Glutenvrije aardbeien-yoghurttaartjes

Glutenvrije aardbeien-yoghurt taartjes
LoadingRecept opslaan

Aardbeientaartjes, ze horen helemaal bij het voorjaar. Nu de eerste aardbeien weer te koop zijn kan ik het laten om er de lekkerste aardbeien-yoghurttaartjes van te maken! Met een krokante havermout- amandelbodem en een frisse yoghurt-slagroom vulling. De verse aardbeien maken het feestje compleet! Het fijne is toch wel dat je er twee kleine taartjes van kan maken, die je kan delen of zelf kan opeten. 😉 De taartjes maak je heel gemakkelijk, ze zijn glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!

Ben je dol op kleine taartjes? Kijk dan snel eens bij de chocolademousse taartjes, de frambozen feesttaartjes, appelkruimel cheesecakejes, lemon meringue taartjes en de frambozen ontbijttaartjes!

Glutenvrije aardbeien-yoghurttaartjes met een krokante bodem

We hebben ze weer in huis! Verse aardbeien van de markt, in deze tijd is het nog altijd afwachten of de aardbeien echt zo lekker smaken als ze eruit zien maar als ik ze heb dan kan ik daar zo van genieten. Het duurde dan ook niet lang of ik maakte deze lekkere glutenvrije aardbeien-yoghurttaartjes met een krokante bodem een fluweelzachte vulling en een topping van overheerheerlijke verse aardbeien. Deze taartjes zijn favoriet! Dat kan ik je nu al verklappen. Voor de vulling combineerde ik plantaardige yoghurt met opgeklopte (plantaardige) slagroom met een vleugje vanille en citroen. De vulling is daarzo zo licht, fris en romig dat iedereen er dol op zal zijn. Je kan er ook voor kiezen om de vulling enkel met slagroom te maken of wanneer je het taartje verantwoord wil maken, enkel met yoghurt. De keuze is aan jou.

Glutenvrij en vegan voor de liefhebbers

De taartjes zijn glutenvrij, hier kan geen supermarkt gebakje tegenop. Het is dan ook echt de moeite om even de keuken in te gaan om iets lekkers te maken. Wanneer je de vulling bindt met agar agar dan zijn de taartjes helemaal vegan. Kook de agar agar kort in 100 ml water, zo’n 2 minuten. Voeg de yoghurt toe en laat het nog even koken op laag vuur, blijf ondertussen goed roeren. Spatel de yoghurtvulling door de slagroom. Schenk de vulling over de bodem en laat de taartjes opstijven.

Nu is het aan jou om er een feestje van te maken in de keuken!

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

  • Springvormpjes 10 a 12 cm of 1 springvorm van 16 cm
  • Mengkom
  • Spatel
  • Bakpapier
  • Pannetje

Ingrediënten:

Voor twee taartjes

Voor de bodempjes:

  • 40 g amandelmeel
  • 60 g glutenvrije havermout
  • 30 g ahornsiroop of honing
  • 20 g (plantaardige) boter of kokosolie
  • 1 tl vanille-extract
  • Snufje zout
  • 1/2 tl bakpoeder
  • Optioneel: scheutje (plantaardige) melk

Voor de vulling:

  • 200 ml (plantaardige) slagroom
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl citroenrasp
  • 200 g kokosyoghurt – of een stevige milde yoghurt naar keuze
  • 4 blaadjes gelatine of 2 g agar agar
  • 50 g ahornsiroop of Syrup gold 

Voor de topping:

  • 200 g aardbeien- diepvries en ontdooid
  • 2, 5 blaadje gelatine of 2 g agar agar
  • 1 el ahornsiroop of Syrup gold 
  • 150 g verse aardbeien

Aan de slag

  1. Bekleed de bodem van een kleine springvormpjes met bakpapier. Verwarm de oven op 170 graden onder en bovenwarmte of 165 graden hetelucht.
  2. Doe de ingrediënten in een mengkom en spatel alles door elkaar. Verdeel het deeg over de twee springvormpjes en duw dit aan met de bolle kant van een lepel of met je vingertoppen.
  3. Schuif de bodempjes de oven in voor zo’n 10 minuten. Laat ze afkoelen buiten de oven.
  4. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.
  5. Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes gelatine totdat ze zacht geworden zijn. Knijp ze uit en verwarm ze in een pannetje met enkele eetlepels water. Roer totdat de gelatine volledig is opgelost.
  6. Klop in een mengkom de yoghurt los, mix met de mixer de slagroom tot een lobbige substantie voeg het zoetmiddel, citroenrasp en de vanille toe. Spatel de slagroom door de yoghurt heen, niet te vaak anders zal je zien dat de vulling niet meer zo luchtig is. Roer nu de gelatine door het yoghurt/slagroom en spatel nog één keer door elkaar.
  7. Bekleed de randen van de springvormpjes eventueel met acetaatfolie (voor een strakke rand).
  8. Verdeel de vulling over de bodempjes. Schuif de taartjes de koelkast in voor zo’n 3 uur zodat de vulling op kan stijven.
  9. Ontdooi de aardbeien, pureer ze tot mousse en verwarm het mengsel in een pannetje. Week de blaadjes gelatine in een bakje koud water, knijp ze uit en verwarm ze mee met de gepureerde aardbeien. Roer net zo lang totdat de gelatine is opgelost. Zet het vuur uit en laat de topping iets afkoelen.
  10. Wanneer de vulling van de taartjes stevig genoeg is, kun je de topping over de taartjes verdelen. Zet de taartjes weer even in de koelkast totdat de topping stevig genoeg is.
  11. Garneer de taartjes met schijfjes verse aardbeien en geniet.

Bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast, ze blijven zo’n 3 dagen lekker.

Ga je deze glutenvrije aardbeien taartjes maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek Oh My Pie! of mijn  boek ‘Bakken zonder Tarwe!

18 reacties
  1. Deze taartjes vind ik zo leuk!!
    Ik ga ze klaar maken als dessert voor Pasen.
    Maar welke diameter hebben de taartvormpjes ajb?

    1. Hoi!

      Bij de benodigdheden voor de topping staat:

      “2, 5 blaadje gelatine of 2 g agar agar”

      Bedoel je dus 2,5 blaadjes gelatine, 2 of toch 5? Haha sorry..

    1. Hi Leen, Je hebt een opklopbare slagroom van alpro. Deze staat bij de grotere AH’s in het koelschap bij slagroom en ook bij de Jumbo trouwens. 🙂

      Groetjes,
      Marike

    1. Kook de agar agar in zo’n 50 ml water voor zo’n 2 minuten. Voeg de yoghurt toe en laat het even meepruttelen op laag vuur, bljf goed roeren. Haal het pannetje van het vuur en spatel dit allemaal door de slagroom heen. Vul de bodempjes met het mengsel zodat het op kan stijven.

      In principe staat de agar agar methode bij alle kwarktaart recepten (spiek gerust bij andere recepten), in dit geval was het een late night recept en had ik op dat moment nog weinig tijd om dit er ook nog uitgebreid bij te schrijven. Zodra ik een momentje heb zal ik het aanpassen. Fijn weekend alvast! 🙂

  2. Hoi Marike,

    Ik zie citroenrasp staan, dat door de yoghurt moet.
    Maar dit staat niet tussen de ingrediënten van de vulling.
    Zeker dat dit erdoorheen moet bij dit taartje?
    Ook heb je het over de vanille wat erdoorheen moet, je bedoelt 1 tl vanille extract?
    Hoor het graag want ik ben ze aan het maken.

    Dank voor je reactie en voor het delen van wederom een heerlijk taartjes recept.

  3. Ha Marike,
    Vol enthousiasme begonnen maar een beetje een fout gemaakt door de slagroom bij de yoghurt te gooien. Oeps! Hopelijk wordt het nog wat.
    Maar hoe moet je dit recept met agar-agar maken?

    Bedankt vast!

    1. Hi Janke, is het gelukt?
      Nee de agar agar is niet nodig als je gelatine gebruikt. Veel OMP lezers gebruiken liever agar agar vandaar dat ik deze optie erbij heb benoemd.

      Liefs,
      Marike

  4. Ik lees ook wel nog n paar “foutjes” in het recept, zoals hierboven al gevraagd. Vanille, agar methode, citroen..
    Voor de niet zo ervaren bakker toch lastig Marieke 😰

    1. De citroen en vanille staan er nu bij. Voor agar agar: Kook de agar agar in zo’n 50 ml water voor zo’n 2 minuten. Voeg de yoghurt toe en laat het even meepruttelen op laag vuur, bljf goed roeren. Haal het pannetje van het vuur en spatel dit allemaal door de slagroom heen. Vul de bodempjes met het mengsel zodat het op kan stijven.

      In principe staat de agar agar methode bij alle kwarktaart recepten (spiek gerust bij andere recepten), in dit geval was het een late night recept en had ik op dat moment nog weinig tijd om dit er ook nog uitgebreid bij te schrijven. Zodra ik een momentje heb zal ik het aanpassen. Fijn weekend alvast! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.