Frisse citroen cake, glutenvrij en koolhydraatarm

Frisse citroen yoghurt cake, glutenvrij en koolhydraatarm
LoadingRecept opslaan

Een frisse citroen cake, daar kun je mij voor wakker maken. Deze luchtige cake is met recht een feestje om van te genieten. Ik had zin in iets fris en dat is deze citroen cake zeker. Fris door de citroen en extra smeuïg door de kwark. Ik vind hem heerlijk! Met de aardbeien hartjes on top zal deze cake punten scoren bij iedereen die een puntje mee zal eten. Glutenvrij, koolhydraatarm én verantwoord genieten voor iedereen!

De afgelopen weken heb ik heel wat cakes gemaakt, zie hier alvast één van de recepten die als winnaar uit de bus kwam!

Nu ik meer tijd heb voor het ontwikkelen van recepten heb ik heel wat cakes gemaakt om de beste recepten uit te kunnen schrijven voor jullie. Dit is alvast één van de fijne cake recepten, waar je alvast van kan genieten! Je maakt de cake heel eenvoudig op basis van amandelmeel en citroen kwark. Hierdoor is de cake heel smeuïg én fris. Je hebt er geen kilo boter voor nodig, waardoor het ook nog eens een verantwoorde cake is om van te genieten!

Baktips van Oh My Pie!

  • Voeg eens wat blauwe bessen toe aan jouw beslag voor een fruitige variant!
  • Wil je liever een cakevorm gebruiken? Dat kan! Gebruik dan een cakevorm van 21 cm, dan wordt de cake niet te laag.
  • Je kan de cake ook prima invriezen per plak maar dan het liefste wel zonder de topping.

Op zoek naar meer cake inspiratie? Probeer dan deze roze koeken taart eens of dit frisse blauwe bessen ontbijttaartje!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

Ingrediënten:

Recept is voor 1 cake a 6- 8 personen

Voor de basis:

  • 160 g amandelmeel
  • 4 eieren
  • 100 g citroen kwark
  • 60 g kokosolie of roomboter- gesmolten
  • 40 g Erythritol of ahornsiroop
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el citroenrasp + 2 el citroensap
  • Snuf zeezout

Voor de topping:

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Doe het amandelmeel, citroenrasp, vanille, bakpoeder en het zeezout in een mengkom.
  3. Mix ondertussen de eieren tot een lobbige massa, dit duurt zo’n 5 a 8 minuten.
  4. Spatel voorzichtig de citroenkwark, samen met de gesmolten kokosolie en het zoetmiddel door de eieren heen. Doe dit ook met de droge ingrediënten totdat er geen klontjes meer te zien zijn.
  5. Proef even of jouw beslag op smaak is. Voeg eventueel nog wat citroensap toe of wat zoetmiddel.
  6. Schenk het beslag in de springvorm en schuif deze de oven in voor een bruiningkuurtje van zo’n 35 minuten.
  7. Laat de cake afkoelen buiten de oven.
  8. Wanneer de cake helemaal is afgekoeld kun je de topping maken.
  9. Roer de citroenkwark met een el citroenrasp door elkaar. Verdeel dit over de cake. Snijd de aardbeien door de midden en maak er eventueel een hartjesvorm van voor een feestelijk effect!
  10. Serveer de taart met een glimlach en geniet!

Bewaartip! Je kan de taart zo’n 3 a 5 dagen in de koelkast bewaren. Je zal zien dat de topping nog iets meer in zal dikken waardoor het een frosting wordt!.

Ga je deze frisse citroen cake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe‘!

34 reacties
    1. Hi Yoni,

      Dit kun je tegelijk toevoegen met de yoghurt en de kokosolie. Tenzij je het beslag zoet genoeg vindt. Ik zal het even verduidelijken in de tekst!

      Liefs,
      Marike

      1. Dag Marieke,

        Bij de topping benoem je Optimel citoenkwark. Bij de basis alleen citroenkwark. Gebruik je hier een andere voor?

        1. Hi Hanneke,

          Ik heb voor zowel de topping als het beslag dezelfde gebruikt. Dan heb je maar 1 bak nodig, scheelt weer geld. Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld Griekse yoghurt te gebruiken met wat extra citroenrasp, dat is ook een succes!

          Liefs,
          Marike

  1. Hoi Linda, als ik nou een kleinere variant wil bakken en alle ingrediënten halveer, hoe zit het dan met de baktijd?

      1. Hoi Marieke, ik ben fan van je ontbijttaartjes. Vroeg me af, ben je wellicht ook van plan om hier een boekje van te maken? Dan zou ik die zeker willen aanschaffen!

        1. Hey Lianne,

          Wat leuk om te lezen zeg! Wellicht in de toekomst. Momenteel geef ik wel Masterclasses met dit thema en daar is ook een boekje voor geschreven.

          Blijf het volgen, misschien komt het wel uit!

          Liefs,
          Marike

  2. Hoi Marike,

    Ik heb de cake in de oven staan!
    Kun je de kwark topping er al een dag van te voren opdoen of wordt de cake dan erg nat?

  3. Hi Marike,

    In veel recepten wordt yoghurt/kwark gebruikt, maar vanwege een melkzuur allergie kan ik dit niet gebruiken (ook de lactosevrije varianten niet). Is er iets waar ik de yoghurt door kan vervangen?

    Dank alvast 🙂

    1. Hi Liz,

      Wat een goede vraag! Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van plantaardige yoghurt of kokos yoghurt. In de citroen cake kun je gebruik maken van appelmoes. Dit vervang je 1 op 1 en geeft net zo’n lekkere structuur!

      Ga ervan genieten!

      Liefs,
      Marike

  4. Heb ‘m net gemaakt, smaak is heerlijk, alleen is de cake niet “luchtig” zoals bij jou op de foto, zo is het toch niet mogelijk met amandelmeel?
    Smaak is er niet minder om hoor

  5. Hallo, zou je deze cake ook met volle cotroenw kwark van almhof kunnen maken (ik heb nog nooit gebakken met kwark)? Ik kan nl niet tegen kunstmatige zoetstoffen en in de optimel zit sucralose. .

  6. Amandelmeel is voor mij een No-go, net als tarwe..
    Kan ik ook speltbloem gebruiken als vervanger of doet dat teveel met de smaak?

    Ik ben benieuwd!

      1. Hallo,
        Deze cake heb ik afgelooen zomer gemaakt. Echt een toppertje! Masr als ik het in een gewone cakevorm wil bakken welk formaat cakeblik kan ik dan het beste gebruiken?
        En kun je de cake ook invriezen?

    1. Ik heb geen allergie en vroeg me af of je bij jouw recepten ook gewoon meel zou kunnen gebruiken ipv amandelmeel ?
      Lees ook dat ze vaker 50/50 doen?

      Gr Robin

  7. Gisteren voor t eerst van jouw site een taartje gebakken. En ook voor t eerst met amandelmeel gebakken. Wat was t heerlijk! Alles schoon op 🙂 Dank je wel!

  8. Zondagmiddag ben ik meestal aan het bakken. Vandaag jouw cake voor de eerste keer geprobeerd. En hij is super gelukt!!! Hartstikke luchtig en lèkker! Makkelijk te maken ook, bedankt voor het recept!

  9. Hoi Marike,

    Mij lijkt deze cake ook heerlijk om te maken, maar voor mij is de citroenrasp een probleem. Citroensap zelf niet. Heb jij enig idee waarmee ik dat kan vervangen of kan het ook weggelaten worden?

  10. Deze cake al meerdere keren gemaakt en wat is hij lekker. Bij man en kids ook favoriet 😊 bedankt voor het recept!

  11. Ik heb deze al eens eerder gemaakt en het was heerlijk. Maar nu denk ik erover om de kwark te vervangen door griekse yoghurt, maar wordt de topping dan ook frosty?
    En kun je daar dan ook wat citroensap en rasp doordoen of wordt het dan misschien te dun?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.