Glutenvrije chewy citroen koeken!

blank
LoadingRecept opslaan

Deze Glutenvrije Chewy Citroenkoeken zijn misschien wel de meest lekkere koeken ooit! De deelnemers van de Oh My Pie! Masterclass hebben ze al kunnen proeven en weten dat ik niet overdrijf. Met een smeuïge chewy binnenkant en een knapperige korstje oftewel: Match made in heaven!

Niet alleen in koekjesvorm is dit heerlijke deegje een succes maar zeker ook als taartbodem en wanneer je deze rakkers zonder ei maakt heb je een ideaal cookie dough om van te dromen! Dit wil je! Het liefste maak ik dit recept iedere dag, gewoon omdat ze zo lekker zijn!

Stroop de mouwen maar op, daar gaan we!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Keukenmachine
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Ingrediënten:

Voor het 8 a 10 stuks:

  • 220 g amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei*
  • 50 g honing of ahornsiroop
  • 25 g kokosolie- gesmolten
  • 1 tl vanille-extract
  • Snufje zeezout
  • 3 el citroensap
  • 2 el citroenrasp

*Eivrij of vegan? Vervang het ei door 1 tl arrowroot losgeklopt in 3 el water.

Aan de slag

  1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine of mengkom en mix alles door elkaar totdat er een soepele deegbal ontstaat. Wikkel het deeg in huishoudfolie en plaats het zo’n 30 minuten in de koelkast.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  3. Maak zo’n 10 balletjes van het deeg en duw deze uit zodat er een koekje ontstaat. Versier de koeken eventueel met amandelschaafsel en besmeer de koeken voor een glimmertje met wat eigeel of abrikozenjam (de eivrije optie).
  4. Schuif de koeken de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 10 a 12 minuten.
  5. Laat de koeken afkoelen buiten de oven en geniet!

Bewaartip! Bewaar de koeken in een trommel. Je kan ze prima 3 dagen bewaren. Wanneer ze net gebakken zijn, zijn ze natuurlijk het aller-aller lekkerste.

Ga je deze glutenvrije koeken maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

7 reacties
    1. Hi Jasper,

      Dat kan zeker! Gebruik ipv bijv. 100 g amandelmeel 75 g glutenvrije havermeel of rijstmeel. Als je die verhouding aanhoud dan komt het helemaal goed!

      Groetjes,
      Marike

  1. De koekje zijn erg droog. Ze hebben 10 min in de oven gestaan. Was dit dan toch te lang? De smaak is verder heerlijk. Soppen in de thee 😉

  2. Ik weet al waar het ‘mis’ is gegaan. Ik heb de koekjes te klein gemaakt #hoemeerhoebeter 🙈 De volgende keer maak ik grotere koeken.

  3. De koeken zijn heerlijk! Dank voor het recept. Ze zijn alleen niet knapperig geworden. De volgende dag zijn ze zelfs wat klef geworden. Ik had ze goed laten afkoelen buiten de oven op een rooster en daarna in een bakje bewaard met het deksel wat losjes erop.

    1. Hi Minke,

      Klopt, ze zijn chewy en niet heel knapperig. Volgende keer kun je ze iets langer bakken om kleffe koeken te voorkomen.

      liefs,
      Marike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.