Glutenvrije stroopwafelcake met slagroom

Glutenvrije stroopwafelcake
LoadingRecept opslaan

Een vanille cake met een bite van kakelverse stroopwafelstukjes. Afgetopt met toefjes slagroom én uiteraard stroopwafelstukjes! Oh My Pie! Deze cake is de allerlekkerste ooit! Nog niet eerder vertoond, hét recept voor een blikvanger waar mensen jaloers op zullen zijn! Zit je er klaar voor?! Glutenvrij, lactosevrij én een feest voor iedereen!

Ik wilde zo graag een lekkere vanille cake maken, de basis ontstond al snel en was zo lekker dat een te gekke topping niet mocht ontbreken. Je kan er uiteraard volop mee variëren dus leef je uit!

Verse stroopwafels van Stroopwafel Uniek

Het is alweer even geleden dat ik Niels en Mandy leerde kennen. In 2017 zijn zij begonnen met de productie en verkoop van glutenvrije en lactosevrije stroopwafels. De stroopwafels (ook wel siroopwafels genoemd) worden bereid op een ambachtelijke manier volgens een “uniek” recept. De stroopwafels zijn bedoeld voor mensen met de ziekte coeliakie, een glutenintolerantie en/of een lactose-intolerantie. Door de heerlijke lichte karamelsmaak en het gebruik van minder suiker is iedereen enthousiast over de stroopwafel, of ze nou allergisch zijn, of niet. Ik ben fan! Tijdens de Masterclass had ik een heerlijke taart gemaakt met deze stroopwafels, dat smaakte naar meer. Zie hier het resultaat!

Nu ben ik benieuwd naar jouw creatie! Ga jij ook voor de stroopwafel topping of toch liever iets anders vertel!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

  • Springvorm 18 cm
  • Mengkom
  • Spatel
  • Spuitzak

Ingrediënten:

Voor de cake:

Voor de topping:

Aan de slag

  1. Bekleed de taartvorm met een bakpapier en vet de randen even goed in.
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  3. Doe het amandelmeel en de bakpoeder samen met eieren en amandelyoghurt.
  4. Verwarm de kokosolie en spatel deze samen met de honing of ahornsiroop, vanille, citroenrasp en zeezout door het beslag.
  5. Schenk het beslag in de springvorm en duw enkele stukjes stroopwafel in de cake.
  6. Schuif de springvorm de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 45 minuten.
  7. Laat de cake helemaal afkoelen. Garneer de cake met toefjes plantaardige slagroom en stukjes stroopwafel. Geniet!

Ga je deze glutenvrije stroopwafelcake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

16 reacties
    1. Hey Stijn,

      Het kan zeker met boekweitmeel. Ik zeg altijd 100 g amandelmeel vervangen door 75 g boekweitmeel of havermeel. Lactosevrije yoghurt is prima!

      Groetjes,
      Marike

  1. Hi Marike,

    Ziet er lekker uit! Vraagje: in je ingrediënten staat geen citroen en zeezout. Dit moet er dus wel in als ik het recept lees? En de chocola gebruik je alleen ter garnering?

  2. Hoi, je gebruikt de chocolade om te versieren. In het recept wordt dat niet uitgewerkt. Als je de link volgt kom je op de golden chocolade. Maar daar zit melk in. Waarom maak je daar geen opmerking over in je recept of uitwerking? Mensen die niet zo gewend zijn om lactose/melkvrij te koken zullen nu misschien onbewust een fout maken en dat zou jammer zijn. Jij zet het in het ingrediëntenlijstje van een melkvrij recept.

  3. Woow, deze taart ziet er heerlijk uit! Er staat dat nadat de cake is afgekoeld je de plantaardige slagroom erop spuit. Blijft deze wel vol en stevig of zakt dit in na een tijdje, wat slagroom altijd doet uit een bus?

    1. Hi Suzanne,

      Goede vraag! Ik klop de slagroom altijd zelf op, deze blijft vrij stevig wanneer ik het opspuit. Je kan er ook voor kiezen om een vleugje xanthaangom toe te voegen aan de slagroom, dan blijft deze helemaal stevig. Geeft het zelfde effect als klop-klop.

      Liefs,
      Marike

  4. Liselotte,
    Wil ik ook weten, omdat ik geen ei mag. Na google, kom je uit op 1 ei vervangen door 50gr appelmoes of halve banaan, voor zoete gerechten. Ik heb het zelf niet uitgeprobeerd nog, dus weet het niet zeker
    Klopt dit, Marike?

    1. Hi Daan,

      Ik begrijp goed waar je tegenaan loopt. Bij de meeste recepten staat de eivervanger erbij, aangezien het voor dit recept vrij expleciet is dat niet het geval bij dit recept. Ik heb hem speciaal vanmorgen nog een keer gemaakt zonder ei. Gebruik 100 g appelmoes, 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 3 el water en 1/2 tl baking soda + scheutje citroensap (voeg dit pas als laatste toe) om de cake zonder ei te maken.
      Bak de taart iets langer, zo’n 10 minuten en verlaag de temperatuur naar 160 graden.

      Heel veel bakplezier!

      Liefs,
      Marike

  5. Dankjewel Marike voor je recept.
    Ik ga proberen om GV stroopwafels te kopen.
    Zag ze onlangs op de markt bij de stroopwafelkraam.
    Mag ik vragen welke plantaardige slagroom jij gebruikt?
    Nog nooit ontdekt bij de supermarkt.
    Lijkt me heel fijn omdat ik niet zo goed tegen koemelk kan.

    Groetjes,
    Riny

    1. Hi Riny,
      Glutenvrije stroopwafels zijn altijd een dingetje, vooral om lekkere glutenvrije stroopwafels. Deze vind ik persoonlijk erg in de richting komen, bij de stroopwafelkraam zullen ze ook wel erg lekker zijn!
      Ik gebruik de opklopbare slagroom van Alpro deze kocht ik bij de AH XL in het schap bij de houdbare melk. Kun je hier iets mee?

      Groetjes,
      Marike

  6. Hoi Marike,
    Moet je er citroenrasp in doen? Of kan je dit weg laten of vervangen? Mijn moeder kan niet tegen citrusvruchten en wil deze taart maken voor hun 40 jarige trouwdag.
    Groetjes, Elzeliena

  7. Hoi, wat een heerlijk recept weer. Hoe klop je de plantaardige slagroom het beste op? Want bij mij wordt het snel zacht. Dank je wel.

    Groetjes Angelique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.