Chocolademousse taartjes met cookie dough

Chocolademousse taartjes met cookie dough
LoadingRecept opslaan

Het is december, dat is eigenlijk voor mij een vrijbrief om los te gaan met allerlei feestelijke recepten. Chocolade is echt iets wat helemaal past bij deze maand en ik kan je wel vertellen deze glutenvrije chocolademousse taartjes met koekjesdeeg crumble spannen de kroon. Dit keer geen ontbijttaartjes maar Oh My Pie! verwentaartjes! Moet kunnen zo nu en dan toch? Deze chocolademousse taartjes met cookie dough maak ik graag in het weekend. Super lekker met een theetje, als verwenmomentje bij de koffie of om mee uit te pakken als dessert wanneer je de show wil stelen. Glutenvrij, lactosevrij én plantaardig genieten voor iedereen!

Ben je gek op chocolade? Bekijk dan eens de glutenvrije chocolade ontbijttaartjes, de pompoen brownies, de chocolade cake of de chocolade- koffietaartjes eens!

Vroeger vond ik de decembermaand helemaal niet zo fijn, nu ik weet hoe ik het voor mijzelf fijn kan maken is december een feest!

Tot een aantal jaren geleden was december voor mij een maand om te overleven. Het klinkt misschien gek maar echt leuk vond ik de feestdagen niet. Het kostte mij altijd heel veel moeite en energie om net als andere mensen ook te genieten van lekkere glutenvrije dingen. De kruidnoten die ik kocht verdwenen als Saharazand door mijn vingers, de kerstetentjes waren altijd lastig en eindige vaak met buikpijn, het was een soort topsport. Ik werd er niet blij van. Des te meer begrijp ik waarom het fijn is om fijne recepten achter de hand te hebben waarmee je thuis zelf een feestje kan maken. December vind ik nu een heerlijke maand, doordat ik weet en zie hoe ik het voor mijzelf leuk kan maken en heel handig ben in het verzinnen van oplossingen om toch mee te kunnen doen zonder buikpijn. Ik hoop jou te inspireren om zelf wat lekkers te maken zodat jouw december nu ook een feestje zal zijn! De chocolademousse taartjes met cookie dough zijn één van mijn favorieten!

Wanneer je een hapje neemt van deze chocolademousse taartjes ervaar je drie lagen van verschillende smaken en structuren, oftewel 3 lagen geluk! Met een krokante bodem van amandel met bite van stukjes noten, gevolgd door een fluweelzacht chocolademousse waarin een vleugje vanille verwerkt is met als topping een crumble van koekjesdeeg. Ik ontdekte de glutenvrije Crumble bij De Notenshop en ik was meteen verkocht, zo´n fijn product! Heb je dit niet in huis? Dan kun je amandelmeel gebruiken, dit werkt ook prima! Het fijne aan deze taartjes is toch wel dat er geen rauw ei in is verwerkt én dat de vulling toch super luchtig is!

Voor ik het vergeet, verwarm een mes in warm water en maak deze droog, snijd hier de taartjes mee aan zodat de chocolade niet zal breken.

Verwen jezelf en de mensen om jou heen met deze chocolademousse taartjes

Chocolade is niet uit mijn keuken weg te denken. Ik kan erg genieten van een stukje goede chocolade. Wanneer ik de taartjes maak gebruik ik dan ook graag de chocolade die ik zelf erg lekker vind. Doe dit zelf ook. Ben je meer fan van melk chocolade? Gebruik deze gerust. Kun je pure chocolade meer waarderen? Ga dan voor een goede pure chocolade. Wil je een vegan taartje maken? Gebruik dan een vegan chocolade. De keuze voor chocolade is belangrijk voor de smaak die je later terugproeft.

Bewaartip!

De taartjes kun je zo’n 3 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje. De puntjes kun je ook per stuk invriezen zo kun je er later nog een keer van genieten!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • 3 springvormpjes van 10 cm of 1 van 18 cm
 • Mengkom
 • Spatel
 • Bakpapier
 • Pannetje
 • Vuurvast schaaltje
 • Optioneel acetaatfolie

Ingrediënten:

Voor de bodempjes:

 • 80 g amandelmeel
 • 40 g grofgehakte noten of notenstukjes
 • 30 g ahornsiroop
 • 1 tl Pumpkin spice of speculaaskruiden
 • 1 el kokosolie- gesmolten
 • Snufje zeezout

Voor de vulling:

 • 250 ml (plantaardige) slagroom
 • 4 el ahornsiroop
 • 1 tl vanille extract
 • 125 g pure chocolade
 • 2 blaadjes gelatine of 1 g agar agar

Voor de topping:

 • 60 g Choco crumble of amandelmeel
 • 1 el kokosolie
 • 2 el ahornsiroop
 • Optioneel 30 g pure chocolade

Aan de slag

 1. Bekleed de bodempjes van de springvormpjes met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden onder en bovenwarmte of 160 graden hetelucht.
 2. Doe de ingredienten voor de bodempjes in een mengkom en kneed tot een kruimelig deeg. Is het deegje te droog? Voeg een scheutje plantaardige melk toe. Is het deeg te nat? Voeg dan een klein beetje amandelmeel toe. Verdeel het deeg over de bodempjes van beide springvormpjes. Duw aan met de bolle kant van een koude natte lepel. Schuif de springvormpjes de oven in voor zo´n 7 minuten. Laat de bodempjes afkoelen buiten de oven.
 3. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
 4. Breng in een pan het water aan de kook en draai het vuur zacht. Verwarm de chocolade in een hittebestendige kom die op de pan past.
 5. Hang de kom in de pan met heet water (zonder dat deze het water raakt) en laat de chocolade langzaam  au bain marie smelten. Blijft de chocolade een beetje kruimelig, voeg dan een lepeltje kokosolie toe. Haal de kom van de pan en laat het mengsel iets afkoelen. Dat gaat het snelst door de kom 10 min. in ijskoud water te zetten. Roer het mengsel regelmatig door.
 6. Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes gelatine los van elkaar in koud water. Knijp ze goed uit. Verwarm ze in een pannetje met een paar eetlepels water en roer goed door. Zet het vuur uit. Ga door naar stap 8.
 7. Gebruik je agar agar? Kook de agar agar met een scheut water, zo´n 2 minuten. Zet het vuur uit ga verder met stap 8.
 8. Klop in een ruime kom de slagroom bijna stijf met het zoetmiddel en vanille. Spatel de slagroom in 2 of 3 gedeelten door de chocolade en spatel hier ook de gelatine of agar agar doorheen. Verdeel de chocolademousse over de bodempjes van de taartjes. Zet deze voor minimaal 1 a 2 uur in de koelkast zodat de mousse op kan stijven.
 9. Maak ondertussen de crumble, roer de crumble of het amandelmeel en de cacao door elkaar, voeg de overige ingredienten toe. Het moeten kruimels worden. Zet de crumble even in de koelkast zodat het iets harder kan worden.
 10. Wanneer de vulling van de taartjes stevig genoeg is kun je de crumble er overheen strooien. Wil je het feest compleet maken? Verwarm dan wat pure chocolade au bain marie en swirl dit met een lepel over de taartjes.
 11. Snijd de taartjes in puntjes en geniet!

Ga je deze glutenvrije chocolademousse taartjes cookie dough maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek OH MY PIE! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

5 reacties
 1. Omg!! Dit is mijn nieuwe favoriet!! Echt smullen geblazen! Heerlijk! In de bodem had ik nog stukjes dadel verwerkt. Een taartje om je gezin en straks de gasten mee te verwennen. I love!

  1. Hallo! Ziet er leuk recept uit 🙂 Bij ons moeten we wel letten ook op de suiker… Kan ik de ahornsiroop vervangen door een suikervervanger in poedervorm (stevia, tagatesse, canderel)? En zo ja, heb je een idee in welke verhouding?

 2. Hoi Marike, wat ziet dit taartje er heerlijk uit! Ik heb ‘m net gemaakt, maar toen ik mijn agar agar toevoegde kreeg ik allemaal klontjes. Ik heb het toen weer opnieuw verwarmd met als gevolg dat natuurlijk al het lucht weg was van de room. Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen? Ik denk dat dit nu een goed vullend taartje wordt 😉.
  Groeten, Mirjam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.