Niets is lekkerder dan de appeltaart van mijn oma. Ik weet nog heel goed hoe ik hier als kind intens van kon genieten. Samen met mijn oma heb ik ooit mijn eerste taart gebakken, niet zomaar een taart maar Oma’s appeltaart. Het allerleukste was toch wel om stiekem het deeg te proeven wanneer mijn oma even niet oplette. Dan was het altijd maar hopen dat je genoeg deeg overhield om een mooi raster te maken op de bovenkant. Herkenbaar? Ik ging aan de slag in samenwerking met Schär met hét recept van mijn Oma’s appeltaart maar dan in een glutenvrij jasje. Hiervoor gebruikte ik de Schär Mix C, een fijne basismix waarmee je in een handomdraai de lekkerste koekjes, taartjes en andere zoete baksels op tafel tovert!

Op het moment dat ik hoorde dat ik glutenvrij moest eten, dacht ik dat ik nooit meer een lekkere appeltaart zou kunnen eten.

Het is alweer 10 jaar geleden dat ik erachter kwam dat coeliakie de boosdoener bleek te zijn van de klachten die ik had. Buikpijn, alsof er continue iemand met een mes in je buik aan het wroeten is. Pijnscheuten die niet fijn zijn en waar geen paracetamol tegenop kan. De aanhoudende buikpijn, de huiduitslag en de vermoeidheid hebben mij heel lang belemmerd in mijn dagelijkse leven. Ik was zo blij dat ik er nu écht iets aan kon doen maar tegelijkertijd vond ik het spannend om de glutenvrije zoektocht aan te gaan.

In Nederland bestaat nog een sterke onderdiagnose van gluten-gerelateerde aandoeningen als coeliakie en glutensensitiviteit. Heb jij last van vage klachten? Doe dan de zelftest – het invullen duurt slechts 10 minuten.

Door veel te experimenteren in de keuken ontdekte ik dat glutenvrij bakken niet moeilijk hoeft te zijn.

Op het moment dat ik hoorde dat ik glutenvrij moest eten, dacht ik dat ik nooit meer een lekkere appeltaart zou kunnen eten. Door mij te verdiepen in glutenvrij eten kwam ik erachter dat ik eigenlijk zelf heel veel lekkers kon maken zonder al te veel gedoe. Ik ging op supermarkt-safari en testte de producten op de glutenvrije afdeling. Zo wist ik op een gegeven moment precies wat ik wel en niet lekker vond. Het fijne is toch wel dat het glutenvrije schap in de supermarkt steeds meer is uitgebreid met kwalitatief goede producten. Door heel veel te experimenteren in de keuken ontdekte ik al snel dat het je met een aantal handvatten heel gemakkelijk glutenvrij kan bakken. Zo is uiteindelijk ook Oh My Pie! ontstaan, door te denken in mogelijkheden in plaats van te denken aan alles wat niet zou kunnen met coeliakie.

Een overheerlijke glutenvrije Oma’s appeltaart die niet in elkaar zakt bij het aansnijden!

Deze appeltaart is niet zomaar een appeltaart en het heeft even geduurd voordat ik het perfecte glutenvrije recept had gevonden die echt kan tippen aan de appeltaart van mijn oma. Mijn oma maakte namelijk ook niet zomaar appeltaarten, zij was een koningin in het maken van hoge appeltaarten, die niet meteen uiteenvielen bij het aansnijden. Daar had ze een trucje voor en wat ben ik blij dat ik dit van haar heb mogen leren. Door de appelpartjes samen met wat arrowroot of maïzena te bestrooien en te mengen met de rozijnen, kaneel en suiker heb je de basis al gelegd. Duw deze appelpartjes stevig aan wanneer je ze op de deegbodem legt. Ik verzeker je, dit wordt een top taart!

Glutenvrij én vegan!

Yes, je leest het goed! Deze overheerlijke glutenvrije Oma’s appeltaart is niet alleen glutenvrij maar ook vegan. Er is geen gebruik gemaakt van eieren of melkproducten waardoor ook mensen die melkvrij, lactosevrij en/-of eivrij eten gerust mee kunnen genieten. Wil je de taart een beetje laten glimmen? Gebruik dan voordat de taart de oven in gaat wat abrikozenjam. Je zal zien dat de taart er fantastisch uitziet na een bruiningskuurtje in de oven.

Overheerlijke glutenvrije Oma's appeltaart
Overheerlijke glutenvrije Oma's appeltaart

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • Springvorm 18 of 20 cm
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Spatel

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 350 g Schär Mix C
  • 1,5 el kaneel
  • Rasp van een ½ citroen
  • Snufje zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 140 g basterdsuiker
  • 200 g plantaardige boter – roomboter is ook mogelijk*

Voor de vulling:

  • 4 appels- ik gebruikte 2 Elstar appels en 2 Goudrenetten 
  • 1 tl kaneel
  • 2 el arrowroot of maïzena
  • 2 el basterdsuiker
  • 50 g rozijnen

Voor de crumble:

  • Restjes deeg van de bodem
  • 50 g gemengde noten
  • Optioneel: 1 eierdooier of 1 el abrikozenjam

*Wanneer je de taart met roomboter maakt is deze niet meer vegan.

Aan de slag

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een mengkom en kneed er een stevig deeg van.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Kneed het deeg nog even door en rol driekwart van het deeg uit. Bekleed hiermee de bodem van de springvorm.
  4. Ontdoe de appels van hun klokhuizen en snijd de appels in partjes.
  5. Doe de appelpartjes in een kom en meng de kaneel, arrowroot en de basterdsuiker erdoor. Voeg als alles goed gemengd is de rozijnen toe en schep de appelvulling in de taartvorm. Druk de vulling stevig aan.
  6. Hak de noten grof en meng deze samen met het overige deeg door elkaar totdat er kruimels ontstaan. Blijft jouw deeg te samenhangend? Voeg dan een klein beetje Schär Mix C toe. Verdeel de kruimels over het appelmengsel.
  7. Besmeer de taart met de eierdooier of de abrikozenjam (als je voor de vegan optie gaat) zodat de kruimels goed blijven plakken en de taart een beetje gaat glimmen.
  8. Schuif de appeltaart de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 60 minuten.
  9. Als de bovenkant van de taart te donker wordt, bedek deze dan met een stuk aluminiumfolie.
  10. Laat de taart afkoelen buiten de oven voordat je de springvorm verwijdert.

Serveertip!

Serveer de appeltaart met opgeklopte (soja) slagroom.

Ga je deze Overheerlijke glutenvrije Oma’s appeltaart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Dit artikel betreft een samenwerking met Schär. 

Overheerlijke glutenvrije Oma's appeltaart
Overheerlijke glutenvrije Oma's appeltaart