Glutenvrije chocolademousse taart

Glutenvrije chocolademousse taart
LoadingRecept opslaan

Een luchtige glutenvrije chocolademousse taart met een glutenvrije Oreo bodem én kleurrijk rood fruit on top. Een chocolademousse taart die niet inzakt maar letterlijk wegsmelt op de tong, een waanzinnige smaaksensatie, maar gelukkig ook een taart die iedereen kan maken. Wil jij echt eens uitpakken maar heb je geen zin om uren in de keuken te staan? Dan is dít de taart waar jij punten mee scoort. Glutenvrij, vegan én oh zo gevaarlijk lekker!

Chocoladeliefhebbers opgelet deze recepten mag jij niet missen! De chocolademousse taartjes met Bailey’s, brownies van zoete aardappel, chocolade ontbijttaartjes of wat dacht je van de chocolade brownies met frambozen cheesecakevulling?

Glutenvrije chocolademousse taart met een Oreo bodem

Soms vind ik het gewoon leuk om met weinig ingrediënten een knaller van een taart te maken. Met deze taart heb ik eigenlijk altijd succes, nouja bijna altijd. Ik weet nog goed dat ik de taart maakte voor collega’s van de Mister en dan ik geen bindmiddel had gebruikt in de hoop dat hij zou blijven staan. Mislukt, het was een soort chocoladefontein bij het openen van de springvorm. Toch is de taart opgegaan tot de laatste kruimel, dat zegt maar iets over de smaak. 😉 De bodem van glutenvrije Oreo koekjes is GOD-DE-LIJK! Makkelijk om te maken en kan nooit verkeerd. Je kan natuurlijk ook glutenvrije speculaasjes gebruiken of andere koekjes die jij kan waarderen.

Oh My Pie! Baktip!

Met deze tips kan jouw glutenvrije chocolademousse taart niet mislukken. Daar komen ze!

  • Gebruik acetaatfolie voor een mooie strakke rand. Acetaatfolie koop ik HIER.
  • Om klontjes in jouw choolademousse te voorkomen moet je de chocolademousse blijven spatelen wanneer je de agar agar of gelatine er doorheen roert. Heb je toch klontjes, gebruik even een mixer of uiteindelijk een staafmixer om ze er uit te mixen. Laatste retdmiddel maar beter dit dan een mislukte taart.
  • Wil je een vegan taart maken? Gebruik agar agar en vegan chocolade.
  • Door volle kokosmelk te gebruiken voor de topping in combinatie met de choolade kun je de taart mooi doornsijden zonder dat de chocolade breekt. 🙂
  • Gebruik een scherp warm mes om mooie strakke punten te snijden.
  • Als plantaardige slagroom gebruik ik de plantaardige slagroom van Alpro. Deze kun je opkloppen en blijft stevig. 🙂 Je kan ook gewone slagroom gebruiken natuurlijk!

Glutenvrije chocolademousse taart

Zit je er klaar voor? Deze taart lust iedereen! Ik ben heel benieuwd of jij mijn lievelingstaart gaat maken!

Glutenvrije chocolademousse taart

RECEPTENKAART

Glutenvrije chocolademousse taart

Voorbereiding:
Baktijd:
Totaal:

🍰 LoadingRecept opslaan

Benodigdheden

  • Springvorm 18 cm
  • Mengkom
  • Spatel
  • Bakpapier
  • Foodprocessor
  • Handmixer

ingrediënten

Voor de bodem:
  • 12 glutenvrije oreo’s of andere glutenvrije koekjes
  • 50 g kokosolie of plantaardige boter- gesmolten
Voor de vulling:
  • 400 ml (plantaardige) slagroom
  • 30 ml ahornsiroop
  • 200 g pure chocolade
  • 3 blaadjes gelatine of 2 g agar agar
  • 1 tl vanille-extract
Voor de chocolade ganache:
  • 100 ml kokosmelk (volle variant)
  • 100 g pure chocolade
  • Verse frambozen, blauwe bessen en/of bramen

aan de slag

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  2. Maak de glutenvrije Oreo’s fijn met een foodprocessor, smelt de (pantaardige) boter of kokosolie en spatel dit door de Oreokruimels.
  3. Verdeel dit over de bodem van de springvorm en duw aan met een natte koude lepel. Zet de springvorm in de koelkast.
  4. Klop de slagroom lobbig, niet stijf en smelt de chocolade au bain marie.
  5. Spatel de chocolade door de lobbige slagroom samen met de ahornsiroop en de vanille. Spatel niet te lang, anders zal de lucht verdwijnen.
  6. Gebruik je gelatine? Wel de blaadjes gelatine in koud water, knijp ze uit en verwarm ze kort terwijl je contiunue blijft roeren. Wanneer de blaadjes gelatine zijn opgelost kun je het mengsel door de chococolademousse heen spatelen, gebruik eventueel een (hand)mixer om klontjes te voorkomen.
  7. Gebruik je agar agar? Kook de agar agar in 100 ml water voor zo’n 2 minuten. Spatel dit door de chocolademousse, gebruik eventueel kort een (hand)mixer om klontjes te voorkomen.
  8. Bekleed de randen van de bakvorm eventueel met acetaatfolie voor een mooie strakke rand, schenk de chocolademousse over de bodem heen en schuif de taart de koelkast in voor zo’n 2 a 3 uur.
  9. Verwarm de kokosmelk in een pannentje en zet het vuur uit wanneer het warm is, los de chocoladestukjes er in op en laat de chocolade iets afkoelen voordat je het over de chocolade taart schenkt.
  10. Zet de taart een half uurtje in de koelkast totdat de topping stijf genoeg is. Versier met verse frambozen, bramen en/of blauwe bessen en geniet!

Bewaartip! Je kan de taart zo’n 3 a 5 dagen in de koelkast bewaren (let wel op, met vers fruit gaat de kwaliteit sneller achteruit) of vries de taart per punt in.

Wat vind je van dit recept?

Gemiddeld 4.7 / 5. Reacties: 7

Geef als eerste je mening!

#OHMYPIE

Ga je deze glutenvrije chocolademousse taart maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

BEN JE OP ZOEK NAAR MEER INSPIRATIE?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

11 reacties
  1. Hoi Marije,

    Als je het hebt over volle kokosmelk, welk merk koop jij dan? Er is best een aardig assortiment en ik ben weleens vaker de mist in gegaan met het kopen van kokosmelk.

    Groetjes Rianne

    1. 🤭Oeps….automatische woordenboek van de telefoon is niet altijd fijn hahaha, zo zie je maar.
      Er moest natuurlijk ‘Marike’ staan 😅

    2. Is het echt kokosmelk dat u gebruikt of kokosroom of is er geen verschil in. Vriendelijke groeten Ingrid

      1. Hi Ingrid,

        Ik gebruik vaak eigen merk van AH, een blikje of een pakje. Het hoeft geen kokosroom te zijn. Als het maar niet de kokosmelk uit een heel groot pak is wat bedoeld is om te drinken.

        Liefs,
        Marike

  2. Waar gebruik ik de ahornsiroop en het vanille extract? En los je de blaadjes gelatine op in water (hoeveel), of in de warme chocola?

  3. Hoi hoi ik heb even een vraagje , je schrijft verwarm de gelatine. Maar waarin precies?
    Want je knijpt eerst de blaadjes uit en dan ???
    Misschien zie ik iets over het hoofd ?
    Hoor het graag .

  4. Woops…. vorige week woensdag gemaakt, nu op! (springvorm 25 cm)
    Super super lekker! Dit is zoiets van: gluten en lactosevrij niet lekker?! Wat bedoel je?
    Heerlijk! Je recepten zijn een feestje!

    (Heb je misschien nog een tip hoe ik kan voorkomen dat de gelatine gaat klonteren? Ik heb echt zelfs geroerd tijdens het toevoegen maar het lukt me niet. Ik dacht zelf: het komt natuurlijk omdat de gelatine warm is en dat komt in een koud mengsel terecht dus dan stolt het gelijk. Maar hoe kan je dit voorkomen zonder de staafmixer te pakken?)

    1. Hi Janke,

      Wauw super leuk om te lezen zeg! Zelf voeg ik het graag toe als ik de mixer aan heb staan, dus de slagroom-chocolade mengsel op een lage stand mixen en rustig de gelatine toevoegen. Dit is heel fijn om klontjes te voorkomen.

      Kun je hier iets mee?

      Liefs,
      Marike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.