Wanneer ik iemand mij de vraag stelt, wat mis je het meeste sinds je glutenvrij moet eten dan is mijn antwoord: Een échte lekkere boterham. Misschien herken je het wel, ook al ben ik het gewend dat ik voor een broodje niet zomaar een bakker in kan lopen, toch blijft het soms een gemis. Dagelijks krijg ik heel veel vragen over hét glutenvrije broodrecept waarmee je een lekker maar ook makkelijk glutenvrij brood kan maken. Vandaag deel ik één van mijn lievelingsrecepten, waarmee jij een makkelijk glutenvrij haverbroodje zonder poespas kan maken. Dat niet als een baksteen uit de oven komt, dat niet gortdroog is en ook nog eens veerkrachtig is! Het is ontzettend voedzaam én ongelofelijk lekker! Het brood zit boordevol vezels en je kan er volop mee variëren. Wat wil je nog meer? Glutenvrij, tarwevrij én lactosevrij!

Glutenvrij haverbrood maak je zelf!

Ieder weekend maak ik het graag zelf, een makkelijk glutenvrij brood. Ik snijd het brood in sneetjes en wat ik niet gebruik vries ik in, super handig! Nu moet ik eerlijk bekennen dat het regelmatig voor komt dat het brood op is na het weekend. Geef ons eens ongelijk?! Zeker wanneer je dit broodje hebt geproefd dan begrijp je ineens waarom. Het fijne vind ik toch wel dat je geen gist nodig hebt waardoor het broodje niet nog een tijd hoeft te rijzen. Het staat letterlijk binnen een uur op tafel. Doordat het brood gemaakt is van glutenvrij havermeel en havermout is het erg voedzaam. De meeste glutenvrije broden die je in de supermarkt koopt zijn alles behalve voedzaam en vaak ook duur. Dit is dus een prima alternatief en ook nog eens een stuk goedkoper. Hoe je zelf een makkelijk glutenvrij broodje kan bakken leg ik je stap voor stap uit!

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor het maken van brood? Probeer dan dit koolhydraatarme brood eens, de bolletjes, het haver-kastanje broodje of het courgette brood!

Luchtig, elastisch en met een krokante korst, dit wil je!

Gluten zorgen in brood simpelweg voor elasticiteit, daarnaast zijn het de gluten die ervoor zorgen dat een brood goed rijst wanneer je gist gebruikt. Het het maken van glutenvrij brood mis je dus een belangrijke basis. Wanneer je hiervoor niets anders gebruikt dan enkel glutenvrij meel zal je zien dat jouw brood droog wordt, gaat kruimelen en wellicht wel als een baksteen uit de oven komt. Been there, done that! We moeten dus inzetten op iets anders waarmee we de juiste structuur krijgen en voldoende elasticiteit. De basis: psylliumvezels. Dit is een must voor de glutenvrije bakker om in huis te hebben. Hiermee maak je het brood niet alleen elastisch maar ook heel voedzaam. Psylliumvezels zetten enorm uit wanneer je er warm water aan toevoegt. Ik koop ze bij De Notenshop of bij de Kruidvat en Etos wanneer je het in een fysieke winkel wil kopen. Belangrijk is om ze te mengen met warm water en ze even te laten staan. De vezels hebben namelijk tijd nodig om goed op te lossen. Je zal zien dat er een brei ontstaat, dit ziet er niet smakelijk uit maar daar proef en zie je uiteindelijk niets meer van terug.

Psylliumvezels of psylliumpoeder?

Daar sta je dan in de keuken, je wil een glutenvrij haverbrood maken maar je hebt geen psylliumvezels maar psylliumpoeder. Psylliumpoeder zijn fijngemalen psylliumvezels. Je hebt maar 1/3 van de aangegevenhoeveelheid psylliumvezels nodig wanneer je psylliumpoeder wil gebruiken. Dat gaat dus ook op voor dit recept. 

Lees hier het artikel: Glutenvrij bakken doe je zo!

Bakken zonder gist

In dit recept heb ik geen gist gebruikt maar baking soda. Dit heb ik opgelost met wat citroensap en pas als laatste toegevoegt. Je zal zien dat het mengsel enorm gaat bruisen, de baking soda geeft voldoende lucht aan jouw broodje zodat het lekker luchtig wordt! Bakpoeder zou je ook kunnen gebruiken maar dan wordt jouw broodje waarschijnlijk iets minder luchtig. Je kan gist gebruiken, laat de baking soda weg. Gebruik 5 gram en los dit op in het water, voeg een lepel (kokosbloesemsuiker) toe en laat dit mengsel 10 minuten staan. Wanneer je het brood gaat maken voeg je de gist toe en maak je een bal van het deeg. Laat het brood een uur rijzen. Vorm er een bal van, doe deze in de bakvorm en laat het broodje nog een half uur rijzen onder een vochtige theedoek.

Gebruik je liever geen havermeel en havermout? Vervang dit dan door boekweitmeel of een combinatie van boekweitmeel en rijstmeel.

Ben je er klaar voor? Stroop de mouwen maar op! We gaan aan de slag!

Glutenvrij haverbrood zonder gist!
Glutenvrij haverbrood zonder gist!
Glutenvrij haverbrood zonder gist!

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij

#Benodigdheden:

  • Broodvorm of cakeblik 20 cm of bak het brood op een bakplaat
  • Mengkom
  • Spatel
  • Bakpapier

Ingrediënten:

  • 240 g glutenvrij havermeel
  • 250 g handwarm water of handwarme plantaardige melk
  • Handje glutenvrije havermout
  • 40 g psylliumvezels OF 13 g psylliumpoeder
  • 1 tl zout
  • 4 eieren
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl baking soda + scheutje appelazijn of citroensap
  • Optioneel: sesamzaad + pompoenpitten + zonnebloempitten

Aan de slag

  1. Verwarm de oven op 200 graden onder- en boven warmte of 180 graden hetelucht.
  2. Bekleed de bakvorm of de bakplaat met bakpapier.
  3. Doe de psylliumvezels in een kommetje en roer hier het handwarme water doorheen. Laat het mengsel zo’n 10 minuten staan. 
  4. Doe het havermeel samen met het zout, olie en 3 eieren in een mengkom. Split het overgebleven ei en voeg het eiwit toe. Houd de eidooier apart. 
  5. Voeg nu ook de psylliumvezels toe. Spatel alles door elkaar heen, gebruik je handen of een keukenmixer met deeghaak zodat er een deegbal ontstaat. Het deeg kan nog wat plakkerig zijn. 
  6. Laat de deegbal even rusten en je zal zien dat je na 5 minuten verder kan kneden. Voeg de havermout toe. 
  7. Los de baking soda op met het citroensap. Vorm met je vingers een gaatje in de deegbal en voeg de opgeloste baking soda toe. Kneed nog een keer door. Voeg de helft van de pitten en sesamzaad toe en plaats het brood in een broodbakvorm of op een bakplaat bekeeld met bakpapier. 
  8. Verdeel met een kwastje het eigeel over het brood, strooi hier eventueel nog wat pitten overheen. Dit geeft een extra bite. 🙂 
  9. Schuif jouw broodje de oven in voor een bruiningskuurtje van 40 minuten. Wanneer jouw brood te snel bruin kleurt kun je halverwege een alluminiumfolie over het brood leggen om aanbranden te voorkomen.
  10. Haal het brood na 40 a 45 minuten uit de oven. Check met en satéprikker of het brood gaar is. Wanneer deze er droog uit komt dan is het brood klaar. Is dat niet het geval bak het brood dan nog 10 minuten langer.
  11. Laat het brood afkoelen buiten de oven. Wanneer het brood is afgekoeld kun je ervan genieten!
  12. Eetsmakelijk!

Ga je dit heerlijke brood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Glutenvrij haverbrood zonder gist!
Glutenvrij haverbrood zonder gist!