Een glutenvrije brioche, wat heb ik dit gemist. Vroeger stond er altijd tijdens de feestdagen en soms zelfs in het weekend een brioche op tafel, waar we als gezin ontzettend van genoten. Met de overgebleven plakjes maakten we wentelteefjes. Deze herinneringen staan mij nog heel goed bij. Het leek mij een te gekke uitdaging om een glutenvrije brioche te maken, luchtig, smeuïg en vol van smaak. Ik kan jullie vertellen, het is gelukt! Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!

Gek op brood? Probeer eens het glutenvrije haverbrood, koolhydraatarme brood, groente broodjes, het glutenvrije muelsibrood of het glutenvrije dadel- rozijnen notenbrood!

Brioche is voor mij echt jeugdsentiment!

Heb jij ook van die mooie herinneringen aan dingen die je het meeste mist wanneer je glutenvrij moet eten? Net als croissantjes stond het maken van een brioche hoog op mijn lijstje. In Nederland ben ik nog geen lekkere glutenvrije brioche tegengekomen. Je begrijpt vast dat ik na het maken van deze glutenvrije brioche een sprongetje deed van geluk! De keuken rook de hele week zo ongelofelijk lekker. De geur van een verse brioche in de oven is echt geweldig!

Glutenvrije brioche maak je zo!

Neem er wel even de tijd voor, je kan het deeg evenueel de avond van tevoren maken en het deeg in de koelkast bewaren zodat je het de volgende dag kan bakken. Bewaar het deeg niet langer dan 48 uur en verpak het in keukenfolie zodat het niet uit zal drogen. Voor de glutenvrije brioche heb ik een glutenvrije melenmix gecombineerd met tapiocameel. De Brötmix van Schär doet het erg goed deze kun je kopen in de supermarkt bijvoorbeeld bij de AH, maak je liever zelf een glutenvrije melenmix gebruik dan 1/3 rijstmeel, 1/3 tapiocameel en 1/3 arrowroot of maizena. Dan krijg je ook een heel mooi resultaat! Tapiocameel kun je online kopen of bij de toko, het brood krijgt hierdoor een luchtige structuur en hierdoor valt het brood niet als een baksteen op jouw maag.Tapiocameel, of tapiocazetmeel, is een populaire, glutenvrije bloem gemaakt van het zetmeel van maniokwortel.Het is misschien het meest bekend om de fijne textuur die het geeft aan glutenvrij gebak, maar het werkt ook goed als een allergievriendelijk verdikkingsmiddel voor sauzen, soepen, puddingen en stoofschotels. Wil je tapiocameel vervagen? Gebruik dan cassavemeel of aardappelzetmeel.

Oh My Pie! baktips

Het fijnste is toch wel dat wanneer je het recept volgt en de tips opvolgt, het recept moet slagen! Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je de gist even laat staat in de warme (plantaardige) melk samen met het zoetmiddel en laat het deeg echt die twee uur rijzen, langer mag ook. Wanneer je dit niet doet is er een kans dat jouw brood naar gist smaakt. Been there, done that! Is het deeg te plakkerig wanneer je het laat rijzen? Strooi er dan niet nog meer meel bij, hierdoor wordt het brood namelijk te droog. Het tapiocameel bevat veel zetmeel en neemt vocht op tijdens de rijstijd. Geef het brood de kans om het zelf op te lossen, jouw geduld zal lonen. 🙂

Een glutenvrije brioche die ook vegan is

Het is niet heel moeilijk om de glutenvrije brioche te maken zonder dierlijke producten. Zo kun je plantaardige boter gebruiken en de eieren inruilen voor 100 gram appelmoes. Gebruik voor het bestrijken van de glutenvrije brioche plantaardige melk.  Het resultaat is net zo goed! Ik heb het voor jou uitgeprobeerd. 😉

Zitten jullie er klaar voor? Hier komt het pareltje van het recept!

Glutenvrije brioche, een makkelijk recept!
Glutenvrije brioche, een makkelijk recept!
Glutenvrije brioche, een makkelijk recept!

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

 • Cakevorm of broodvorm 
 • Mengkom
 • Spatel 
 • Optioneel: mixer met deeghaken
 • Vochtige doek + keukenfolie 

Ingrediënten:

Voor 1 grote glutenvrije brioche:

Ingrediënten:

 • 250 g Schär Brötmix*
 • 250 g tapiocameel
 • 1 tl xanthaangom
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl zout
 • 200 ml (plantaardige) melk
 • 12 g gedroogde gist
 • 120 g (plantaardige) boter
 • 60 g ahornsiroop
 • 2 eieren**

*Je kan ook jouw eigen glutenvrije melenmix maken van: 1/3 rijstmeel + 1/3 arrowroot + 1/3 tapiocameel

*Bakken zonder eieren? Gebruik ipv de eieren 100 g appelmoes

Aan de slag

 1. Doe de melen in een mengkom, spatel hier het zout, xanthaangom en vanille-extract door elkaar.
 2. Verwarm de melk zodat deze handwarm is, doe dit in een kommetje, voeg de gist en de ahornsiroop toe. Roer dit één keer door elkaar en laat het zo’n 10 minuten staan.
 3. Verwarm de boter totdat deze is gesmolten, spatel dit samen met de eieren door de droge ingredienten en voeg hier ook de melk aan toe.
 4. Spatel alles goed door elkaar of gebruik een mixer met deeghaken. Je zal zien dat het deeg nog plakkerig is, maar dit zal snel veranderen. In tapiocazetmeel zit namelijk veel zetmeel zoals het woord al zegt.
 5. Laat het deeg zo’n 2 uur rijzen onder een natte doek. Je zal zien dat het deeg veel minder plakkerig is na twee uur. Merk je dat jouw deel heel erg plakt? Strooi dan wat extra meel op het aanrecht wanner je er bolle van maakt en rol ze hier doorheen.
 6. Pak het bakblik erbij en vet deze goed in met boter. Maak 6 a 7 bollen van het deeg, maak hierbij jouw handen goed nat met koud water. Leg de bollen naast- en tegenover elkaar in het bakblik. Maak de bollen iets nat met de toppen van jouw vingers en dek het af met keukenfolie. Span dit niet te strak anders heb je kans dat de bollen geplet worden wanneer ze nog iets gaan rijzen.
 7. Laat de glutenvrije brioche nog 60 minuten rijzen.
 8. Wanneer de rijstijd bijna voorbij is kun je de oven aanzetten en voorverwarmen op 175 graden hetelucht of 160 graden onder- en bovenwarmte.
 9. Bestrijk de glutenvrije brioche met geklutst ei of wat plantaardige melk. Schuif de glutenvrije brioche de oven in voor zo’n 40 a 45 minuten. Let op, wanneer deze te snel bruin wordt kun je de bovenkant afdekken met alluminiumfolie.
 10. Laat de glutenvrije brioche helemaal afkoelen buiten de oven. Haal het brood uit de bakvorm (snijd eventueel de randen los voordat je de bakvorm omkeert). Nu is het tijd om lekker te genieten, aansnijden maar!

Bewaartip! Bewaar de glutenvrije brioche in een papieren zak of dek deze af met alliumiumfolie. De brioche is  zeker zo’n 3 dagen te bewaren. Wanneer deze net gebakken is, is de glutenvrije brioche het aller-aller lekkerste.

Ga je deze glutenvrije cheesecake bites met blauwe bessen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek Oh My Pie! of mijn  boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Glutenvrije brioche, een makkelijk recept!
Glutenvrije brioche, een makkelijk recept!
Glutenvrije brioche, een makkelijk recept!