Nu de feestdagen weer voorbij zijn maken wij veel gezonde tussendoortjes ook nu we gewoon thuis werken. Dit glutenvrije mueslibrood rolde afgelopen week de oven uit en is sindsdien favoriet!  Gemaakt op basis van glutenvrije haver en amandelmeel en gevuld met gedroogde abrikozen, rozijnen en pecannoten voor een stevige bite. Ik kan je zeggen dit is een blijvertje! Na een plakje mueslibrood kun je er weer even tegen aan. Ook ontzettend lekker als ontbijt of wanneer je weinig tijd hebt. Glutenvrij, tarwevrij, koemelkvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers ook vegan te maken!

Ben je op zoek naar meer glutenvrije broodjes? Probeer dan eens het glutenvrije haverbrood zonder gist, het koolhydraatarme brood of het heerlijke rozijnenbrood eens!

Glutenvrij mueslibrood met een basis van glutenvrije haver en amandelmeel

Vroeger at ik maar al te graag mueslibrood, het liefste met een oude plakje kaas of appelstroop. Oude herinneringen herleven bij het proeven van dit glutenvrije mueslibrood! Eerder bakte ik al dit glutenvrije mueslibrood op basis van tijgernotenmeel, het recept heb ik aangepast en het broodje is nu nóg lekkerder! Door appelmoes te gebruiken als basis, krijgt het broodje al een licht zoete smaak en het is ook heel smeuïg maar niet te nat of te droog. Door een eetelepels psylliumvezels toe te voegen zal je zien dat jouw mueslibrood heel elastisch wordt. De structuur lijkt nu nog meer op de structuur van een echt mueslibrood. Daarnaast is het broodje hierdoor extra rijk aan vezels! Ik heb het glutenvrije mueslibrood rijkelijk gevuld met rozijnen, abrikozen en noten. Dit maakt het brood nog lekkerder. Heb je geen abrikozen in huis? Gebruik eens gedroogde vrijgen of dadels, net zo lekker! Binnen een uur staat jouw creatie op tafel! Het fijne is toch wel dat je er plakjes van kan snijden en in kan vriezen. Waarschijnlijk heb je hier helemaal geen tijd voor, mijn ervaring is dat het mueslibrood ontzettend snel op is.

Oh My Pie! Baktips!

Nog een aantal tips voordat je gaat bakken. Kun je niet tegen havermout of havermeel? Gebruik eens boekweit of quinoavlokken en gebruik boekweitmeel. Dit past ook prima in dit recept. Kun je niet tegen amandelmeel? Gebruik eens tijgernotenmeel extra fijn of hazelnootmeel. Je zal zien dat jouw mueslibrood een feestje zal zijn voor het hele gezin! Laat het mueslibrood helemaal afkoelen voordat je het aan zal snijden en gebruik een scherp mes.

Psylliumvezels

Ik gebruik zelf altijd psylliumvezels en geen poeder, van het poeder krijg je al snel klonten. Dit moet je echt geleidelijk mengen om de klontjes te voorkopen. heb je alleen poeder, roer het echt heel goed los en maak de klontjes fijn met een vork of staafmixer.

Glutenvrij mueslibrood, boordevol vezels!
Glutenvrij mueslibrood, boordevol vezels!

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • Cakevorm 20 cm
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Spatel

Ingrediënten:

  • 100 g glutenvrije havermout + 2 el extra voor de topping
  • 100 g glutenvrij havermeel
  • 100 g amandelmeel
  • 1 el psylliumvezels + 50 ml warm water
  • 325 g appelmoes of geraspte appel
  • 2 eieren of 2 el arrowroot geweekt in 5 el warm water.
  • 60 g rozijnen
  • 50 g noten – ik koos voor geroosterde pecannoten
  • 60 g gedroogde abrikozen
  • Snufje zeezout
  • 2 tl Ceylon kaneel
  • 1 tl baking soda + scheutje citroensap – of 2 tl bakpoeder

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze in met kokosolie.
  2. Roer de psylliumvezels los in een kommetje, voeg al roerende het warme water toe.
  3. Laat de abrikozen en rozijnen wellen in wat warm water.
  4. Doe de melen in de mengkom, voeg de havermout, evt. bakpoeder wanneer je geen baking soda gebruikt, zout en de kaneel toe. Spatel alles goed door elkaar.
  5. Roer hier nu ook de eieren- eivervanger, appemoes of de geraspte appel doorheen. Voeg nu ook de psylliumvezels toe. Spatel alles nog een keer goed door elkaar en laat het stevige beslag even staan.
  6. Los de baking soda op met citroensap en spatel dit door het beslag.
  7. Giet de abrikozen en de rozijnen af, snijd ze in stukjes net als de noten.
  8. Spatel ook de noten, abrikozen en rozijnen door het beslag. Houd van alles een klein beetje achter.
  9. Stort het beslag in een ingevette bakvorm of bekleed de bakvorm met bakpapier.
  10. Strooi de overgebleven pecannoten, rozijnen en abrikozenstukjes over het broodje en schuif het broodje voor zo’n 40 minuten de oven in.
  11. Bedenk halverwege de baktijd het broodje eventueel met wat alluminiumfolie om het verbranden van de abrikozen en rozijnen tegen te gaan.
  12. Laat dit overheerlijke glutenvrije mueslibrood afkoelen buiten de oven en geniet!

Bewaartip!

Je kan het mueslibrood zo’n 3 a 4 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast of vries ze per plak in.

Ga je dit glutenvrije muselibrood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Glutenvrij mueslibrood, boordevol vezels!
Glutenvrij mueslibrood, boordevol vezels!