De lekkerste glutenvrije tiramisu maak je zo!

Glutenvrije tiramisu, het stond al even op mijn lijstje. Ik maak het wel eens, nouja ik niet. Het is de signature dish van mijn vriend, daar mag ik niet aankomen. 😉 Alleen de glutenvrije lange vingers zijn toch wel anders dan de reguliere lange vingers. Ze nemen als een spons alles op en smaken toch wel heel zompig. Zonde, want tiramisu hoort van begin tot het einde een smaaksensatie te zijn. Ik besloot de keuken in te duiken voor een keukensafari op zoek naar hét ultieme recept voor de lekkerste glutenvrije tiramisu ooit! Zie hier het recept, glutenvrij en tevens ook lactosevrij én vegan te maken!

De knapperige kaneelkoekjes maken deze tiramisu helemaal af!

Ik besloot om zelf koekjes te maken voor de basis. Ze zijn écht te lekker! Je kan ze trouwens ook gebruiken als kerstkoekjes wanneer je ze uitsteekt met een leuk vormpje. Heb je gen zin om koekjes te maken? Ga dan voor glutenvrije speculaasjes bijvoorbeeld. En dan, de koekkruimels mogen even baden in een laagje espresso en Licor 43. Man, man, man hiermee krijg je iedereen om de tafel. Eten er kinderen mee of zwangere vrouwen? Laat de drank dan vooral achterwege.

De vanille mousse kan je maken mét of zonder mascarpone, één en al feest!

Ga je voor de vegan versie? Gebruik dan het vocht van kikkererwten uit blik i.p.v. eiwit. Ideaal om een luchtige mousse te krijgen. Kies voor mascarpone of voor een stevige kokosyoghurt. Maak de tiramisu met alle mogelijkheden en tips  helemaal eigen en maak er een eigen creatie van! Dit kun jij! Hier volgt mijn ultieme recept voor glutenvrije tiramisu!

Heb je al mijn andere kerstrecepten al gespot?

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • 4 glazen- niet te groot
  • Mengkom
  • Spatel 
  • Mixer

Ingrediënten:

Voor 4 Tiramisoetjes

Voor de koekjes:

Voor de vulling:

  • 2 eitjes of 6 el aquafaba
  • 70 g ahornsiroop of Syrup Gold
  • 300 g kokosyoghurt of 300 g mascarpone
  • 3 el Licor43
  • 1 rauwe cacao
  • 1 a 2 espresso’s

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. 
  2. We gaan als eerste aan de slag met het maken van de koekjes. 
  3. Laat de kokosolie in een pannetje smelten en laat dit afkoelen.
  4. Doe alle droge ingrediënten in een kom (of keukenmachine) door elkaar en vermeng de afgekoelde kokosolie hier doorheen.
  5. Voeg hier een eetlepel plantaardige melk aan toe  en kneed/mix dit geheel tot een bal deeg. Is het nog te droog voeg dan nog wat melk toe.
  6. Maak een bol van het deeg en druk het uit op de bakplaat, zo’n 1 cm dik. Schuif de bakplaat de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 15 minuten. Laat de koek afkoelen buiten de oven. 
  7. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling. 
  8. Klop het eiwit of het vocht van de kikkererwten stijf met een mixer. Voeg vervolgens al kloppend het zoetmiddel  en de vanille toe. Klop het mengsel nog één minuut door. 
  9. Spatel in een mengkom de mascarpone of de stevige kokosyoghurt los. Spatel hier vervolgens het opgeklopte eiwitschuif of de aquafaba doorheen. 
  10. Verkruimel de afgekoelde kaneelkoek in een diep bord. Meng de espresso en de Licour 43 met de koekruimels.
  11. Verdeel de kruimels over de glazen, gevolgd door een laagje vanille mousse en herhaal dit nog een keer.
  12. Top jouw tiramisoetjes af met cacaopoeder. Doet dit met een theezeef, dan is het effect perfect!
  13. Laat de toetjes nog even opstijven in de koelkast. 
Alternatieve titel

Delen:


Een reactie op “De lekkerste glutenvrije tiramisu maak je zo!

  1. Vanille? Volgens mij mis ik dat in de ingrediëntenlijst van de vulling? Hoeveel moet dit zijn?
    En kan je ook gewone suiker gebruiken ipv vloeibare zoetstof?

Geef een reactie

Login met je socials:





Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.