Echte glutenvrije Oud-Hollandse pepernoten, wat heb ik die gemist! Je maakt ze in een handomdraai en wat zijn ze lekker! Pepernoten worden vaak verward met kruidnoten. Het is appels met peren vergelijken, vind ik zelf. 😉 De smaak van pepernoten doet het meeste denken aan de smaak van taai taai. Daar ben ik ook echt fan van! Deze glutenvrije Oud-Hollandse pepernoten wil je maken!Glutenvrij en lactosevrij genieten voor iedereen!
Glutenvrije Oud-Hollandse pepernoten zijn lastig te vinden, zelf maken is daarom de beste optie én ook de lekkerste optie! Je maakt ze in een paar minuten én het huis ruikt meteen naar verse pepernoten. Ideaal! De combinatie van amandelmeel en glutenvrij havermeel is perfect. Kun je niet tegen havermeel? Gebruik dan boekweitmeel of rijstmeel, dat werkt ook heel fijn!
Zit je er klaar voor? Hier gaan we dan!
Recept:
Dit gerecht is:



#Benodigdheden:
- Mengkom
- Spatel
- Bakplaat
- Bakpapier
Ingrediënten:
- 75 g amandelmeel
- 100 g glutenvrije havermeel
- 100 g honing of dadelstroop
- 1 el speculaaskruiden
- 2 tl anijspoeder
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- Snufje zeezout
Aan de slag
- Spatel de droge ingrediënten door elkaar. Voeg hier de honing aan toe en kneed toe een stevig deeg. Is het deeg te droog? Voeg een paar eetlepels plantaardige melk toe.
- Plaats de deegbal voor zo’n 30 minuten in de koelkast. Zet ondertussen de oven aan op 170 graden.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en strooi wat meel over het aanrechtblad. Rol hier de deegbal op uit in een lap van zo’n 1 cm dik. Snijd stukjes van het deeg en plaats deze op de bakplaat.
- Bak de Oud-Hollandse pepernoten in zo’n 10 minuten goudbuin. Laat de pepernoten afkoelen buiten de oven en geniet!
Ga je deze glutenvrije Oud-Hollandse pepernoten maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.
Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe‘!




Wauw Marike wat zijn deze lekker!! Super bedankt voor dit recept.
Groetjes Marian
Hi Marian,
Wat heerlijk om dit te lezen!
Liefs,
Marike
Hallo Marike,
In veel recepten wordt er gebruik gemaakt van havermout. Gezien een tarwe en soja allergie, zijn havermout en lupine meel uitgesloten.
Zijn deze soorten te vervangen door boekweit, rijst of amaranth meel?
Alvast bedankt.
Hi Antoinette,
Jazeker! Deze zijn 1 op 1 te vervangen. Ik zou een mix van de melen maken om de beste smaak en uitwerking te krijgen. 1/3 om 1/3 om 1/3.
Heel veel bakplezier!
Liefs,
Marike
Hoi Marike,
Kan je ipv wijnsteenbakpoeder ook gewone bakpoeder gebruiken?
Alvast bedankt.
Groetjes, Evelien
Hi Evelien,
Dat kan zeker!
Liefs,
Marike
Hoi zou je de amandelmeel ook voor een ander meel kunnen vervangen?
Jazeker! Tijgernotenmeel extra fijn is ideaal! Ik kocht het bij chufanederland.nl
Liefs,
Marike
Ze waren heerlijk.
Ik mag geen gluten maar zo heb ik toch die heerlijke ouderwetse pepernoten.