Glutenvrije cake met appel en frambozen

Glutenvrije cake met appel en frambozen
LoadingRecept opslaan

Een glutenvrije cake met appel en frambozen, beter kun je de dag bijna niet beginnen! Het is één van mijn favoriete glutenvrije cakes waar je gerust mee kan ontbijten. De smaak van appel, frambozen en een vleugje citroen doen het PER-FECT samen! De ingrediënten heb je vast al in huis, ik zeg: glutenvrije bakkers klaar? Bakken maar!

Een frisse glutenvrije cake met appel en frambozen

Iedere week schuif ik wel een glutenvrije cake of ontbijtkoek de oven in. Nu het weer wat beter weer begint te worden heb ik behoefte aan wat frissere smaken. Eigenlijk was ik van plan om het ‘oude’ recept te gebruiken van mijn frambozen ontbijtcake maar binnen no-time verdwenen er ook gebakken appeltjes in mijn beslag. Ik kan jullie zeggen, de cake is voortreffelijk! Deze frisse maar smaakvolle parel is niet alleen prachtig om naar te kijken het is ook nog een voedzaam ontbijt of tussendoortje. Ik heb de taart op basis van havermeel en amandelmeel, maar je kan ook alleen havermeel (gebruik dan 250 gram in totaal) of alleen amandelmeel (gebruik dan 325 gram in totaal) gebruiken. Daar waar een normale cake veel olie of boter zou bevatten is deze ontbijtcake juist helemaal niet zo vet. De boter hebben we vervangen door appelmoes! Je krijgt dezelfde smeuïge structuur, zo fijn. Houd je hier niet van gebruik dan kokosyoghurt of Griekse yoghurt. Ik maakte er een taart van maar je kan de ontbijtcake ook prima in een langwerpige cakevorm maken zodat je er plakjes van kan snijden.

Deze glutenvrije ontbijtcake bevat geen boter of geraffineerde suikers waardoor deze gezonder en frisser is dan de normale cakes die je in de winkel kan vinden.

Mijn tip voor de lekkerste glutenvrije cake met appel en frambozen ooit!

De cake is super lekker met stukjes appel, maar nóg lekkerder wanneer je de appelstukjes even bakt in een bakpan met een klein beetje boter/olie en een snufje kaneel. Bij iedere hap proef je smeuïge appeltjes en dat is wat waard! Je ziet ook aan mijn foto’s dat de appeltjes nog mooier uitkomen wanneer ze gebakken zijn. Doe er je voordeel mee!

Ben je op zoek naar meer gezonde glutenvrije cakes? Dan is de tropische mango cake, gezonde carrot cake ontbijtcake, chocolade-banaan cake of de gezondere speculaascake écht iets voor jou!

Glutenvrije cake met appel en frambozen

Glutenvrije cake met appel en frambozen

Glutenvrije cake met appel en frambozen

Recept:

Dit gerecht is:

#Benodigdheden:

  • Cakevorm 25 cm
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Spatel

Ingrediënten:

Voor 1 cake a 10 plakken

  • 200 g glutenvrij havermeel
  • 100 g amandelmeel
  • Snufje zout
  • 1 tl Ceylon kaneel
  • Rasp van 1/2 citroen
  • 225 g appelmoes (ongezoet)
  • 40 g ahornsiroop
  • 3 eieren*
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl baking soda + scheutje citroensap
  • 1 appel
  • 100 g frambozen
  • Optioneel: 30 g amandelstiften of grof gehakte noten

Eivrij of vegan? Vervang de de eieren door 100 g extra appelmoes + 1 el arowroot opgelost in 2 el lauwwarm water. Voeg een 1 tl bakpoeder toe zodat de cake ook net zo hoog zal worden. Bak de cake 10 minuutjes langer.

Aan de slag

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  2. Verwarm de oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht.
  3. Meng de melen, zout, kaneel en de rasp van de citroen door elkaar heen.
  4. Voeg vervolgens de eieren, appelmoes en de ahornsiroop toe. Spatel alles goed door elkaar heen totdat er geen klontjes meer te zien zijn.
  5. Los de baking soda op samen met het citroensap, roer dit in één keer door het beslag.
  6. Verdeel de helft van het beslag over de bodem van de cakevorm, verdeel hier 1/2 van de appelstukjes overheen, verdeel ook wat frambozen over het beslag. Schenk hier het overige beslag overheen. Strooi nu de overige appelstukjes en de frambozen over het beslag.
  7. Ben je gek op wat extra bite? Strooi eens wat grofgehakte nootjes over jouw cake, ik heb zelf amandelstiften gebruikt.
  8. Schuif de glutenvrije cake met appel en frambozen de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 40 a 45 minuten.
  9. Laat de cake afkoelen buiten de oven en geniet!

Bewaartip! Je kan de glutenvrije cake met appel en frambozen zo’n 3 a 5 dagen in de koelkast bewaren of vries deze per plak in.

Ga je deze glutenvrije cake met appel en frambozen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken.

Ben je op zoek naar meer inspiratie? Bestel mijn boek OH MY PIE! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Glutenvrije cake met appel en frambozen

6 reacties
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.