Stiekem heb ik een zwak voor een Red Velvet cake. Wanneer ik zo’n torenhoge pie zie staan in de vitrines dan kan ik het niet laten om even een kijkje te nemen, ook al weet ik dat deze rode rakker vaak niet glutenvrij is. Ik ben op Red Velvet cake expeditie gegaan en onderzocht de werkelijke oorsprong van deze charismatische rode taart. Lekker gemaakt door de prachtige Red Velvet cakes van bakvriedin EefsFood ontstond er al snel een glutenvrije Oh My Pie! variant! Glutenvrij, lactosevrij én fluweelzacht om van te genieten!

Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat maakt een Red Velvet cake nou zo speciaal?

Een Red Velvet cake is een traditionele Amerikaanse chocoladecake met een licht- tot donkerrode kleur. De letterlijke vertaling is dan ook:rode fluweeltaart”, en slaat op de typische kleur en structuur van de Red Velvet taart. Zonder de toevoeging van rode bietensap of rode kleurstof heeft de taart een bruine kleur, afkomstig van de chocolade of het cacaopoeder. De cake heeft een witte topping, gemaakt van roomkaas of witte chocolade. In de taart zit verder vaak karnemelk, boter, ​en bloem. Kortom: het is zo’n prachtige cake die je wel eens zag opduiken op Instagram en waarvan je dacht: deze moet ik eens proeven!

 

Waar komt de Red Velvet cake vandaan?

De originele “Velvet cake” komt uit Amerika, en was oorspronkelijk niet rood. Rond de jaren 1800 perfectioneerden Amerikaanse koks hun eigen chocoladetaartrecepten. Ze voegden voor het eerst amandelmeel, cacao en maïzena toe. Omdat de textuur van de taarten hierdoor “fluweelzacht” werd, kregen de taarten de naam “Velvet cakes”.

De moderne Red Velvet cake zoals we die vandaag kennen ontstond pas ruim honderd jaar later, rond de jaren 1930. De uitvinder ervan heet John Adams, een kleurstoffenverkoper uit Texas. In 1938 keurde het Amerikaanse Congres een wet goed dat de toevoeging van kleurstoffen in voedsel versoepelde. Kleurstoffenverkoper Adams was ervan overtuigd dat een rode cake een gat in de markt was. De Red Velvet cake was geboren.

​John Adams experimenteerde in de jaren 1930 met rode kleurstof in taarten en zo ontstond de Red Velvet cake.

De glutenvrije Red Velvet cake van Oh My Pie! is een lust voor het oog!

De melenmix combineert feilloos met elkaar waardoor er een fluweelzachte cake ontstaat met de smaken van chocolade, vanille én een frisse topping van slagroom. Dit kun je ook vervangen door een roomkaas frosting. Ik gebruikte de natuurlijke kleurstoffen van Unicorn Superfoods. Je kan ook bietenpoeder gebruiken of bietensap. Zorg er wel voor dat jouw beslag goed rood is.

Zit je er klaar voor? Hier komt het recept!

Ben je op zoek naar meer red velvet inspiratie? Kijk dan hier!

 

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij

#Benodigdheden:

  • Springvorm 18 cm. Ik gebruikte daarvoor DEZE springvorm.
  • Mengkom
  • Spatel

Ingrediënten:

Voor de cake:

  • 100 g glutenvrij havermeel of rijstmeel
  • 50 g amandelmeel
  • 1 tl xanhtaangom
  • 25 g arrowroot
  • 1/2 tl zout
  • 1  tl bakpoeder
  • 1/4 tl baking soda
  • 20 g cacao
  • 50 g kokosolie
  • 30 g kokosyoghurt of Griekse yoghurt (laatste is niet lactosevrij)
  • 75 a 100  g kokosbloesemsuiker of Erythirtol (honing of ahornsiroop kan ook)
  • 1 tl vanille-extract
  • 120 ml karnemelk of plantaardige melk ( + 1 el appelazijn)
  • 2 eieren
  • 2 el Unicorn Beetroot of bietensap/poeder

Voor de topping:

  • 250 ml (soja of kokos) slagroom
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 el ahornsiroop

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden onder en bovenwarmte. Bekleed een 18 cm springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Doe alle droge ingrediënten in een mengkom. Smelt de kokosolie en mix deze samen met de eieren, kokosyoghurt en het zoetmiddel door de droge ingrediënten. Mix net zo lang totdat er een egaal beslag ontstaat. Zeef eventueel de melen en de cacao van te voren even.
  3. Voeg als laatste de kleurstof toe, de cake moet echt goed rood zijn. Spatel weer door elkaar.
  4. Verdeel het beslag over de springvorm en schuif de cake de oven in. Bak de red velvet cake in zo’n 40 minuten gaar. Test even met een satéprikker in jouw cake om te controleren of deze gaar is.
  5. Laat de cake buiten de oven helemaal afkoelen. Wanneer de cake helemaal is afgekoeld kun je de springvormen verwijderen.
  6. Snijd het kapje van de cake af met een groot mes, zodat er een vlakke ondergrond ontstaat.
  7. Klop de (soja of kokos ) slagroom op met de vanille, citroen en ahornsiroop. Gebruik een spuitzak en spuitmondje om er mooie toefjes van te maken. Decoreer de bovenkant van de cake met allemaal toefjes slagroom en enkele kruimels van het redvelvet cake kapje.
  8. Snijd de taart in punten en geniet met een grote glimlach!

Ga je deze glutenvrije redvelvet cake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Alternatieve titel
Alternatieve titel