogsttijd van de pruimen is kort maar absoluut een momentje om naar uit te kijken. Niets zo lekker dan verse pruimen uit eigen land of uit de eigen moestuin. Mijn eerste kennismaking met deze kleurrijke rakkers? Het is alweer heel wat jaren geleden maar ik herinner het mij nog als de dag van gisteren, pruimen plukken met oma in de moestuin. Het zijn vitaminebommetjes en ik kan er eindeloos van blijven genieten. Het duurde dan niet lang ik of wist een basic cheesecakerecept te combineren met een coulis van verse pruimen. Een smaaksensatie eerste klas! De krokante bodem maakte ik van havermout en tijgernotenmeel (watte? Lees hier maar even verder!) mega lekker! Heb je geen tijgernotenmeel in huis gebruik dan gerust amandelmeel, dat werkt ook top! De kaneel geeft een kruidige en zachte smaak aan de koekbodem waardoor je er écht van kan genieten. De vulling is fluweelzacht. Lactosevrij? Gebruik dan geen Griekse yoghurt met kokosyoghurt of een stevige lactosevrije kwark of soja kwark. Dat werkt ook prima! Ik kies er wel eens voor om lactosevrije yoghurt uit te laten lekken in een schone theedoek waardoor er een soort van hangop ontstaat. Ideaal om te gebruiken in dit recept! De citroenrasp en de vanille geven net dat beetje extra aan deze taart. Afgetopt met de pruimencoulis is deze pie toch wel het mooiste meisje van de klas! Dit wil je!

Heb je het pruimen ontbijttaartje, pruimen crumble pie en het pruimenijs al gespot?

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

Ingrediënten:

Voor de bodem: 

Voor de vulling: 

Voor de coulis: 

*Liever geen dadels of ga je voor koolhydraatarm? Vervang de dadels door 30 gram Greensweet syrup gold. Kijk of het deeg plakkerig genoeg is, voeg zo nodig nog een scheutje water toe.

**Eivrij of vegan? Vervang het ei door een extra eetlepel tapiocameel of maïzena toe te voegen. 

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Smelt de kokosolie in een pannetje. Ontpit alvast de zachte dadels.
  3. Maak de zachte dadels samen met de kokosolie en de ingrediënten voor de bodem fijn met een keukenmachine. Uiteindelijk zal er een egaal deeg ontstaan. Het klopt dat het deeg plakt, dat is goed.
  4. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en duw dit aan met de bolle kant van een natte lepel zodat er een egale bodem zal ontstaan.
  5. Bak de bodem zo’n 10 a 13 minuten goudbruin in de oven, laat de bodem afkoelen buiten de oven.
  6. Ga verder met de vulling. Mix de ingrediënten voor de vulling behalve de citroen door elkaar tot een egaal beslag. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Rasp de halve citroen en voeg de rasp en het sap toe. Proef even en voeg naar smaak nog wat honing of het gewenste zoetmiddel toe. Schenk het beslag in de vorm.
  7. Zet een ovenbestendig schaaltje op de bodem van de oven en vul deze met water. Hierdoor zal de cheesecake minder snel scheuren tijdens het bakproces.
  8. Schuif de cheesecake voor minimaal een uur in de oven. Is deze na een uur nog niet stevig genoeg? Laat hem dan gewoon net zo lang in de oven staan totdat hij stevig genoeg is. Let op, de cheesecake hardt nog uit in de koelkast.
  9. Nu komt het moeilijkste gedeelte.. Wachten! Zet de cheesecake minimaal een dag of een nacht in de koelkast. 
  10. Was en ontpit ondertussen de pruimen. Kook de pruimenstukken in een pannetje met een paar eetlepels water. Voeg de Greensweet  gelei kristal toe en laat de pruimen zo’n 5 minuten pruttelen. Haal het pannetje van het vuur en prak de pruimen een klein beetje zodat ze meer een samenhangend geheel vormen. 
  11. Laat de coulis afkoelen en schenk deze over de cheesecake heen zodra deze stevig genoeg is. Snijd de cheesecake aan en geniet!

Bewaartip! Je kan de taart 3  dagen afgesloten in de koelkast bewaren. Tevens kun je de taart per punt invriezen zodat je op elk gewenst moment kan genieten van een voedzaam én lekker ontbijt!

Ga je deze taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Alternatieve titel
Alternatieve titel
Alternatieve titel
Alternatieve titel

Delen:


Een reactie op “Glutenvrije cheesecake met pruimencoulis

Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.