Glutenvrije citroen- maanzaadcake

Glutenvrije citroen- maanzaadcake
LoadingRecept opslaan

Dat de combinatie van citroen en maanzaad zo goed zou uit kunnen pakken had ik van tevoren niet gedacht. Deze glutenvrije citroen- maanzaadcake is een hit! Verrassend fris en voor dat je er erg in hebt staat de glutenvrije citroen- maanzaad cake al in de oven! Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers koolhydraatarm te maken.

Ben je op zoek naar meer recepten met citroen? Maak eens dit glutenvrije citroentaartje, de glutenvrije amandelkoeken met citroen, glutenvrije ontbijttaart met citroen en frambozen, mango citroentaart of de overheerlijke clafoutis met perzik!

Glutenvrije citroen- maanzaadcake, lekker luchtig en heel fris

Eerder maakte ik al eens een glutenvrije lemon poppyseed cake, alleen leek het mij super leuk om het recept nog lekkerder te maken. Heel toevallig stond er nog een bakje ricotta in de koelkast, het zou genoeg zijn om aan de slag te gaan met een nieuwe creatie! Met een basis van amandelmeel, citroen heel veel citroen, een vleugje vanille en een knisperende bite van maanzaadjes. Deze glutenvrije citroen- maanzaadcake kun je met trots serveren!

Glutenvrij, lactosevrij én koolhydraatarm te maken!

De cake is glutenvrij en tarwevrij, door de ricotta in te wisselen voor (plantaardige) yoghurt of roomkaas kun je de cake lactosevrij én koemelkvrij maken. Door de ahornsiroop te vervangen door Syrup gold of erythritol maak je de citroen maanzaad-cake in een handomdraai koolhydraatarm. Een kind kan de was doen. 😉

 

Glutenvrije citroen- maanzaadcake

Glutenvrije citroen- maanzaadcake

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Spatel
  • Mixer
  • Cakevorm 21 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten:

Voor 10 plakken cake

Voor de citroen- maanzaadcake:

  • 200 g amandelmeel OF 100 g amandelmeel + 80 g glutenvrij havermeel
  • 4 eieren
  • 100 g ricotta of kokosyoghurt
  • 60 g kokosolie of roomboter- gesmolten
  • 50 g Erythritol of ahornsiroop
  • 2 tl bakpoeder of 1 tl baking soda
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el citroenrasp + 2 el citroensap
  • 2 el maanzaad
  • Snuf zeezout

Voor de frosting:

  • 100 g Erythritol poedersuiker OF poedersuiker
  • 3 el sap van een citroen

AAN DE SLAG

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht.
  2. Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet deze goed in.
  3. Doe het meel of de melen, citroenrasp, citroensap, maanzaad, vanille, bakpoeder/ baking soda en het zeezout in een mengkom.
  4. Mix ondertussen de eieren tot een lobbige massa, dit duurt zo’n 5 a 8 minuten.
  5. Spatel voorzichtig de ricotta of de yoghurt, samen met de gesmolten kokosolie en het zoetmiddel door de eieren heen. Doe dit ook met de droge ingrediënten totdat er geen klontjes meer te zien zijn.
  6. Proef even of jouw beslag op smaak is. Voeg eventueel nog wat citroensap toe of wat zoetmiddel.
  7. Schenk het beslag in de springvorm en schuif deze de oven in voor een bruiningkuurtje van zo’n 40 minuten.
  8. Laat de cake afkoelen buiten de oven.
  9. Wanneer de cake helemaal is afgekoeld kun je de frosting maken.
  10. Zeef de (ertythritol) poedersuiker in een mengkom, voeg al roerende lepel voor lepel citroensap door de poedersuiker

Bewaartip! Je kan de cake zo’n 3 a 5 dagen in de koelkast bewaren of vries deze per plak in.

Ga je deze glutenvrije citroen- maanzaadcake maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je deze citroen-maanzaadcake makkelijk terugvinden wanneer je ze wil gaan maken!

 

Glutenvrije citroen- maanzaadcake
7 reacties
  1. Hi Marike,

    Ik heb de citroen cake gemaakt. En kokos gebruikt. Maar helaas was de cake hierdoor best vet. Ik heb zelfs 50 gr kokosolie gebruikt ipv 60 gr. En ik zou zelf meer maanzaad toevoegen.

    Ik was benieuwd wat jij zelf hebt gebruikt, boter of kokosolie?

    Lieve groet Harriët

    1. Hi Paula,

      Wat leuk om te lezen! De cake hoort niet laag te blijven maar luchtig te zijn. Heb je baking soda gebruikt om het luchtig te maken? Ik ben benieuwd!

      Groetjes,
      Marike

  2. Wat is in deze cake een goede vervanger voor het havermeel zonder dat de smaak/structuur teveel verandert? Boekweitmeel?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.