Glutenvrij sodabrood met noten, dadels en rozijnen

Glutenvrij sodabrood met noten, dadels en rozijnen
LoadingRecept opslaan

Wakker worden met de geur van versgebakken brood, dat is voor mij het ultieme weekendgevoel. Sindskort heb ik weer een nieuw favoriet broodrecept, dit glutenvrije sodabrood met noten, dadels en rozijnen is niet meer weg te denken uit mijn keuken. Een stevig brood, vol van smaak én het is ook nog eens heel voedzaam. Doordat we geen gist gebruiken staat het broodje zo in de oven! Glutenvrij, lactosevrij, melkvrij én vegan te maken!

Ben je op zoek naar meer glutenvrije broodrecepten? Neem dan hier een kijkje!

Glutenvrij brood met noten en dadels, een feest om te maken én om te eten!

Iedere zaterdag koopt Mister Oh My Pie! een brood met noten en dadels bij de bakker, iedere week weer keek ik jaloers naar zijn brood. Dit wilde ik ook, dus besloot ik de keuken in te gaan om een recept te bedenken dat hier op zou lijken. Zo gezegd zo gedaan, na twee experimenten rolde het juiste brood uit de oven. Het brood is een Iers sodabrood. Dit oorspronkelijk Ierse brood rijst niet door gist, maar door een reactie tussen het zuur uit de karnemelk of yoghurt en het baking soda of ook wel zuiveringszout genoemd. Het recept heb ik voor jou uitgewerkt net als het recept van die overheerlijke zelfgemaakte hazelnootpasta.

Glutenvrij én vegan te maken

Glutenvrij brood, het klinkt als een hele opgave. Het glutenvrije haverbrood wordt nog altijd super vaak gemaakt of wat dacht je van de glutenvrije foccacia. Ik heb het glutenvrije brood gemaakt op basis van glutenvrij havermeel en boekweitmeel maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om rijstmeel en amandelmeel in te zetten. Het is net wat jij lekker vindt! Door stevige plantaardige yoghurt te mengen met citroensap ontstaat er een zuur waardoor de baking soda z´n werk kan doen. Baking soda reageert namelijk met zuur. Doe je dit niet dan zal je zien dat jouw brood of baksel niet zo´n fijne smaak zal hebben en het brood plat blijft. De baking soda en het zuur is dus echt een must. Wil je graag een vegan brood maken, gebruik dan geen eieren maar ga voor de gebroken lijnzaad geweekt in warm water. Je zal zien dat er een prachtig brood uit jouw oven komt rollen!

Beleg jouw broodjes royaal met zelfgemaakte hazelnootpasta!

Psylliumvezels of psylliumpoeder

Psylliumvezels zijn vezels afkomstig van de schil die om de zaden zit van de plant genaamd ‘Plantago ovate’. Psylliumvezels kunnen tot wel 10x hun eigen gewicht aan water opnemen. Op het moment dat deze vezels in contact komen met vocht (water, melk etc.), vormt zich een vaste massa. Wanneer je glutenvrij brood wil bakken is het gebruiken van psylliumvezels eigenlijk wel een must. Het vervangt de gluten en maakt jouw brood elastisch. Ik gebruik graag de hele psylliumvezels, deze nemen goed vocht op en worden een zachte brei in plaats van een klont. Ik koop ze bij De Notenshop of koop ze bij Kruidvat in het schap met natuurvoeding. Je kan er uiteraard ook op googelen. Heb je psylliumpoeder in huis, gebruik dan eenderde van de aangegeven hoeveelheid. Psylliumpoeder neemt nog meer vocht op waardoor dit snel zal klonteren.

Tip! Met dit glutenvrije sodabrood recept kun je alle kanten op. Probeer ook eens andere gedroogde vruchten, chocoladestukjes of ga op de hartige toer met kaas, olijven en zongedroogde tomaatjes.

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

  • Bakplaat optioneel gietijzeren pan of ovenbestendige pan
  • Mengkom
  • Spatel

Ingrediënten:

Voor één brood a 12 plakken

  • 250 g glutenvrij havermeel
  • 250 g boekweitmeel
  • 30 g glutenvrije havermout
  • 14 g psylliumvezels  + 100 ml heet water*
  • 1 el kaneel
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl baking soda
  • 2 tl xanthaangom
  • 350 g stevige yoghurt
  • 2 el citroensap
  • 2 eieren OF 2 el gebroken lijnzaad geweekt in 6 el lauwwarm water
  • 2 el kokosolie of roomboter- gesmolten
  • 1 a 2 el dadelstroop of keukenstroop
  • 100 g noten- ik heb hazelnoten, amandelen en paranoten gebruikt
  • 100 g rozijnen- zachte dadels

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 230 graden onder- en bovenwarmte of 215 graden hetelucht. Gebruik je een pan, verwarm deze mee, zo kan het gietijzer goed heet worden.
  2. Doe de yoghurt, samen met het citroensap in een een bakje en laat dit even staan.
  3. Doe de psylliumvezels in een kommetje en voeg hier al roerende het hete water aan toe. Roer dit goed door elkaar en laat dit minimaal 5 minuten staan.
  4. Wel de rozijnen en dadels in lauw warm water.
  5. Rooster ondertussen de noten kort in een droge warme pan en roer ze regelmatig om.
  6. Zeef de melen in een mengkom en voeg de xanthaangkom, baking soda, kaneel en het zout toe. Spatel hier de yoghurt, olie of boter, eieren of eivervanger, dadelstroop en de psylliumvezels doorheen.
  7. Dep de gewelde rozijnen droog en hak deze in kleine stukjes samen met de geroosterde noten en voeg deze toe aan het deeg.
  8. Kneed alles goed door elkaar. Het is geen nat deeg hooguit iets plakkerig. Voeg als laatste de havermout toe.
  9. Strooi wat meel op het aanrecht en kneed het deeg en maak er een mooie bol van. Plakt het deeg toch iets, maak je handen nat met koud water of een klein beetje olie en maak zo een bol van het deeg.
  10. Leg deze op een bakpapier en plaats het brood in de pan of op de bakplaat.
  11. Bak het brood zo’n 20 minuten met de deksel op de pan of op de bakplaat op 200 graden.
  12. Haal vervolgens de deksel van de pan en bak het brood op 180 graden voor zo’n 25 minuten. Let er op dat het brood niet zal verbranden, om dit te voorkomen  kun je een alluminiumfolie over het brood plaatsen.
  13. Laat het brood helemaal afkoelen buiten de oven voordat je het aan zal snijden.
  14. Extra lekker met zelfgemaakte chocolade pasta!

Bewaartip! Je kan het brood zo’n 3 dagen buiten de koelkast bewaren of vries het brood per plak in. Het lekkerste is natuurlijk om het vers te eten. 😉

Ga je dit glutenvrije sodabrood met rozijnen, dadaels en noten maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je dit glutenvrije sodabrood met noten, dadels en rozijnen makkelijk terugvinden wanneer je ze wil gaan maken!

12 reacties
  1. Zo blij met je vorige recept van brood! Ook deze ga ik proberen! Kan ik de xantaangom achterwege laten of vervangen door iets anders? Wat doet dit precies? 😇 (want niet in huis…)

    1. Hi Wendy,

      Wat leuk om te lezen! Dat kan zeker! Het zal misschien iets meer kruimelen het brood. Xanthaangom heeft een bindende werking, een theelepel kan jouw cake of brood al meer elaticiteit geven.

      Heel veel bakplezier!

      Liefs,
      Marike

      1. Dag Marike,

        Heel blij met je behaalde resultaat mbt zuurdesembrood. Ik heb het tot 4x geprobeerd… en tenslotte voor een poos te rusten gelegd.
        Heb met volle aandacht je blog gelezen, doch rees de vraag: ‘Hoeveel starter desem gebruik je in het recept… want dat staat er niet in vermeld!!

        Met vriendelijke groet,
        stil_genoegen

        1. Hi Marc,

          Wat leuk om te lezen. Dit brood maak je alleen zonder desem. Er volgt binnenkort een recept met desem met noten en rozijnen. Dit brood rijst met baking soda dat werkt in dit geval ook top 🙂

          Groetjes,
          Marike

    1. Dat kan zeker! Het zal misschien iets meer kruimelen het brood. Xanthaangom heeft een bindende werking, een theelepel kan jouw cake of brood al meer elaticiteit geven.

      Heel veel bakplezier!

      Liefs,
      Marike

  2. Vanmorgen dit receptje geprobeerd. Echter blijft mijn brood enorm klef na het afbakken. Heb je toevallig tip 🙂 ? Heb alle stappen doorlopen zoals beschreven..

  3. Heb het gemaakt en het is een heerlijk brood geworden en goed gelukt! Ik had helaas geen xanthaangom, dus die heb ik achterwege gelaten, alsnog gesmuld van dit brood.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.