Brownies van zoete aardappel, glutenvrij en vegan

Brownies van zoete aardappel, glutenvrij en vegan
Brownies gemaakt van zoete aardappel, het klinkt misschien gek maar dit zijn de lekkerste glutenvrije brownies die ik ooit heb gemaakt. Zo lang ik mij kan herinneren maakten wij vroeger al graag brownies, toen nog van boter, suiker, chocolade en meel. Dat kan anders! De zoete aardappel geeft een smeuïge structuur aan de brownie, in combinatie met pure chocolade en een klein beetje meel heb je de perfecte verwennerij voor bij de thee of om te delen. Glutenvrij, vegan én ongelofelijk lekker!
LoadingRecept opslaan

Glutenvrije brownies bakken

Chocolade kan eigenlijk altijd, of het nu winter, lente, herfst of hartje zomer is. Daar sluiten deze brownies zich helemaal bij aan, ze zijn namelijk altijd lekker! Zoete aardappel is eigenlijk atijd wel goed verkrijgbaar, je kan ze kort koken of wanneer je langer de tijd hebt kun je ze ook even in de oven poffen in een allumiumfolie op 180 graden voor zo’n 40 minuten, probeer het eens. De dadels geven een sticky bite, gebruik zachte dadels. Heb je deze niet in huis maar wel harde? Week ze dan in lauw warm water totdat ze zacht zijn. Dan mengen ze makkelijker met het beslag. De walnoten en pure chocolade maakt het feest compleet. Proef even jouw beslag voordat je het in de bakvorm stort. Wellicht wil je het beslag iets zoeter. Ben je geen fan van walnoten? Gebruik gerust andere noten die je kan waarderen. Ik vind pecannoten of hazelnoten ook echt geweldig, zeker wanneer je ze kort roostert in een pan.

Glutenvrij en vegan!

Dat glutenvrij bakken niet lastig hoeft te zijn laten deze brownies maar weer eens zien. Je hebt er niet heel veel ingrediënten voor nodig en de ingrediënten kun je kopen in de supermarkt. Er worden geen eieren of dierlijke producten gebruikt in het recept dus het recept is ook nog eens vegan.

Voordat je begint met het maken van het recept waarschuw ik jou alvast, deze brownies zijn goddelijk! Ik kon er niet van afblijven dus de vriezer hebben ze nooit gered. 😉

Ben jij ook zo gek op brownies? Probeer dan eens de pompoen brownies, salted karamel brownies of de koolhydraatarme brownies!

Glutenvrije brownies

Brownies van zoete aardappel, glutenvrij en vegan

Brownies van zoete aardappel, glutenvrij en vegan

3 from 5 votes
Geschreven door Marike Categorie: Cake en brownie, Desserts, Tussendoortjes, OntbijtDit recept is: Glutenvrij, Vegan, Lactosevrij, KoemelkvrijMoeilijkheid: Makkelijk
Hoeveelheid

9

hoeveelheid
Voorbereiding

20

min
Baktijd

30

min
Calorieën

98

kcal
Total time

1

uur 

Een lekkere glutenvrije brownie die ook nog eens een stuk voedzamer is maar net zo lekker als de traditionele brownie, hier heb ik het recept voor jou!

ingrediënten

  • 400 g zoete aardappels

  • 70 g amandelmeel

  • 40 g boekweitmeel of glutenvrij havermeel

  • 150 g zachte dadels- ontpit

  • 2 a 4 el ahornsiroop- afhankelijk van hoe zoet jij de brownies wil hebben

  • 5 el cacao poeder

  • 2 el kokosolie- gesmolten

  • 2 tl bakpoeder

  • Snufje zout

  • 50 g pure chocolade + 50 g extra voor de topping

  • 40 g walnoten

  • Wat heb je nodig?
  • Vierkante brownie bakvorm 18 x 18 cm of een rechthoekige browniebakvorm

  • Bakpapier

  • Mengkom

  • Staafmixer of keukenmachine

  • Pannetje

Zo maak je het!

  • Verwarm de oven voor op 175 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht. Bekleed de bodem van de browniebakvorm of ovenschaal met bakpapier.
  • Schil de zoete aardappelen en snijd deze in stukken. Kook de zoete aardappelstukken in 10 a 15 minuten zacht. Giet het water af en laat de zoete aardappel afkoelen en uitlekken.
  • Snijd de dadels in kleine stukjes. Doe de afgekoelde zoete aardappel in de keukenmachine en maal fijn. Doe daarna de dadels erbij en maal mee tot ze fijn zijn.
  • Schenk het beslag in een mengkom en voeg hier de melen, cacao, gesmolten kokosolie, ahornsiroop, bakpoeder, zout en cacao aan toe. Spatel de ingrediënten goed door elkaar totdat alles met elkaar is vermengd.
  • Hak de walnoten en de chocolade grof, voeg deze toe en roer alles nog één keer goed door elkaar.
  • Verdeel het browniemengsel over de bodem van de bakvorm of ovenschaal en bak de zoete aardappel brownie in zo’n 30 a 35 gaar. Wat zal het waanzinnig lekker ruiken in huis!
  • Laat jouw brownie een half uurtje afkoelen, verwarm de chocolade au bain marie en swirl deze over de brownie heen wanneer deze is afgekoeld.
  • Laat de chocolade uitharden en snijd de brownie in stukken. Eetsmakelijk en vergeet niet te genieten!

Notities

  • Bewaartip! Je kan de brownies  zo’n 3 a 5 dagen in de koelkast bewaren of vries de brownies per stuk in.

Wat vind je van dit recept?

Gemiddeld 3.3 / 5. Reacties: 20

Geef als eerste je mening!

#OHMYPIE

Ga je deze glutenvrije brownies maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

BEN JE OP ZOEK NAAR MEER INSPIRATIE?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Brownies van zoete aardappel, glutenvrij en vegan
brownies van zoete aardappel
17 reacties
  1. Heeeeerlijk recept! Eindelijk een GV en vegan alternatief gevonden dat smelt in je mond en waarvan je achteraf een gezond gevoel hebt (dus je neemt er lekker nog eentje van) 🙂 Dank Marike!

  2. Oeioeioeiii wat lekker!! Ik maakte een half recept in kleine cakevorm en moet eerlijk bekennen dat de helft van de brownie al in m’n buik zit 😬 Volgende keer maak ik zonder walnoten, kwestie van smaak. Bedankt voor weer een heerlijk recept Marike!

  3. Ik wil heel graag deze taart bakken.
    Omdat ik ook bak voor een suikerpatiënt kan ik geen dadels gebruiken. Waarvoor mag ik dit vervangen?

  4. Ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk! toch heb ik een vraag over de zoete aardappel, gebruik jij de witte of de oranje? En 400gram is dat gewicht voor of na het schillen? Benieuwd naar je antwoord 🙂

  5. Ik heb deze net voor t eerst gemaakt. Halverwege de baktijd (30min, combi oven) begonnen de randjes alleen al te verbranden, dus ik heb het afgedekt met folie. Helaas is de onderkant ook wat verbrand. Waar kan dit aan liggen? Ik heb het recept precies gevolgd.

    1. Hi Wendy,

      Wat leuk om te lezen dat je het recept hebt gemaakt. Op welke stand heb je de brownies gebakken? Ik ga zelf altijd uit van onder- en bovenwarmte. Voor hetelucht moet je de temperatuur 10% verlagen om geen aangebrande brownies te krijgen. Ik ben benieuwd, dan help ik je op weg als je nog vragen hebt.

      Groetjes,
      Marike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.