Perenkruimeltaartjes glutenvrij én vegan

Perenkruimeltaartjes glutenvrij én vegan
LoadingRecept opslaan

Perenkruimeltaartjes met rozijnen én voor de liefhebbers karamelblokjes, wat zijn ze lekker! De rijpe peren die nog in de fruitschaal lagen verdwenen zonder enige moeite in mijn springvormpjes. Mijn enthousiasme was zo groot dat ik ze nog een keer maakte en het recept voor jou heb uitgeschreven. Heb je nog peren in huis? Dan zit je helemaal goed en kun je meteen aan de slag! Glutenvrij, lactosevrij, melkvrij én vegan te maken!

Ben je gek op peren en appels? Probeer dan eens deze glutenvrije appeltaart, de appelcake of de mini appeltaartjes!

De lekkerste perenkruimeltaartjes maak je zelf!

Perenkruimeltaartjes kunnen eigenlijk altijd, het is een super fijne variatie op de oh zo geliefde appelkruimeltaartjes. Ik vergeet vaak dat peren super lekker zijn om mee te bakken of om ze te gebruiken in een recept. Je zal zien er ontstaat spontaan een smaaksensatie waar je u tegen zegt! Het koekdeeg maak je heel gemakkelijk met havermeel en amandelmeel. Kun je niet tegen amandelmeel gebruik dan gerust tijgernotenmeel extra fijn (dit geeft dezelfde smaak en structuur als amandelmeel en kun je één op één vervangen). In mijn boek Bakken zonder Tarwe deel ik hier alles over. Kun je niet tegen havermeel? Gebruik dan eens boekweitmeel, boekweitmeel en amandelmeel is een gouden combinatie. Door de stukjes peer alvast heel kort te bakken worden ze al zacht en garen ze makkelijker in de taartjes. Doordat de taartjes klein zijn hoeven ze korter in de oven waardoor de peer minder tijd heeft om gaar te worden. De arrowroot of maizena zorgt ervoor dat de stukjes peer goed bij elkaar blijven wanneer je de taartjes aan zal snijden. Je kan dan heel makkelijk puntjes snijden. Echt een aanrader! Ik koos ervoor om rozijnen en karamelblokjes toe te voegen. Dit is niet noodzakelijk maar wel erg lekker. 😉 De keuze is aan jou!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

  • 2 springvormpjes 10 a 12 cm
  • Mengkom
  • Spatel
  • Bakpan

Ingrediënten:

Voor 2 taartjes voor 2 a 6 personen:

Voor het basisdeeg:

  • 60 g amandelmeel
  • 60 g glutenvrij havermeel
  • 60 g (plantaardige) boter of kokosolie
  • 1 tl speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 30 g ahornsiroop

Voor de vulling:

  • 2 peren
  • 2 tl arrowroot
  • 1 el ahornsiroop
  • Scheutje citroensap
  • 1 tl kaneel
  • 40 g rozijnen
  • Optioneel: karamelblokjes

Voor de kruimels:

  • 20 g glutenvrije havermout
  • 20 g grofgehakte notenstukjes

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte. Bekleed de bodems van de springvormpjes met bakpapier en vet de randen in.
  2. Doe de ingrediënten voor het basisdeeg in een mengkom en kneed deze door elkaar totdat er er een soepel deeg ontstaat. Blijft het deeg te droog? Voeg dan een scheutje plantaardige melk toe.
  3. Bekleed de bodempjes van de springvormpjes met het deeg en zorg ook voor een kleine opstaande rand, houd een klein beetje deeg apart, dit heb je nog nodig voor de kruimels.
  4. Zet de springvormpjes even in de koelkast.
  5. Snijd de peer in dunne plakjes en bak deze kort in een pannetje met het citroensap, ahornsiroop en de speculaaskruiden totdat deze wat zachter zijn.
  6. Haal het pannetje van het vuur en meng de arrowroot door de perenstukjes.
  7. Verdeel het peermengsel met eventueel karamelblokjes en rozijnen over de springvormpjes en duw dit goed aan.
  8. Kneed de havermout en de amandelschaafsel door het resterende deeg totdat er een kruimeldeeg ontstaat.
  9. Verdeel de kruimels over de taartjes en schuif deze de oven in voor zo’n 35 minuten. Laat de taartjes afkoelen buiten de oven.
  10. Extra lekker met een bolletje ijs! Ik zeg, genieten maar!

Bewaartip! Bewaar de taartjes in de koelkast. Ze zijn zeker zo’n 3 dagen te bewaren. Wanneer ze net gebakken zijn, zijn ze natuurlijk het aller-aller lekkerste.

Ga je deze perenkruimeltaartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek ‘Bakken zonder Tarwe!

8 reacties
  1. Deze komt zeker op mijn probeer-lijst! Je hebt het over een kleine opstaande rand met het deeg, maar het lijkt meer dat de hele rand van de springvorm ook bedekt wordt met het deeg? En dan de vulling erin en de kruimels erop.

    1. Vandaag heb ik dit taartje gemaakt met in de bodem alleen erythritol en dat is goed gelukt!
      Voor de kruimellaag heb ik wel een beetje agavesiroop gebruikt, maar dat kan misschien ook wel zonder.
      Aanrader hoor dit recept 🙂

  2. Ik vroeg me af welke karamel blokjes je gebruikt? Aangezien ik geen zuivel producten mag zoek ik nog steeds de juiste karamel blokjes 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.