Glutenvrije chocolate chip cookies, ze zijn echt veel te lekker om te laten liggen. Heb jij ook wel eens zo’n moment dat je denkt, bij dit theetje of kopje koffie zou ik wel wat lekkers lusten. De koeken uit de supermarkt kruimelen vaak zo tussen je vingers door, dan is een zelfgebakken chocolate chip cookie dé oplossing! Met een crunchy buitenkant en een chewy bite zijn dit mijn lievelingskoeken. Je maakt ze met een paar ingrediënten en eerlijk waar, ze zijn op voordat je het weet! Glutenvrij én vegan!

Ben je op zoek naar recepten voor glutenvrije koekjes? Bekijk dan eens deze knapperige glutenvrije koeken, haverkoeken, fruitige haverkoeken of de favoriete amandelkoeken met citroen!

Zo maak je glutenvrije chocolate chip cookies

Het leek mij leuk om eens te experimenteren met een nieuw glutenvrije koeken recept. Het deeg maakte ik de avond van tevoren, hierdoor konden de smaken goed intrekken en hoefde ik de volgende dag alleen de oven maar aan te zetten en konden de koeken gebakken worden. De combinatie van glutenvrije havermeel, amandelmeel, amandelpasta, chocolade met een klein beetje zeezout is echt om door een ringetje te halen. Je kan ook  boekweitmeel en amandelmeel of alleen amandelmeel gebruiken. Kijk gerust wat jou past! Laat de koeken goed afkoelen voordat je ze oppakt, anders zijn ze nog niet hard genoeg. Ook al zijn ze lauwwarm stiekem ook ongelofelijk lekker! 😉

Koolhydraatarm, zo doe je dat!

De vraag naar koolhydraatarme recepten is groot, dat merk ik wekelijks weer als ik mijn e-mail open. Wanneer je de kokosbloesemsuiker vervangt door erytrhitol of door greensweet Brown en enkel amandelmeel gebruikt dan is jouw koek ook koolhydraatarm! Zo makkelijk kan het zijn. 🙂

Glutenvrije chocolate chip cookies (zonder ei!)
Glutenvrije chocolate chip cookies (zonder ei!)

Recept:

Dit gerecht is:

Glutenvrij
Lactosevrij
Eivrij
Vegan

#Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Spatel
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Huishoudfolie

Ingrediënten:

  • 50 g (plantaardige) boter of kokosolie- kamertemperatuur
  • 50 g amandelpasta of pindakaas
  • 75 g kokosbloesemsuiker of erythritol
  • 110 g amandelmeel
  • 100 g glutenvrij havermeel
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 el gebroken lijnzaad + 3 el warm water OF 1 ei
  • 60 g pure chocolade- grof gehakt in stukjes

*Je kan ook 220 g amandelmeel gebruiken i.p.v. amandelmeel en havermeel.

Aan de slag

  1. Doe de kokosolie of (plantaardige) boter, amandelpasta en kokosbloesemsuiker in een mengkom, mix dit door elkaar totdat er een smeüig geheel ontstaat. Voeg de geweekte lijnzaad en vanille-extract toe, spatel alles nogmaals door elkaar.
  2. Voeg nu de melen, zout en baking soda toe aan de ingrediënten. Spatel alles nog een keer door elkaar totdat je een stevig deeg krijgt.
  3. Hak de chocolade grof en kneed dit door het deeg, bewaar een paar stukjes om als laatste toe te voegen.
  4. Verpak de bal deeg in keukenfolie en plaats de bal voor minimaal een uur in de koelkast. Dit komt de smaak en de structuur ten goede.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden onder en bovenwarmte of 160 graden heteluch en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  6. Gebruik een ijsschep om 12 mooie deegballen te maken en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Duw de koekjes iets aan, zorg dat er voldoende ruimte zit tussen de koekjes.
  7. Versier de koeken met de overgebleven chocolade en wat extra zeezout mocht je dit lekker vinden.
  8. Schuif de koeken de oven in zo’n 10 minuten goudbruin.
  9. Laat de glutenvrije chocolate chip cookies afkoelen buiten de oven.

Bewaar ze in een afgesloten bakje buiten de koelkast, ze blijven zo’n 3 a 5 dagen lekker.

Ga je deze glutenvrije chocolate chip cookies maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek Oh My Pie! of mijn  boek ‘Bakken zonder Tarwe!

Glutenvrije chocolate chip cookies (zonder ei!)