Glutenvrij haverbrood zonder gist!

Glutenvrij haverbrood zonder gist!
LoadingRecept opslaan

Wanneer ik iemand mij de vraag stelt, wat mis je het meeste sinds je glutenvrij moet eten dan is mijn antwoord: Een échte lekkere boterham. Misschien herken je het wel, ook al ben ik het gewend dat ik voor een broodje niet zomaar een bakker in kan lopen, toch blijft het soms een gemis. Dagelijks krijg ik heel veel vragen over hét glutenvrije broodrecept waarmee je een lekker maar ook makkelijk glutenvrij brood kan maken. Vandaag deel ik één van mijn lievelingsrecepten, waarmee jij een makkelijk glutenvrij haverbroodje zonder poespas kan maken. Dat niet als een baksteen uit de oven komt, dat niet gortdroog is en ook nog eens veerkrachtig is! Het is ontzettend voedzaam én ongelofelijk lekker! Het brood zit boordevol vezels en je kan er volop mee variëren. Wat wil je nog meer? Glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij!

Glutenvrij haverbrood maak je zelf!

Ieder weekend maak ik het graag zelf, een makkelijk glutenvrij brood. Ik snijd het brood in sneetjes en wat ik niet gebruik vries ik in, super handig! Nu moet ik eerlijk bekennen dat het regelmatig voor komt dat het brood op is na het weekend. Geef ons eens ongelijk?! Zeker wanneer je dit broodje hebt geproefd dan begrijp je ineens waarom. Het fijne vind ik toch wel dat je geen gist nodig hebt waardoor het broodje niet nog een tijd hoeft te rijzen. Het staat letterlijk binnen een uur op tafel. Doordat het brood gemaakt is van glutenvrij havermeel en havermout is het erg voedzaam. De meeste glutenvrije broden die je in de supermarkt koopt zijn alles behalve voedzaam en vaak ook duur. Dit is dus een prima alternatief en ook nog eens een stuk goedkoper. Hoe je zelf een makkelijk glutenvrij broodje kan bakken leg ik je stap voor stap uit!

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor het maken van brood? Probeer dan dit koolhydraatarme brood eens, de bolletjes, het haver-kastanje broodje of het courgette brood!

Luchtig, elastisch en met een krokante korst, dit wil je!

Gluten zorgen in brood simpelweg voor elasticiteit, daarnaast zijn het de gluten die ervoor zorgen dat een brood goed rijst wanneer je gist gebruikt. Het het maken van glutenvrij brood mis je dus een belangrijke basis. Wanneer je hiervoor niets anders gebruikt dan enkel glutenvrij meel zal je zien dat jouw brood droog wordt, gaat kruimelen en wellicht wel als een baksteen uit de oven komt. Been there, done that! We moeten dus inzetten op iets anders waarmee we de juiste structuur krijgen en voldoende elasticiteit. De basis: psylliumvezels. Dit is een must voor de glutenvrije bakker om in huis te hebben. Hiermee maak je het brood niet alleen elastisch maar ook heel voedzaam. Psylliumvezels zetten enorm uit wanneer je er warm water aan toevoegt. Ik koop ze bij De Notenshop of bij de Kruidvat en Etos wanneer je het in een fysieke winkel wil kopen. Belangrijk is om ze te mengen met warm water en ze even te laten staan. De vezels hebben namelijk tijd nodig om goed op te lossen. Je zal zien dat er een brei ontstaat, dit ziet er niet smakelijk uit maar daar proef en zie je uiteindelijk niets meer van terug.

Psylliumvezels of psylliumpoeder?

Daar sta je dan in de keuken, je wil een glutenvrij haverbrood maken maar je hebt geen psylliumvezels maar psylliumpoeder. Psylliumpoeder zijn fijngemalen psylliumvezels. Je hebt maar 1/3 van de aangegevenhoeveelheid psylliumvezels nodig wanneer je psylliumpoeder wil gebruiken. Dat gaat dus ook op voor dit recept. 

Lees hier het artikel: Glutenvrij bakken doe je zo!

Bakken zonder gist

In dit recept heb ik geen gist gebruikt maar baking soda. Dit heb ik opgelost met wat citroensap en pas als laatste toegevoegt. Je zal zien dat het mengsel enorm gaat bruisen, de baking soda geeft voldoende lucht aan jouw broodje zodat het lekker luchtig wordt! Bakpoeder zou je ook kunnen gebruiken maar dan wordt jouw broodje waarschijnlijk iets minder luchtig. Je kan gist gebruiken, laat de baking soda weg. Gebruik 5 gram en los dit op in het water, voeg een lepel (kokosbloesemsuiker) toe en laat dit mengsel 10 minuten staan. Wanneer je het brood gaat maken voeg je de gist toe en maak je een bal van het deeg. Laat het brood een uur rijzen. Vorm er een bal van, doe deze in de bakvorm en laat het broodje nog een half uur rijzen onder een vochtige theedoek.

Gebruik je liever geen havermeel en havermout? Vervang dit dan door boekweitmeel of een combinatie van boekweitmeel en rijstmeel.

Ben je er klaar voor? Stroop de mouwen maar op! We gaan aan de slag!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

  • Broodvorm of cakeblik 20 cm of bak het brood op een bakplaat
  • Mengkom
  • Spatel
  • Bakpapier

Ingrediënten:

  • 240 g glutenvrij havermeel
  • 250 g handwarm water of handwarme plantaardige melk
  • Handje glutenvrije havermout
  • 40 g psylliumvezels OF 13 g psylliumpoeder
  • 1 tl zout
  • 4 eieren
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl baking soda + scheutje appelazijn of citroensap
  • Optioneel: sesamzaad + pompoenpitten + zonnebloempitten

Aan de slag

  1. Verwarm de oven op 200 graden onder- en boven warmte of 180 graden hetelucht.
  2. Bekleed de bakvorm of de bakplaat met bakpapier.
  3. Doe de psylliumvezels in een kommetje en roer hier het handwarme water doorheen. Laat het mengsel zo’n 10 minuten staan. 
  4. Doe het havermeel samen met het zout, olie en 3 eieren in een mengkom. Split het overgebleven ei en voeg het eiwit toe. Houd de eidooier apart. 
  5. Voeg nu ook de psylliumvezels toe. Spatel alles door elkaar heen, gebruik je handen of een keukenmixer met deeghaak zodat er een deegbal ontstaat. Het deeg kan nog wat plakkerig zijn. 
  6. Laat de deegbal even rusten en je zal zien dat je na 5 minuten verder kan kneden. Voeg de havermout toe. 
  7. Los de baking soda op met het citroensap. Vorm met je vingers een gaatje in de deegbal en voeg de opgeloste baking soda toe. Kneed nog een keer door. Voeg de helft van de pitten en sesamzaad toe en plaats het brood in een broodbakvorm of op een bakplaat bekeeld met bakpapier. 
  8. Verdeel met een kwastje het eigeel over het brood, strooi hier eventueel nog wat pitten overheen. Dit geeft een extra bite. 🙂 
  9. Schuif jouw broodje de oven in voor een bruiningskuurtje van 40 minuten. Wanneer jouw brood te snel bruin kleurt kun je halverwege een alluminiumfolie over het brood leggen om aanbranden te voorkomen.
  10. Haal het brood na 40 a 45 minuten uit de oven. Check met en satéprikker of het brood gaar is. Wanneer deze er droog uit komt dan is het brood klaar. Is dat niet het geval bak het brood dan nog 10 minuten langer.
  11. Laat het brood afkoelen buiten de oven. Wanneer het brood is afgekoeld kun je ervan genieten!
  12. Eetsmakelijk!

Ga je dit heerlijke brood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

61 reacties
          1. Hoi Marike,

            Nadat ik handwarm water bij de psylliumvezels heb toegevoegd zijn er dikke klonters ontstaan. Wat doe ik fout?

          2. Hi Janet,

            Heb je psylliumvezels of poeder gebruikt? Psylliumpoeder heeft een andere verhouding dan psylliumvezels. Psylliumpoeder zijn fijngemalen psylliumvezels. Je hebt maar 1/3 van de aangegevenhoeveelheid psylliumvezels nodig wanneer je psylliumpoeder wil gebruiken. Dat gaat dus ook op voor dit recept. Peaks heeft de vezels aangepast naar poeder, heb ik gezien. Je kan de psylliumvezels (die ik persoonlijk fijner vindt) kopen bij Kruidvat, Etos, Pit&Pit en bij De Notenshop zijn ze weer voorradig. Ik hoop dat je hier verder mee kan.

            Groetjes,
            Marike

    1. Hi Milou, ik bewaar het brood in een papieren zak buiten de koelkast. Het blijft zo’n drie dagen goed, meestal doe ik het broodje nog even in de oven voordat ik ervan eet als het ouders is. Invriezen kan ook!

      Liefs,
      Marike

    1. Ik heb het brood nu 2x gemaakt en het smaakt erg goed. Mijn vrouw is er blij mee 😉 Alleen is het nog redelijke klef wanneer het na 45 minuten uit de oven komt.
      Het valt mij op dat het deeg bij mij natter is in vergelijking met jouw deeg in de Instagram video.
      Wat doe ik verkeerd of wat kan ik veranderen? Meer meel, minder water?

      1. Ik heb hetzelfde als wat Jurgen schrijft: het blijft zo nat. Het staat nu ruim tien minuten langer in de oven en ik had er met kneden al flink wat meer havermeel door gedaan omdat het deeg zo nat was. Zijn er nog tips? Ik hoop het want het is wel het 1e broodje dat ik bak dat echt een beetje als brood eruitziet ipv als cake.
        Dank vast!

        1. Kleine update. Heb het broodje nog drie kwartier langer in oven gelaten en het bleef te nat. Verder smaakt het lekker maar lijkt me niet gezond zo nat.
          Kan t werken om er minder psylliumvezels in te doen?

          1. Ik denk dat het kan liggen aan het type havermeel. Zelf heb ik altijd meer vocht nodig bij volkoren havermeel en minder bij “gewoon” havermeel. Misschien een ei minder proberen of volkoren havermeel nemen.

          2. Hi Laura,

            Wat vervelend, ik heb dit zelf nog niet eerder ervaren ook al bak ik het broodje al ruim drie jaar wekelijks. Ik denk graag met julle mee. Gebruik iets minder water in jouw geval, heb je warm water gebruikt? Dit wil ook verschil uitmaken met de werking van psylliumvezels.

            Liefs,
            Marike

          3. Ik heb het recept geponeerd. Ik kreeg het niet gemengd heel stug en kreeg het alleen met een schuurspons van mijn handen af. Even laten staan, maar het bleef hetzelfde. Resultaat is een geaderd brood van de psylliumvezels. De luchtigheid is prima. De smaak en en met name de geur vind ik naar.

        2. Wat een heerlijk brood. Het kneden vergt wel wat oefening nog maar het resultaat is heerlijk. Ik heb hem 45 min gebakken en toen nog 5 minuten op zijn koppie gebakken en helemaal gaar en niet nat ofzo. Precies de ingredienten gebruikt als in recept en de vezels van de Etos. Deze gaat hier vaker uit de oven rollen.

      2. Beste Jurgen,

        Wat fijn dat het is gelukt! Hmm dat is inderdaad gek. Wellicht namen mijn psylliumvezels meer vocht op. Ik zou iets minder vocht gebruiken, ik denk dat dit al heel veel zal schelen voor jouw broodje.

        Groetjes,
        Marike

    1. Brood is bij mij erg goed gelukt alleen zakte hij enorm in nadat hij even uit de oven was, hoe kan ik dit een volgende keer voorkomen ?

      1. Hoi Marike, Heerlijk brood maar ook bij mij zakte hij na het afkoelen enorm in. Ik heb hem 40 min op 200 graden in een hete luchtoven gebakken (boven en onder warmte). Misschien de volgende keer langer in de oven doen? Hij was op zich wel gaar. Hoor graag je advies en bedankt voor alle lekkere en fijne recepten!

        1. Bij mij precies hetzelfde. Het brood was heel mooi gerezen, maar kort nadat ik het uit de oven heb gehaald is het ingezakt tot ongeveer de helft. Ben ook heel benieuwd wat er fout is gegaan.

          1. Hi Anette,

            Wat vervelend zeg! Ik begrijp heel goed dat je ervan baalt. Zelf heb ik dit nog niet meegemaakt, ik zal de keuken eens induiken om te kijken wat we hiermee kunnen.
            Heb je psylliumvezels gebruikt of poeder? Welke stand oven gebruik je?

            Liefs,
            marike

          2. Ik heb psylliumvezels gebruikt en ovenstand op 180 graden hete lucht oven. Wat me verder opviel is dat na een dag de pompoenpitten helder groen worden. Komt dat door de combinatie met baksoda misschien?

          3. Hai Annette, die felgroene pompoenpitten is volgens mij een reactie met de baksoda en azijn. Ik heb dat ook als ik een Iers sodabrood bak. Ik vraag me af of dat gezond is.

    1. Hallo Marike, ik heb het brood geprobeerd te bakken, maar het ging bij mij al mis met de psyllium vezels. Toen ik het warme water erbij deed werd het al meteen een bal ipv een brei. Toen heb ik er nog maar wat meer water bij gedaan, maar nu is het brood heel klef en is bij afkoelen ingezakt. De smaak is goed, maar naar mijn idee zit er teveel psyllium in. Klopt die 40 gram? Of waar is het bij mij mis gegaan? Te warm water? Ik heb nog niet veel bakervaring en ik wil het graag nog eens proberen te bakken.
      Groetjes Martine

      1. Hi Martine,

        Heb je psylliumpoeder gebruikt toevallig? 40 gram klopt namelijk wel. De hele vezels van psyllium werken het beste. Mix deze even met een mixer en het water om klontjes te voorkomen.

        Dan moet het zeker goed gaan!

        Liefs,
        Marike

    2. Hi Els,

      Dankjewel voor de reactie. Ik kocht ze bij De Notenshop dus online, maar ze zijn ook te koop bij Etos als Jusovezels. Ga voor de hele vezels en niet voor het poeder, deze klontert sneller.

      Groetjes,
      Marike

  1. Wat een heerlijk brood! Net het eerste plakje gesneden en met roomboter besmeerd. Bijna helemaal volgens recept: psylliumvezels met havermelk wel 3 uur laten staan vanwege thuisonderwijs 😅 En de oventijd was 55 min. Dank je, Marike! Groetjes Maud

    1. Hi Maud,

      Wat fijn! Met havermelk is het brood nog zachter he?! De baktijd kan soms iets variëren omdat ovens verschillen, ik zal dit er extra bij vermelden.

      Liefs,
      Marike

  2. Hoi Marike,
    ik heb alleen psylliumpoeder in huis… gebruik ik daar wel dezelfde hoeveelheid van? En dan heel goed roeren om op te lossen? Of gaat dat echt niet?

  3. Ook hier is hij ‘mislukt’. De smaak is heel lekker en hij ziet er mooi uit, maar hij blijft nat en grijzig van binnen.

    Ik denk, als ik zo naar de reacties kijk, dat dit toch te maken heeft met die psylliymvezels. Ook ik heb de poeder versie van Peak’s. Ik heb niet de melk bij de vezels gedaan, maar de vezels bij de melk. Het werd in eerste instantie een dikke brij en bij het laatste schepje werd het opeens één grote stevige massa. Ik heb het toch gebruikt in het brood en goed door het meel gekneed.

    Zou het poeder minder vocht nodig hebben? Zou je anders een foto online kunnen gooien hoe de psylliumvezels met vocht eruit zouden moeten zien? Dan kunnen we wellicht zelf wat doseren totdat we ongeveer hetzelfde plaatje hebben. Bij de notenshop is hij namelijk uitverkocht.

    Ook viel me op dat hier 40 gram vezels doorheen moet, maar dat zowel op de verpakking als bij de notenshop staat dat er 5 tot 7 gram door 500 gram gemengd moet worden. Wij doen 40 gram door 250 gram. Heb je daar een reden voor?

    1. Beste Hanneke, dankjewel voor de reactie. Ik heb alles uitgezocht en er op los geexperimenteerd met psylliumpoeder. Dit heeft een andere verhouding dan psylliumvezels. Psylliumpoeder zijn fijngemalen psylliumvezels. Je hebt maar 1/3 van de aangegevenhoeveelheid psylliumvezels nodig wanneer je psylliumpoeder wil gebruiken. Dat gaat dus ook op voor dit recept. Peaks heeft de vezels aangepast naar poeder, heb ik gezien. Je kan de psylliumvezels (die ik persoonlijk fijner vindt) kopen bij Kruidvat, Etos, Pit&Pit en bij De Notenshop zijn ze weer voorradig. Ik hoop dat je hier verder mee kan.

      Groetjes,
      Marike

  4. Hoi,

    Zou ik de psylliumvezels ook weg kunnen laten? En wat voor werking hebben de psylliumvezels? Wie weet kan ik er dan een alternatief voor vinden. Alvast bedankt voor je reactie!

  5. Heb het al vaak geprobeerd maar steeds hetzelfde resultaat een te nat brood van binnen. Zit nu al een uur in de oven en plak er maar weer 20 min bij want hij is nog nat van binnen. Dacht ligt aan de vezels in poeder vorm maar nu de juiste vezels en weer hetzelfde probleem. Iemand enig idee wat ik fout doe?

    1. Hi Martine,

      Wat vervelend dat het niet lukt. Heb je de psylliumvezels geweekt in heet water en de psylliumvezels even laten staan? Gebruik evenuteel iets minder heet water voor de vulling. Dan moet het écht lukken!

      Lieve groet,
      Marike

    2. Hoi, ik wil graag ook dit brood maken, lijkt me heel erg lekker. Ivm een medische oorzaak kan ik alleen niet kneden. Kan het denk je op een glutenvrij programma in een broodbakmachine? Of is een ander programma mss beter? Alvast bedankt!

  6. Heb het brood net gemaakt, de baktijd aangehouden; korst leek knapperig, en de satéprikker kwam er schoon uit. Brood klonk hol als je er op tikte…Alles goed leek me.
    Heb t brood laten afkoelen en zag daarna tot mijn verbazing dat t brood wat ingestort was in het midden Geen knapperige korst meer…
    Wat is er fout gegaan?

  7. Wonderbaarlijk!! Dat zo’n onwerkbaar nat deeg, zo’n mooi brood heeft gemaakt.
    Sinds jaren niet zo’n lekker gv brood gemaakt/gegeten.
    De smeuiigheid komt vast door de enorme hoeveelheid psylliumvezels. Dus dank voor dit recept

  8. Beste Ohmypie,
    Ik heb vandaag twee broodjes gebakken. Ze zijn alle twee goed gelukt. De eerste is iets te snel uit de bakvorm gehaald en daarbij op zijn kop gezet waardoor de bovenzijde daarvan iets is ingezakt en de textuur bovenin te vast is , maar dat is een schoonheidsfoutje. Smaakt ook goed. Het eerste brood hebben we uiteindelijk 60 minuten gedaan en de helft van de tijd met een zilverfolie er over. Het tweede brood moest 70 minuten voordat ik de prikker en schoon uit haalde.

    Wat mij opgevallen is, is dat de psylliumvezels van het kruidvat in een potje zitten waar 125 gram op staat, maar als ik het naweeg is het 75 gram inhoud. Ik heb 25 gram vezels genomen per brood met 250 ml oatdrink van de Litlle. De vezels zijn eigenlijk best duur. Dit is prima gegaan. Voor herhaling vatbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.