Overheerlijk glutenvrij brood dat ook koolhydraatarm is!

Overheerlijk glutenvrij brood dat ook koolhydraatarm is!
LoadingRecept opslaan

Een lekker glutenvrij brood dat ook koolhydraatarm is , ik kan alvast vertellen, er ging een wereld voor mij open! Dit lekkere brood is licht verteerbaar en snel klaar. Ideaal om te maken in het weekend zodat je kunt genieten van een heerlijke verse boterham zonder dat je er buikpijn van krijgt. Je kan de zonnebloempitten weglaten dus ook de mensen die hier niet van houden kunnen zorgeloos een boterham proberen. Glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij en ook koolhydraatarm! Zelfs de thuisbakker met twee linker bakhanden kan overweg met dit recept!

Een zacht en lekker glutenvrij brood, daar teken je toch voor!

Dol ben ik op brood. Vroeger at ik het liefste brood, veel brood met oude kaas en een lik roomboter. Op het moment dat ik de diagnose coeliakie kreeg en mijn eerste glutenvrije boterham proefde, kon ik wel huilen. Ondertussen weet ik beter. Ik maak mijn broodjes gewoon zelf! Eerlijk gezegd was ik zelf geen broodbakker. Het werken met gist vond ik maar lastig en daardoor rolde er menig keer een bonk alias baksteen uit de oven. Teleurstelling op teleurstelling volgde. De afgelopen jaren heb ik heel veel geexperimenteerd met melen, glutenvervangers en recepturen. Daardoor ben ik nu helemaal thuis in het bakken van brood. Eerder maakte ik het glutenvrije brood zonder gist, het haverbroodje en ook het glutenvrije sodabrood. Ik ben nog altijd fan!

Een eenvoudig glutenvrij brood dat ook koolhydraatarm is bak je gewoon zelf.

Ik krijg super vaak de vraag naar een lekker glutenvrij brood. Tijdens de persoonlijke Masterclasses en de Hartige Masterclass deel ik al mijn tips en tricks live. Super leuk om te zien dat mensen hierdoor zelf alles kunnen bakken en geen mislukkingen meer hebben. Vandaag neem ik jou alvast mee in mijn avontuur om zelf eenvoudig glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij brood te bakken via het digitale papier. Dit keer heb ik amandelmeel gebruikt als basis, samen met psylliumvezels. De psylliumvezels vervangen de gluten en geven het brood voldoende elasticiteit zodat het brood mee veert wanneer je er op duwt. Amandelmeel maakt het brood koolhydraatarm. Je kan ook havermeel gebruiken maar gebruik dan 250 gram in plaats van 300 gram. Anders rolt er een bonk uit de oven en dat is alles wat je niet zou willen.

Bewaartip!

Het brood kun je zeker 3 dagen buiten de koelkast bewaren, in een papierenzak of vries het in per plak. Geloof mij, dit brood wil je proeven!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Cake of broodvorm 20 a 24 cm
 • Bakpapier
 • Mengkom

Ingrediënten:

Voor 1 brood:

 • 300 g amandelmeel
 • 40 g psylliumvezels
 • 13 g bakpoeder
 • 1 tl zout
 • 1 tl xanthaangom
 • 2 eieren
 • 2 eiwitten
 • 1 el olijfolie
 • 240 ml handwarm water

Optioneel:

 • Handje zonnebloempitten en/of pompoenpitten

Aan de slag

 1. Verwarm de oven op 200 graden onder- en boven warmte of 180 graden hetelucht.
 2. Bekleed de bakvorm met bakpapier.
 3. Doe alle ingrediënten in een mengkom en spatel alles goed door elkaar. Kneed desnoods het laatste stuk totdat er een deegbal ontstaat.
 4. Doe het deeg in de bakvorm en maak de bovenkant egaal met de spatel.
 5. Strooi hier de pompoen- en/of de zonnebloempitten overheen.
 6. Schuif jouw broodje de oven in voor een bruiningskuurtje van 60 minuten. Wanneer jouw brood te snel bruin kleurt kun je halverwege een alluminiumfolie over het brood leggen om aanbranden te voorkmen.
 7. Haal het brood na 60 minuten uit de oven. Check met en satéprikker of het brood gaar is. Wanneer deze er droog uit komt dan is het brood klaar. Is dat niet het geval bak het brood dan nog 10 minuten langer.
 8. Laat het brood afkoelen buiten de oven. Wanneer het brood is afgekoeld kun je ervan genieten!
 9. Eetsmakelijk!

Ga je dit heerlijke brood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

26 reacties
 1. Hi Marike, ik sta te popelen om deze te maken, ten eerste ziet het er makkelijk uit maar vooral erg smakelijk. Welke afmeting van een bakblik gebruik je hiervoor ? (Er staat donutvorm ? Fijne dag alvast

 2. Ziet er geweldig uit. Ben helaas allergisch voor ei. Kan ik dag vervangen voor lijnzaadei? En heb je tips voor het eiwit ?
  Liefs

  1. Ik ben fan!!! Heb het brood net gebakken en het is echt lekker, niet droog en kruimelig en smaakt goed. Wel een vraagje, kan je dit ook per.plakje invriezen en hoe ontdooi je het dan het best ? Dank je wel alvast

   1. Hi Irma,

    Wat tof om te lezen zeg! Geniet er vooral van!
    Je kan het brood ook per plakje invriezen. Ik haal het er dan op tijd uit zodat het zelf kan ontdooien op kamertemperatuur. Je kan het ook even in de voorverwarmde oven ontdooien.

    Groetjes,
    Marike

 3. Hoi,
  Ik heb zojuust de variant gemaakt met havermeel, maar ik wil eigenlijk een khd arm brood.
  Zie nu dat ik dan deze moet hebben. Waar vind ik xanthaangom ??
  Gr Patricia

 4. Ha,

  Klinkt heerlijk! Zou het graag willen proberen, wat wordt er bedoeld met eiwitten?
  Ik kom met bakken net kijken….;)

   1. In het recept staat 2 eieren en 2 eiwitten. Betekend dat dat je dan in totaal 4 eieren nodig bent ? Dan 2 heel en van de andere 2 alleen de eiwitten ?

 5. Hoi! Wat ziet dat er heerlijk uit !! Ik eet vegan , waarmee kan ik het ei en eiwit vervangen ? Lijnzaad of chiazaad? Of nog tips ? Alvast super bedankt !

 6. Lang geleden dat ik zulk mals brood heb gegeten. En heerlijk eenvoudig om te maken. Ik heb er voor gekozen er pompoenpitten broodjes van te maken.
  Zalig. Bedankt voor dit lekkere recept

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.