Vorig jaar tijdens mijn vakantie in Cuba kon ik geen genoeg krijgen van Pi­ña co­la­d­a, deze verfrissende cocktail is ook zonder alcohol een feestje om van te genieten. De combinatie van ananas en kokos is écht één van mijn favorieten. Ik kon het niet laten om er  heerlijke (ontbijt)taartjes van te maken. De krokante kokos-chocolade bodem met een vulling van kokos  en een topping van ananas! Bij iedere hap waan ik mij weer even in Cubaanse sferen, dit is pas eindeloos genieten! Wil je er echt een feest van maken? Voeg dan een scheutje witte rum toe. Met de zomerse dagen voor de deur, duik ik nog snel even de keuken in om deze taartjes te maken, zodat ik de komende dagen de ochtend start met een gezond ontbijtfeestje! Glutenvrij, vegan én ontzettend lekker!

Ben je gek op deze frisse smaken? Dan kun je de oranje ontbijttaart, frisse mango cake, kokosmakronen ontbijttaart of de blauwe bessen ontbijttaartje!

De kleine springvormpjes zijn een hit, op deze manier kun je een taartje delen met twee mensen of om zelf van te genieten!

Hoe leuk zijn de kleine springvormpjes van 10 a 12 cm, op deze manier kun je de taartjes delen met de mensen om je heen en zit je niet meteen met een grote taart. Heb je alleen een 18 cm springvorm? Verdubbel dan het recept, dan zit je ook gebakken. De super lekkere kokos-chocolade bodem is echt een feestje en past precies bij de smaak van de ananas en de romige vulling. Ik houd hier zo van!

Ananas even kort koken?

Yes, je leest het goed. Ananas bevat het eiwit-verterende enzym bromelaïne. Dit stofje wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om vlees malser te maken. Dit enzym is aanwezig in alle delen van de plant maar voornamelijk in de steel. Ananas kan niet samen met bijvoorbeeld gelatine worden gebruikt, omdat het enzym de eiwitten in gelatine direct afbreekt. Dit kun je gelukkig prima verhelpen door de ananas te verhitten, hierdoor verandert de samenstelling en kan hert verder zonder problemen gebruikt worden in in dit yoghurttaartje!

Zit je er klaar voor? Zet je zonnebril maar op, haal je badpak maar tevoorschijn. We gaan op keukensafari met dit zomerse recept!

 

Glutenvrije Piña Colada taartjes!

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • 2 springvormpjes van 10 a 12 cm
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Spatel
  • Pannetje

Ingrediënten:

Voor twee taartjes

Voor de bodem:

Voor de vulling:

  • 400 g (kokos) yoghurt
  • Rasp van 1/2 citroen
  • 3 blaadjes gelatine of 2 g agar agar
  • 30 g honing of Syrup gold

Voor de topping:

  • 250 g ananas- diepvries of vers
  • 2 blaadjes gelatine of 1 g agar agar
  • Optioneel: scheutje witte rum

*Vegan? Vervang het ei door 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 3 el water. 

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodempjes van de springvormpjes met bakpapier en vet de randen in.
  2. Doe de amandelmeel, kokosrasp, ei, zoetmiddel, zeezout en de specerijen in de mengkom, spatel dit door elkaar tot een stevig deegje.
  3. Verdeel dit over de bodempjes van de springvormpjes en duw goed aan met een lepel.
  4. Schuif de springvormpjes de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 8 minuten.
  5. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
  6. Doe de yoghurt in een mengkom, voeg het zoetmiddel en de citroenrasp toe. Spatel dit goed door elkaar. Ben je echt een feestganger? Voeg dan een scheutje witte rum toe.
  7. Week de blaadjes gelatine los van elkaar in een bakje met koud water totdat deze week geworden zijn. Knijp ze goed uit en verwarm een pannetje met de gelatine en een scheutje water. Roer dit door elkaar totdat de gelatine is opgelost. Zet het vuur uit. er voeg al roerende de yoghurt toe. Meng dit goed met elkaar totdat er een egaal mengsel is ontstaan. Zie je klontjes? Geen paniek! Gebruik even de staafmixer om er een egaal mengsel van te maken. Werkt als een trein!
  8. Verdeel de vulling over de bodempjes en zet deze vervolgens in de koelkast. Wanneer de vulling stijf genoeg is kun je de topping maken.
  9. Snijd de ananas in stukjes. Ben je echt een feestganger? Voeg dan een scheutje witte rum toe, laat dit even staan. Verhit de ananas kort. Pureer deze grof met een staafmixer. Bij mijn topping zie je nog stukjes ananas zitten, dat vind ik leuk! Je kan er ook voor kiezen om de ananas glad te pureren.
  10. Week de gelatine blaadje in koud water totdat deze week geworden zijn. Knijp deze uit en roer deze door de ananas. 
  11. Verdeel de ananas over de taartjes. Laat de taartjes nog even opstijven in de koelkkast en geniet!

Ga je deze glutenvrije Pina Colada taartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Glutenvrije Piña Colada taartjes!
Glutenvrije Piña Colada taartjes!