Nu de dagen steeds kouder worden en 5 december steeds dichterbij komt is het een feestje om de geur van versgebakken kruidnoten of speculaas te ruiken al dan niet te proeven. Knapperige kruidnoten en gevulde speculaas horen bij het Sinterklaasfeest. Zelf kruidnoten en gevulde speculaas bakken is toch wel het allerleukste én het allerlekkerste! Dit kan heel gemakkelijk glutenvrij. Speciaal voor jou heb ik in samenwerking met Schär mijn favoriete Sinterklaasrecepten op papier gezet, zodat jij in een handomdraai overheerlijke glutenvrije kruidnoten en gevulde speculaas kan bakken met één basisrecept, hoe fijn is dat?!

Heb je de Overheerlijke Oma’s appeltaart al gespot? Deze maakte ik ook met de Mix C van Schär!

Maak er thuis een feestje van!

Ieder jaar kijk ik enorm uit naar de decembermaand, de gezelligheid met familie maar vooral de tijd die wij er thuis voor vrij maken om lekkere dingen te maken in de keuken. Nu zal het dit jaar wel iets anders zijn en zijn we nog meer thuis dan anders. Dat zorgt er juist voor dat we nog meer tijd hebben om thuis de keuken in te gaan en er een feestje van te maken. Het leek mij zo leuk om één recept te ontwikkelen waarmee je kruidnoten maar ook glutenvrije gevulde speculaas kan maken. Na een aantal experimenten is het gelukt! De perfecte glutenvrije kruidnoten rolden uit de oven en binnen no-time stond er ook een rijkelijk gevulde speculaas op tafel met zelfgemaakt spijs. Je hebt er slechts enkele ingrediënten voor nodig. Ik heb de Schär Mix C als basis gebruikt, deze mix is de allrounder in de keuken als het gaat om zoete baksels. Met de Schär Mix C maak je zonder moeite lekkere cakes, taarten en koekjes, zo fijn! De Schär Mix C is ideaal om glutenvrije kruidnoten en glutenvrij gevulde speculaas mee te maken en ik laat je zien hoe je dit zelf kan doen!

Glutenvrije kruidnoten en gevulde speculaas die je ook vegan kan maken!

Ik krijg heel vaak de vraag of glutenvrij en vegan te combineren zijn in een recept. Mijn antwoord is volmondig ja. Je ziet dan ook heel vaak in mijn recepten een vegan optie voorbijkomen. Dat laat ik ook weer zien bij deze recepten. Door plantaardige boter of kokosolie te gebruiken in plaats van roomboter maak je het recept direct plantaardig. Voor de gevulde speculaas kun je het eiwit en de eierdooier weglaten. De eierdooier wordt alleen gebruikt om de gevulde speculaas te laten glimmen. Dit effect kun je ook krijgen door voor je baksel de oven in gaat de gevulde speculaas in te smeren met een klein beetje abrikozenjam. Je zal zien: je proeft het niet én jouw gevulde speculaas schittert van het aanrecht af!

Oh My Pie! baktips!

Het maken van kruidnoten is niet heel ingewikkeld, je moet alleen wel enkele dingen goed onthouden. Wanneer je deze tips toepast zullen jouw kruidnoten nooit meer mislukken, dat beloof ik. Wanneer je het deeg hebt gemaakt, is het echt belangrijk om het een half uur in de koelkast te leggen. Hierdoor zullen jouw kruidnoten niet te veel uitlopen tijdens het bakken waardoor de kans op een grote plaatkoek een stuk kleiner zal zijn.

Voor het gevulde speculaas kan ik je de tip geven om het deeg en het spijs de avond van tevoren te maken. Doordat het deeg en het spijs even kunnen rusten in de koelkast kunnen de smaken er heel goed intrekken zodat de speculaas en het spijs een intensere smaak krijgen, dit komt jouw baksel alleen maar ten goede!

Zit je er klaar voor? Hier komen dan ook echt de recepten!

Glutenvrije kruidnoten en gevulde speculaas
Glutenvrije kruidnoten en gevulde speculaas
Glutenvrije kruidnoten en glutenvrije gevulde speculaas
Glutenvrije kruidnoten en glutenvrije gevulde speculaas

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Spatel
  • Bakpapier
  • Bakplaat

Ingrediënten:

  • 200 g Mix C Kuchen & Kekse
  • 100 g donkerbruine basterdsuiker
  • 120 g roomboter of plantaardige boter
  • 25 a 30 g speculaaskruiden- proef jouw deeg even om te testen hoe intens jij de speculaassmaak wil hebben, iedere speculaaskruiden is anders.
  • Snufje zeezout
  • 30 ml (plantaardige) melk

Aan de slag

  1. Doe de ingrediënten voor het kruidnotendeeg in een mengkom, behalve de (plantaardige) melk. Kneed de ingrediënten door elkaar. Voeg als laatst beetje bij beetje de (plantaardige) melk toe. Kneed het deeg totdat het een soepel geheel is dat niet plakt of te droog is. Is het deeg te nat? Voeg een klein beetje meel toe. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje (plantaardige) melk toe.
  2. Wikkel het deeg in keukenfolie en leg het voor zo’n 30 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm na die 30 minuten de oven voor op 170 °C met onder en bovenwarmte of op 160 °C hetelucht.
  4. Bekleed de bakplaat met bakpapier, maak kleine balletjes van het deeg. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de balletjes zit zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken tijdens het bakken.
  5. Bak de kruidnoten in zo’n 25 minuten goudbruin.
  6. Laat de kruidnoten afkoelen op de bakplaat buiten de oven. De kruidnoten zijn nog zacht maar worden vanzelf knapperig.
  7. Genieten maar!
Glutenvrije kruidnoten en gevulde speculaas
Glutenvrije kruidnoten en gevulde speculaas
Glutenvrije kruidnoten en gevulde speculaas
Glutenvrije kruidnoten en gevulde speculaas

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • Springvorm 16 cm
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Spatel
  • Folie

Ingrediënten:

Voor het speculaasdeeg:

  • 1 x glutenvrij kruidnotendeeg

Voor het amandelspijs:

  • 150 g amandelmeel
  • 150 g poedersuiker
  • Rasp van ½ citroen
  • ½ ei of enkele eetlepels water

Voor de garnering:

  • Handje halve blanke amandelen of amandelschaafsel
  • Optioneel: 1 eierdooier of 1 el abrikozenjam

Aan de slag

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C onder- en bovenwarmte of 160 °C hetelucht. Spatel het amandelmeel en de poedersuiker door elkaar, maak de citroen schoon, rasp de gele schil en voeg het rasp samen en voeg ½ ei toe. Eet je plantaardig? Vervang het ei door enkele eetlepels plantaardige melk. Kneed dit tot een bal en wikkel het amandelspijs in een keukenfolie en plaats het amandelspijs in de koelkast.
  2. Ga ondertussen aan de slag het met het maken van de speculaas.
  3. Doe alle ingrediënten voor het speculaasdeeg in een mengkom behalve de plantaardige melk. Kneed dit tot een geheel en voeg beetje bij beetje de plantaardige melk toe. Maak er een deegbal van. Bekleed de springvorm met 2/3 van het deeg. Zorg ervoor dat de bodem en de opstaande randjes bedekt zijn.
  4. Verdeel hier het spijs overheen.
  5. Rol de rest van het deeg uit tot een lap ter grootte van de vorm en leg op de spijs. Druk de randen goed aan.
  6. Klop het eigeel los. Bestrijk de bovenkant met behulp van de bakkwast met het eigeel. Duw de amandelen in het deeg en bak de gevulde speculaas 35 min. in het midden van de oven. Laat de glutenvrije gevulde speculaas afkoelen buiten de oven.

Bewaartip! Bewaar de gevulde speculaas in een afgesloten bakje buiten de koelkast. De gevulde speculaas is zo’n 7 dagen lekker vers!

Ga je deze glutenvrije kruidnoten of de gevulde speculaas maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Dit artikel betreft een samenwerking met Schär. 

Glutenvrije kruidnoten en gevulde speculaas
Glutenvrije kruidnoten en glutenvrije gevulde speculaas
Glutenvrije kruidnoten en glutenvrije gevulde speculaas