Een frisse kokoscake met bramen, het is bijna een te mooi plaatje om op te eten. Deze cake is niet alleen ontzettend makkelijk om te maken, het is ook nog eens een meer verantwoorde cake die glutenvrij én lactosevrij te maken is. Je kan er gerust een plakje van eten als ontbijt. Echt? Jazeker! De cake is namelijk met onder andere kokosmeel gemaakt, bruist van vezels én is niet droog! Je hebt er geen boter voor nodig én de kokoscake kan gewoon niet mislukken. Hoe jij deze cake ook kan maken, laat ik je vandaag zien.

Bramen geven de cake een frisse maar toch zoete smaak, ik ben er gek op!

Bramen, ik had ze toevallig nog in de vriezer liggen, alhoewel ik het ook geen straf vind om ze in de zomer zelf te plukken. Niets gaat boven vers geplukte bramen! Een cake met bramen is verrassend fris, niet te zoet en toch heel lekker. Deze cake is er dan ook eentje om in te lijsten met een gouden randje.

Bakken met kokosmeel, het hoeft geen ramp te zijn. Je moet weten waar je het voor kan inzetten en wat de verhoudingen zijn.

Bakken met kokosmeel het is niet altijd even makkelijk. Wie herkent het niet? Het moment dat je een cake, taart of brood uit de oven haalt en een baksteen uit het blik tovert dat ook nog eens gortdroog blijkt te zijn. Been there, done that! In mijn boek Bakken zonder Tarwe neem ik de lezer mee op ontdekkingsreis en leg ik uit wat je allemaal exact met deze meelsoort kan maken.

Bakken met kokosmeel

Doordat kokosmeel glutenvrij en zacht van smaak is, is het een geliefde meelsoort in de zoete (glutenvrije) keuken. Maar wel eentje met een gebruiksaanwijzing, omdat het ontzettend veel vocht opneemt. Ik gebruik zelf graag kokosmeel in no-bake recepten, zoals de kruidige pompoenfudge; één van mijn favorieten. Daarnaast zal je ook in de broodrecepten regelmatig kokosmeel voorbij zien komen, vooral de borrelbroodjes zijn verslavend lekker.

Kokosmeel vervangen

Niet iedere meelsoort is één op één te vervangen door kokosmeel. Je hebt veel meer vocht en eieren nodig om te voorkomen dat je baksel droog wordt. Wil je een ander soort meel vervangen door kokosmeel? Onthoud dat je dan maar 30% van die hoeveelheid aan kokosmeel nodig hebt. Laat het beslag even staan en kijk wat het doet, het duurt namelijk even voordat het kokosmeel het vocht heeft geabsorbeerd. Voeg zo nodig wat extra vocht toe.

Heb je deze taartbodem van kokosmeel al geprobeerd? Of wat dacht je van deze Raw Carrot Cake sandwich? Feestjes!

 

Frisse Bramen cake glutenvrij en lactosevrij

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij

#Benodigdheden:

  • Bakvorm 21 cm 
  • Mengkom
  • Mixer
  • Spatel

Recept is voor 1 cake a 6- 8 personen

Voor de basis:

  • 5 eieren 
  • 70 g kokosrasp
  • 60 g kokosmeel
  • 100 g Griekse yoghurt of vanille kwark- ik gebruikte Optimel vanille kwark 
  • 150 ml kokosmelk – geen light maar uit blik of een pakje
  • 40 g Erythritol of ahornsiroop
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el citroenrasp + 2 el citroensap
  • Snuf zeezout
  • 100 g bramen – diepvries of vers

Voor de topping:

  • 200 g Griekse yoghurt of vanille kwark- ik gebruikte Optimel vanille kwark 
  • 1 el ahornsiroop of Erythritol
  • 1 a 2 el citroenrasp
  • 100 g bramen – diepvries of vers

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht.
  2. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet deze goed in.
  3. Doe de kokosrasp en het kokosmeel, zoetmiddel, het zout, citroenrasp, citroensap, vanille en de bakpoeder in een mengkom. Spatel dit door elkaar.
  4. Doe de eierdooiers bij elkaar in een kommetje en doe het eiwit in een mengkom. Klop het eiwit stijf met een mixer. 
  5. Spatel hier de yoghurt, eierdooiers en de koosmelk doorheen. Roer hier nu voorzichtig de droge ingrediënten doorheen totdat er een egale massa te zien is. Proef even of jouw mengsel op smaak is.
  6. Spatel de bramen door het beslag en schenk dit in de cakevorm.
  7. Schuif de cake de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 45 minuten.
  8. Laat de cake afkoelen buiten de oven. Wanneer deze volledig is afgekoeld kun je de topping maken. Roer de yoghurt, citroenrasp en het zoetmiddel door elkaar. Zorg ervoor dat je een dikke yoghurt gebruikt die niet teveel gaat ‘lopen’.
  9. Verdeel dit met een lepel over de cake en top de cake af met de bramen. Serveer de cake met een glimlach en geniet!

Bewaartip! Je kan de taart zo’n 3 a 5 dagen in de koelkast bewaren. Je zal zien dat de topping nog iets meer in zal dikken waardoor het een frosting wordt!.

Ga je deze frisse kokoscake met bramen  maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek OH MY PIE! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Frisse Bramen cake glutenvrij en lactosevrij
Frisse Bramen cake glutenvrij en lactosevrij