Glutenvrije Oud-Hollandse pepernoten

Echte glutenvrije Oud-Hollandse pepernoten, wat heb ik die gemist! Je maakt ze in een handomdraai en wat zijn ze lekker! Pepernoten worden vaak verward met kruidnoten. Het is appels met peren vergelijken, vind ik zelf. 😉 De smaak van pepernoten doet het meeste denken aan de smaak van taai taai. Daar ben ik ook echt fan van! Deze glutenvrije Oud-Hollandse pepernoten wil je maken!Glutenvrij en lactosevrij genieten voor iedereen!
LoadingRecept opslaan

Pepernoten bakken

Glutenvrije Oud-Hollandse pepernoten zijn lastig te vinden, zelf maken is daarom de beste optie én ook de lekkerste optie! Je maakt ze in een paar minuten én het huis ruikt meteen naar verse pepernoten. Ideaal! De combinatie van amandelmeel en glutenvrij havermeel is perfect. Kun je niet tegen havermeel? Gebruik dan boekweitmeel of rijstmeel, dat werkt ook heel fijn!

Glutenvrije kruidnoten en pepernoten

Naast pepernoten ben ik dol op glutenvrije kruidnoten. Gelukkig heb ik al heel veel lekkere glutenvrije Sint recepten online staan zodat je alles zelf kan proberen. Wat dacht je van de gevulde speculaas, de glutenvrije taai taai, glutenvrije speculaascake of de glutenvrije Sinterklaastaart?

Glutenvrije pepernoten

Glutenvrije Oud-Hollandse pepernoten

5 from 4 votes
Recipe by Marike Course: Glutenvrije recepten, Sint, TussendoortjesCuisine: Glutenvrij, Vegan, LactosevrijDifficulty: Makkelijk
Hoeveelheid

10

hoeveelheid
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

10

minutes
Calorieën

40

kcal
Wachttijd

30

minutes
Total time

0

min

Glutenvrije pepernoten zijn het lekkerste wanneer je ze zelf bakt. Binnen een half uurtje staan ze op tafel, genieten maar!

ingrediënten

  • 75 g amandelmeel

  • 100 g glutenvrije havermeel

  • 100 g honing of dadelstroop

  • 1 el speculaaskruiden

  • 2 tl anijspoeder

  • 1 tl wijnsteenbakpoeder

  • snufje zeezout

  • Wat heb je nodig?
  • Bakplaat

  • Mengkom

  • Spatel

  • Bakpapier

Zo maak je het!

  • Spatel de droge ingrediënten door elkaar. Voeg hier de honing aan toe en kneed toe een stevig deeg. Is het deeg te droog? Voeg een paar eetlepels plantaardige melk toe. 
  • Plaats de deegbal voor zo’n 30 minuten in de koelkast. Zet ondertussen de oven aan op 170 graden.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en strooi wat meel over het aanrechtblad. Rol hier de deegbal op uit in een lap van zo’n 1 cm dik. Snijd stukjes van het deeg en plaats deze op de bakplaat. 
  • Bak de Oud-Hollandse pepernoten in zo’n 10 minuten goudbuin. Laat de pepernoten afkoelen buiten de oven en geniet!

Notities

  • Bewaartip! Bewaar de glutenvrije pepernoten in een afgesloten bakje dan blijven ze zeker 10 dagen goed.

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije pepernoten maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Glutenvrije pepernoten
11 comments
  1. Hallo Marike,

    In veel recepten wordt er gebruik gemaakt van havermout. Gezien een tarwe en soja allergie, zijn havermout en lupine meel uitgesloten.
    Zijn deze soorten te vervangen door boekweit, rijst of amaranth meel?

    Alvast bedankt.

    1. Hi Antoinette,

      Jazeker! Deze zijn 1 op 1 te vervangen. Ik zou een mix van de melen maken om de beste smaak en uitwerking te krijgen. 1/3 om 1/3 om 1/3.
      Heel veel bakplezier!

      Liefs,
      Marike

  2. Hi Marike!

    Vorig jaar super vaak deze heerlijke pepernoten gemaakt, nu wil ik ze voor morgen weer maken, maar heb geen anijspoeder… Weet ook echt niet wat ik vorig jaar gedaan heb. Kunnen daar gewoon die zakjes van de ruijter voor gebruikt worden?

    Dankjewel alvast 😘

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts