Een grote Twix met een brosse bodem, gevolgd door een licht gezouten karamellaag én een heerlijke chocoladelaag, dat is wat je ervaart wanneer je jouw tanden in deze gezondere Twix taart zet. Deze combinatie is goud waard! Aangezien de normale Twix niet glutenvrij is kon ik het niet laten om er een eigen glutenvrije versie van te maken die ook nog eens vegan is én zonder geraffineerde suikers. Je kan er een taart van maken maar je kan er natuurlijk ook bites van maken, de keuze is aan jou! Ik koos ervoor om er een taart van te maken en mijn vriendinnen te trakteren op een puntje van deze gezondere Twix taart!

Over Twix gesproken! Heb je deze glutenvrije Twix cheesecake al gespot?

Ik droomde over een hele grote Twix

Afgelopen week droomde ik over de old school Twix, maar dan een hele grote, het was best een gekke droom. Laat ik bij het begin beginnen. In mijn droom kon ik namelijk bij de bakker alles glutenvrij kopen. De regering had besloten dat alle bakkers glutenvrij moesten bakken. Wauw, wat was ik blij! Ik kocht nog net niet de lokale bakker leeg om alles te proeven. Ik kocht een Twix taart én die won de smaaktest! Ik weet nog goed dat ik van blijdschap een vreugdedansje deed. Op het moment dat ik wakker schrok baalde ik stiekem best wel dat het een droom was. De Twix taart kon ik niet uit mijn hoofd zetten en ik besloot die ochtend nog de keuken in te gaan om een Oh My Pie! versie te maken.

Aan de slag met gezondere Twix taart

Zonder gluten, zonder lactose én ook nog eens plantaardig. De brosse bodem van amandelmeel schoof ik al snel de oven in en de karamellaag maakte ik op basis van verse dadels. Deze hoef je niet te weken, dat is heel fijn én handig. Heel toevallig had ik nog een blikje Lima bonen staan, deze geven iets meer volume aan de karamel en maken de karamel niet mier zoet maar gewoon lekker zoet! Een klein snufje zout door de karamel heen én het feest is compleet. Terwijl de taart stond te “chillen” in de koelkast begon ik alvast aan de chocoladelaag. Door een klein scheutje plantaardige slagroom toe te voegen of kokosolie kun je de chocolade wanner deze is uitgehard makkelijker doorsnijden. Zo ontstaan er geen scheuren en brokken, iets wat ik erg kan waarderen.

Waar komt de naam Twix eigenlijk vandaan?

Ik kon het niet laten om op onderzoek uit te gaan om te onderzoeken waar de Twix eigenlijk vandaan komt. Eerder had de Twix een andere naam, namelijk: Raider. Deze naam verdween in 1991 wereldwijd en werd vervangen door de naam Twix, een samentrekking van de Engelse woorden “twin” en “biscuits.

Nog meer leuke taartjes om te maken!

De afgelopen jaren heb ik heel wat fijne recepten verzameld. Wat dacht je van deze Brownies met karamel en noten, een heerlijke granola ontbijttaart of deze glutenvrije stroopwafelcake met slagroom? Allemaal heerlijke baksels om van te genieten!

Fotografie: FoodSlices

Gezondere Twix taart, glutenvrij én vegan!

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • Springvorm  18 cm, 3- 10 cm springvormpjes of een vierkante bakvorm
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Keukenmachine
  • Spatel

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 150 g amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 30 g ahornsiroop
  • 50 g kokosolie- gesmolten
  • Snufje zeezout
  • Optioneel: 1 el kokosmeel

Voor de karamel:

  • 200 g Medjoul dadels of verse dadels- ontpit
  • 75 ml kokosmelk- de volle variant
  • 40 g kokosolie- gesmolten
  • 150 g lima bonen- witte bonen of  cannellini bonen kunnen ook
  • Snufje zout

Voor de topping:

  • 100 g pure chocolade
  • 1 el kokosolie of (plantaardige) slagroom

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom en kneed deze tot een geheel. Extra handig: Voeg een eetlepel kokosmeel toe zodat de bodem niet plakt en dit neemt later ook het vocht op van de karamel.
  3. Schuif de bodem de oven in voor zo’n 8 minuten, laat afkoelen buiten de oven en ga door met het maken van de karamel.
  4. Spoel de bonen schoon in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Het extra vocht kan ervoor zorgen dat jouw karamel te nat wordt.
  5. Maak de ontpitte dadels fijn met een keukenmachine of staafmixer, voeg de kokosmelk en kokosolie toe zodat er een smeuïge massa ontstaat. Voeg vervolgens ook de bonen toe en mix tot een stevige massa. Is jouw mengsel te stevig? Voeg dan een klein beetje extra kokosmelk toe. Proef even of jouw karamel op smaak is. Voeg eventueel een klein beetje ahornsiroop toe.
  6. Verdeel de karamel over de bodem. Dek de springvorm af met folie en laat de karamel zo’n 3 uur opstijven in de koelkast. Ga aan de slag met het maken van de chocoladetopping. Smelt de chocolade au bain marie en voeg de kokosolie of slagroom toe. Blijf goed roeren, wanneer de chocolade zo dik is als stroop kun je dit voorzichtig over de karamel verdelen. Schuif de springvorm weer de koelkast in voor een uur zodat de chocolade goed uit kan harden en de Twix taart stevig genoeg is om aan te snijden.
  7. Snijd voorzichtig puntjes of blokjes en geniet!

Bewaartip! Je kan dit mega lekkere taartje zo’n 5 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Invriezen is ook mogelijk, doe dit per puntje of per blokje.

Ga je deze gezondere Twix taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Gezondere Twix taart, glutenvrij én vegan!
Gezondere Twix taart, glutenvrij én vegan!