Luchtige mangotaart met een speculaasbodem

Luchtige mangotaart met een speculaasbodem
LoadingRecept opslaan

Een luchtige mangotaart met een krokante bodem, deze taart kan eigenlijk altijd. Bakvriendin en collega Eef van Eefsfood maakte een frisse framboos-kokostaart en dat leek mij ook wel wat, ik maakte er een Oh My Pie! taartje van. Een frisse taart met een krokante speculaas bodem en een frisse mangomousse en een vleugje citroen. Zonder moeite tover jij zelf deze taart op tafel! Glutenvrij, koolhydraatarm én voor de liefhebbers ook vegan te maken!

Ben je gek op frisse taarten? Deze zebrataart, de kokosmakronen cake, de ontbijttaartjes met frambozen en citroen of de lentekoek met mango zijn dan echt iets voor jou!

Een krokante bodem, lekker met speculaas!

De krokante speculaasbodem kun je heel makkelijk zelf maken met amandelmeel of je kan ervoor kiezen om glutenvrije speculaasjes te gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar de mega lekkere speculaasjes van YAM glutenvrij. Deze zijn krokant en zijn niet van de gewone speculaasjes te onderscheiden. Aan jou de keuze! Ben je geen fan van speculaas, laat de kruiden gerust weg of gebruik andere glutenvrije koekjes als bodem.

Luchtige mousse met mango!

Ook al is de herfst net begonnen, deze luchtige mangotaart kan altijd. Je maakt de mousse met maar een paar ingrediënten. Slagroom, mango, zoetmiddel en gelatine of agar agar. Eet je lactosevrij of vegan vervang de slagroom dan door een plantaardige slagroom die goed op te kloppen is. Het fijne aan de mousse is toch wel dat je de mango heel goed proeft. Met recht een zonnetje op je bord!

Koolhydraatarm? Dat kan!

Ik krijg heel vaak de vraag of de recepten koolhydraatarm zijn. Lang niet allemaal, maar wel heel veel. Zo kun je deze taart in een handomdraai koolhydraatarm maken. Gebruik als zoetmiddel Erytrithol bijvoorbeeld en je zit gebakken! Gebruik geen kant-en-klare koekjes maar maak de bodem zelf met amandelmeel volgens het recept.

Zit je er klaar voor? Bakkers, bakken maar!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

  • Springvorm 18 cm
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Mixer
  • Pannetje
  • Spatel

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 140 g amandelmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • 30 g Erythritol of ahornsiroop
  • 50 g kokosolie- gesmolten
  • Snufje zeezout
  • 2 tl speculaaskruiden

Voor de vulling:

  • 400 ml (plantaardige) slagroom
  • 300 g diepvries mango
  • 6 blaadjes gelatine of 3 g agar agar
  • 75 g Erythritol of ahornsiroop

Voor de topping:

  • 250 g mango
  • 2 blaadjes gelatine of1 g agar agar
  • 2 el citroensap

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  2. Doe de ingrediënten voor de bodem in een mengkom, spatel deze door elkaar en verdeel deze met de bolle kant van een lepel over de bodem van de springvorm.
  3. Schuif de bodem de oven in voor zo’n 8 a 10 minuten. Laat de taartbodem afkoelen buiten de oven.
  4. Ontdooi de mango, en maak de mango helemaal glad met een staafmixer zodat er een mangopuree ontstaat.
  5. Week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water. Knijp de blaadjes uit en verwarm deze in een pannetje, roer goed totdat ze zijn opgelost. Zet het vuur uit en spatel de gelatine door de mangopuree, voeg de erythritol of ahornsiroop toe en roer nogmaals goed door elkaar.
  6. Klop de slagroom lobbig dus niet stijf. Anders gaat de slagroom schiften zodra je de mango toevoegt. Voeg al roerende de mango toe en meng dit alles goed door elkaar.
  7. Bekleed de zijkkanten van de springvorm met acetaatfolie.
  8. Schenk de mousse over de afgekoelde (!!) bodem en schuit de taart de koelkast in voor zo’n 2 uur, zodat de mousse goed op kan stijven.
  9. Pureer de mango voor de topping. Week de blaadjes gelatine in een kommetje koud water. Knijp deze uit. en verwarm ze in een pannetje. Voeg de mangopuree en de citroensap toe en roer goed door elkaar.
  10. Wanneer de mousse stevig genoeg is kun je de mangopuree voorzichtig over de mousse verspreiden. Ik zeg nogmaals, voorzichtig. Wanneer je dit er in één keer opschenkt dan zal de puree hulp krijgen van de zwaartekracht en zal je de topping op de bodem terugvinden. Het is een moussevulling, deze is heel kwetsbaar door de luchtigheid.
  11. Zet de taart in de koelkast zodat de topping op kan stijven. Wanneer deze stevig genoeg is kun je de springvorm verwijderen en genieten!

Bewaartip! De taart kun je zo’n 3 dagen in de koelkast bewaren. Ik raad niet aan om deze in te vriezen omdat de mousse dan niet meer zo lekker is na het ontdooien.

15 reacties
  1. Hi Marieke,

    Kun je ook gelatine poeder gebruiken i.p.v. blaadjes? Of is de dosering dan lastig in te schatten?

    Groet,
    Monique

    1. Ha Marieke,

      Ik zie het teken lactosevrij staan en ik lees dat er slagroom in de taart moet.
      Niet lactosevrij dus.
      Wat kan ik als alternatief gebruiken, weet jij dat?

      Bij de topping staan zowel 2 blaadjes gelatine als 1 gram agar agar, moet het beiden of is t t 1 of t ander?

      Hartelijks, Janine.

      Hartelijks, Janine.

  2. Hoi Marike,

    Ik zie vaak amandelmeel in je recepten. Ik kan niet tegen noten (amandelen reageer ik het sterktste op). Welk meel zou je aanraden als vervanging?

    Groetjes, Mimi

    1. Hi Mimi,

      Ken je chufameel al oftewel tijgernotenmeel? Dit is nootvrij en wanneer je de extra fijne versie hiervan gebruikt krijg je dezelfde structuur. Tevens kun je ook havermeel inzetten. 🙂

      Liefs,
      Marike

      1. Wat een goeie tip. Dat meel kende ik nog niet! Ik ga het gelijk opzoeken. Dank je! Havermeel gebruik ik ook veel alleen manlief kan daar dan weer niet tegen dus dan kan hij niet mee eten.

        1. Hoi,
          Kan je ipv yoghurt ook kwark gebruiken? Uit ervaring weet ik dat kwark beter opstijft.
          En ik weet dat er hierin iets staat over koolhydraatarm, maar begrijp ik goed dat dit hele recept koolhydraatarm is?
          Alvast bedankt!

      2. Ik heb deze mangotaart vandaag gemaakt maar zowel de slagroom met mango en gelatine werd niet stijf en de bovenlaag van de gepureerde mango met 2 blaadjes gelatine ook niet. Het werd uiteindelijk een plumpudding toen ik de rand eraf haalde. Wat kan het probleem zijn?

  3. Gisteren gemaakt. De taart is heerlijk.
    Ondanks een hele nacht opstijven in de koelkast zakte de mousse tijdens het aansnijden toch wat weg aan de zijkant. Dus helaas geen strakke puntjes op het gebakbordje, maar de smaak is er niet minder om.

      1. Dank je wel voor je reactie. Ik heb gelatine gebruikt zoals in het recept beschreven staat. Het is gelukkig niet dat de hele taart instortte, maar het zakte iets weg aan de buiten kantjes. Dus geen strakke, maar wat bolle taartpuntjes 😁

  4. Ik heb deze mangotaart vandaag gemaakt maar zowel de slagroom met mango en gelatine werd niet stijf en de bovenlaag van de gepureerde mango met 2 blaadjes gelatine ook niet. Het werd uiteindelijk een plumpudding toen ik de rand eraf haalde. Wat kan het probleem zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.