Glutenvrij mueslibrood, boordevol vezels!

Glutenvrij mueslibrood, boordevol vezels!
LoadingRecept opslaan

Nu de feestdagen weer voorbij zijn maken wij veel gezonde tussendoortjes ook nu we gewoon thuis werken. Dit glutenvrije mueslibrood rolde afgelopen week de oven uit en is sindsdien favoriet!  Gemaakt op basis van glutenvrije haver en amandelmeel en gevuld met gedroogde abrikozen, rozijnen en pecannoten voor een stevige bite. Ik kan je zeggen dit is een blijvertje! Na een plakje mueslibrood kun je er weer even tegen aan. Ook ontzettend lekker als ontbijt of wanneer je weinig tijd hebt. Glutenvrij, tarwevrij, koemelkvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers ook vegan te maken!

Ben je op zoek naar meer glutenvrije broodjes? Probeer dan eens het glutenvrije haverbrood zonder gist, het koolhydraatarme brood of het heerlijke rozijnenbrood eens!

Zo maak je glutenvrij mueslibrood

Vroeger at ik maar al te graag mueslibrood, het liefste met een oude plakje kaas of appelstroop. Oude herinneringen herleven bij het proeven van dit glutenvrije mueslibrood! Eerder bakte ik al dit glutenvrije mueslibrood op basis van tijgernotenmeel, het recept heb ik aangepast en het broodje is nu nóg lekkerder! Door appelmoes te gebruiken als basis, krijgt het broodje al een licht zoete smaak en het is ook heel smeuïg maar niet te nat of te droog. Door een eetelepels psylliumvezels toe te voegen zal je zien dat jouw mueslibrood heel elastisch wordt. De structuur lijkt nu nog meer op de structuur van een echt mueslibrood. Daarnaast is het broodje hierdoor extra rijk aan vezels! Ik heb het glutenvrije mueslibrood rijkelijk gevuld met rozijnen, abrikozen en noten. Dit maakt het brood nog lekkerder. Heb je geen abrikozen in huis? Gebruik eens gedroogde vrijgen of dadels, net zo lekker! Binnen een uur staat jouw creatie op tafel! Het fijne is toch wel dat je er plakjes van kan snijden en in kan vriezen. Waarschijnlijk heb je hier helemaal geen tijd voor, mijn ervaring is dat het mueslibrood ontzettend snel op is.

Oh My Pie! Baktips!

Nog een aantal tips voordat je gaat bakken. Kun je niet tegen havermout of havermeel? Gebruik eens boekweit of quinoavlokken en gebruik boekweitmeel. Dit past ook prima in dit recept. Kun je niet tegen amandelmeel? Gebruik eens tijgernotenmeel extra fijn of hazelnootmeel. Je zal zien dat jouw mueslibrood een feestje zal zijn voor het hele gezin! Laat het mueslibrood helemaal afkoelen voordat je het aan zal snijden en gebruik een scherp mes.

Bakken met psylliumvezels

Ik gebruik zelf altijd psylliumvezels en geen poeder, van het poeder krijg je al snel klonten. Dit moet je echt geleidelijk mengen om de klontjes te voorkopen. heb je alleen poeder, roer het echt heel goed los en maak de klontjes fijn met een vork of staafmixer.

Glutenvrij mueslibrood, boordevol vezels!

Glutenvrij mueslibrood, boordevol vezels!

Glutenvrij mueslibrood, boordevol vezels!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

 • Cakevorm 20 cm
 • Bakpapier
 • Mengkom
 • Spatel
[/et_pb_text]

Ingrediënten:

 • 100 g glutenvrije havermout + 2 el extra voor de topping
 • 100 g glutenvrij havermeel
 • 100 g amandelmeel
 • 1 el psylliumvezels + 50 ml warm water
 • 325 g appelmoes of geraspte appel
 • 2 eieren of 2 el arrowroot geweekt in 5 el warm water.
 • 60 g rozijnen
 • 50 g noten – ik koos voor geroosterde pecannoten
 • 60 g gedroogde abrikozen
 • Snufje zeezout
 • 2 tl Ceylon kaneel
 • 1 tl baking soda + scheutje citroensap – of 2 tl bakpoeder

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze in met kokosolie.
 2. Roer de psylliumvezels los in een kommetje, voeg al roerende het warme water toe.
 3. Laat de abrikozen en rozijnen wellen in wat warm water.
 4. Doe de melen in de mengkom, voeg de havermout, evt. bakpoeder wanneer je geen baking soda gebruikt, zout en de kaneel toe. Spatel alles goed door elkaar.
 5. Roer hier nu ook de eieren- eivervanger, appemoes of de geraspte appel doorheen. Voeg nu ook de psylliumvezels toe. Spatel alles nog een keer goed door elkaar en laat het stevige beslag even staan.
 6. Los de baking soda op met citroensap en spatel dit door het beslag.
 7. Giet de abrikozen en de rozijnen af, snijd ze in stukjes net als de noten.
 8. Spatel ook de noten, abrikozen en rozijnen door het beslag. Houd van alles een klein beetje achter.
 9. Stort het beslag in een ingevette bakvorm of bekleed de bakvorm met bakpapier.
 10. Strooi de overgebleven pecannoten, rozijnen en abrikozenstukjes over het broodje en schuif het broodje voor zo’n 40 minuten de oven in.
 11. Bedenk halverwege de baktijd het broodje eventueel met wat alluminiumfolie om het verbranden van de abrikozen en rozijnen tegen te gaan.
 12. Laat dit overheerlijke glutenvrije mueslibrood afkoelen buiten de oven en geniet!

Bewaartip!

Je kan het mueslibrood zo’n 3 a 4 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast of vries ze per plak in.

Ga je dit glutenvrije muselibrood maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boeken Oh My Pie! en  ‘Bakken zonder Tarwe!

Glutenvrij mueslibrood, boordevol vezels!

31 comments
 1. Hallo Marika ik ga het zeker vandaag maken maar 1 vraagje doe je gelijk de bakpoeder erbij dat kun je er gelijk bij doen bij de melen of maar de de backing soda? ook of die later.. ik hoop dat dit broodje beter zal smaken en niet droog zoals ik het andere broodje had gebakken met appelstroop was zo droog en hard, we gaan dit proberen. je hoort het van mij.
  Vriendelijke groet,
  Alda Boudewijn

 2. Mmm het bakpoeder staat niet in het recept vermeld, alleen in de ingredientenlijst… het leek me erg lekker maar deze is nu mislukt!

 3. ik heb hem ook gemaakt.. maar is erg machtig ik doe altijd precies wat er staat maar op een of andere manier ziet het er niet zoals bij jou. Ik had alleen half rozijnen gedaan en de andere helft cranberry heerlijk ja dat zag ik ook niet staan van het bakpoeder wanneer je dat erbij moest doen dus ik heb het gelijktijdig bij het meel gedaan . en in welke vorm doe je het nu bij nr. 1 staat cake vorm bij punt 8 staat in een springvorm hahaha is volgens mij niet helemaal goed gegaan. dus heb het broodje in een springvorm gebakken, Ik hoor graag van je. Met vriendelijke groet Alda

 4. Nu ik even het recept lees staat er wel bij dat je het bakpoeder erbij moet doen wanneer je het havermout etc er bij doe. maar ik wilde eigenlijk zeggen als je backing soda gebruik wanneer moet je dat erbij doen want dat zie ik niet staan.

  1. Hi Alda,

   Ik heb de beschrijving iets aangepast, baking soda voeg je toe wanneer je het hebt opgelost met citroensap nadat het beslag even heeft gestaan. Baking soda begint altijd meteen te werken, hierdoor wordt het broodje luchtiger.

   Groetjes,
   Marike

 5. Hallo Marike,

  Waar haal je psylliumvezels? Ik heb gekeken in 2 supermarkten en niet gevonden. Waar vind ik dit?

  Alvast bedankt voor je reactie.

 6. Hallo Marike,
  Net het brood gemaakt maar helaas valt het uit elkaar.
  Heb jij een idee hoe dit kan komen?
  Ik heb bakpoeder, arrowroot en geraspte appel gebruikt en alleen rozijnen.

  Groet,
  Audrey

 7. lekker, compact goed vullend broodje. Ik heb een geraspte appel gebruikt maar het deeg bleef vrij droog, de volgende keer doe ik appelmoes erbij waardoor het waarschijnlijk wat smeuïger word. De smaak ik prima!

 8. Heerlijk broodje. Al een paar keer gemaakt. Zelfs na een paar dagen later is het nog lekker. Dat ben ik niet gewend van glutenvrij brood.

 9. Dit is het eerste recept dat ik van jou maak, en het brood is erg goed gelukt! Mijn man heeft coeliakie en vindt het erg lekker. Ook de kinderen en ik eten graag mee. Dankjewel, ik ga zeker meer recepten proberen!

 10. Wat een plaatje weer!!! Bedankt weer voor het recept Marike! Leuk om af te wisselen met ons vertrouwde mueslibrood…. en heel herkenbaar de oude kaas en appelstroop 😊 😘

 11. Met wat anders kan ik het ei vervangen? Ik kan de poeders hier niet krijgen en wil dit erg graag maken..

  Geweldige recepten trouwens…
  Met de recepten van ohmypie lukken mijn baksels altijd meteen 💛

 12. Hoi
  Ik heb je boek ‘van glutenvrije last naar glutenvrij feestje’ gekocht. Is er ook een boek waar je deze glutenvrije broodrecepten groepeert?
  Alvast bedankt.
  Arlette

 13. Dag,

  Kan ik dit ook bakken in een broodbakmachine? Ziet er heerlijk uit nl. Ik heb er 1 aangeschaft met een glutenvrij programma maar nog niet uitgeprobeerd

  1. Ik heb het nog niet geprobeerd. Toevallig heb ik net een broodbakmachine binnen gekregen waarin ik wat recepten ga testen. Als ik jou was zou ik het gewoon proberen 🙂

   Liefs,
   Marike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Related Posts