Glutenvrije ontbijtmuffins met bananenmeel

Glutenvrije ontbijtmuffins met bananenmeel
Bakken met bananenmeel. Er gaat een wereld voor jou open! Met deze ontbijtmuffins kun je heel gemakelijk lekker glutenvrij en tarwevrij ontbijten. Probeer het eens!
LoadingRecept opslaan

Ontbijten met glutenvrije ontbijtmuffins dat klinkt toch als een feestje? Laat het ontbijt nou net mijn favoriete moment van de dag zijn. Voor deze glutenvrije ontbijtmuffins heb ik Koopmans Bananenmeel als basis gebruikt. Heb jij wel eens gebakken met bananenmeel? Ik deel vandaag dit fantastische recept én alles ins en outs over bakken met bananenmeel!

Ontbijten met ontbijtmuffins

Ik begin mijn dag graag met een voedzaam ontbijt. Deze glutenvrije ontbijtmuffins van bananenmeel passen daar perfect bij. Het klinkt gek ontbijten met muffins, maar deze muffins zijn gemaakt van voedzame producten. Met een basis van Koopmans Bananenmeel, Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel en plantaardige melk bak je de ontbijtmuffins in een handomdraai. Ik heb er wat blauwe bessen en frambozen door het beslag geroerd waardoor ze ook nog eens heel fris zijn. Nog fijner is toch wel dat ze ideaal zijn om mee te nemen voor op school, op het werk of voor onderweg. Zo heb je altijd een voedzaam glutenvrij en tarwevrij tussendoortje bij de hand!

Bananenmeel is heel voedzaam en ook nog eens glutenvrij én tarwevrij

Bananenmeel, heb jij er wel eens mee gebakken? Dan is dit jouw kans om deze fijne meelsoort te ontdekken! Ik zal je er alles over vertellen. Koopmans Bananenmeel is voor 100% gemaakt van onrijpe bakbananen. Ik ben gelijk met het meel aan de slag gegaan. En wat bleek, het is een prachtig basismeel in de keuken met geweldige gezondheidsvoordelen. Niet bang zijn, het meel proeft niet naar banaan. 😉

Bananenmeel heeft een hoog koolhydraatgehalte. De meeste van deze koolhydraten kunnen niet worden afgebroken door spijsverteringsenzymen. De koolhydraten komen onverteerd in je dikke darm terecht, waardoor de goede bacteriën in de darmen toenemen, de stoelgang verbetert, en korte-keten-vetzuren worden aangemaakt die de darmen beschermen.

Alsof dit al niet wonderbaarlijk genoeg is, is dit bananenmeel ook nog eens: glutenvrij, lactosevrij, FODMAP-arm, vegan, vrij van noten, zaden én ei.

Glutenvrije ontbijtmuffins met bananenmeel
Glutenvrije ontbijtmuffins met bananenmeel
Bakken met Koopmans Bananenmeel

Dit wonderlijke meel bevat veel zetmeel, waardoor je bij het bereiden van recepten minder meel nodig hebt in vergelijking met andere meelsoorten (hallo, budgettip). Je kunt ongeveer 20-40% minder Bananenmeel gebruiken dan de aangegeven hoeveelheid bloem of meel in het recept. De bakmogelijkheden zijn eindeloos. Van overheerlijke muffins en ontbijttaartjes tot koeken en brood(!).

Tip: Koopmans Bananenmeel is ideaal om te verwerken in een taartbodem. Het neemt veel vocht op waardoor de bodem niet zompig wordt!

Naast Koopmans Bananenmeel introduceert Koopmans nu ook Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel en Koopmans Boekweitmeel! Ga voor meer glutenvrije recepten naar Koopmans.com/recepten/bakken-zonder-tarwe.

De  ‘Koopmans bakken zonder tarwe basismelen’ zijn verkrijgbaar bij de AH in het glutenvrij schap, bij de Plus en Jumbo in het bakschap.

Glutenvrije ontbijtmuffins met bananenmeel
Glutenvrije ontbijtmuffins met bananenmeel

RECEPTENKAART

Glutenvrije ontbijtmuffins met bananenmeel

Voorbereiding:
Baktijd:
Totaal:

🍰 LoadingRecept opslaan

Benodigdheden

  • 9 muffinvormpjes
  • Muffinbakvorm
  • Mengkom
  • Spatel

INGREDIËNTEN

Voor 9 ontbijtmuffins met bananenmeel
  • 100 g Koopmans Bananenmeel
  • 50 g Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout
  • 1 tl bakpoeder (bijv. van Dr. Oetker)
  • 50 g dadelstroop
  • 3 eieren
  • 150 ml plantaardige melk
  • 50 g blauwe bessen
  • 50 g frambozen

AAN DE SLAG

  1. Verwarm de elektrische oven voor op 175 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht van de heteluchtoven.
  2. Doe de melen, kaneel, zout en het bakpoeder in een mengkom en spatel dit door elkaar.
  3. Roer hier de dadelstroop of honing, eieren en de plantaardige melk doorheen totdat er een glad beslag ontstaat.
  4. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en duw de blauwe bessen en frambozen in het beslag.
  5. Bak de glutenvrije ontbijtmuffins met bananenmeel zo’n 25 minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen in de bakvorm.
  6. Genieten maar!

Wat vind je van dit recept?

Gemiddeld 4.3 / 5. Reacties: 15

Geef als eerste je mening!

Bewaartip! De glutenvrije ontbijtmuffins met bananenmeel kun je het beste bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje voor zo’n 3 dagen of vries de muffins in per stuk.

#OHMYPIE

Ga je deze glutenvrije ontbijtmuffins maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

BEN JE OP ZOEK NAAR MEER INSPIRATIE?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Glutenvrije ontbijtmuffins met bananenmeel
Glutenvrije ontbijtmuffins met bananenmeel
13 reacties
    1. Hi Vita,

      Wat leuk dat je reageert! Je zou 100 g appelmoes kunnen gebruiken, 1 el gebroken lijnzaad geweekt in 3 el lauwwarmwater + 1/2 tl baking soda + citroensap als laatste toe kunnen voegen, laat 1 tl bakpoeder weg.

      Heel veel bakplezier!

      Liefs,
      Marike

  1. Lijkt me super lekker! Alleen is deze amandelmeel hier niet te krijgen. Kan ik deze vervangen voor iets anders?

  2. Kan het ook met gewone amandelmeel en bananenmeel?? Ik koop altijd groot in. Zo sonde om nu weer duur nieuw bij te kopen. En dan eventueel extra bakpoeder toevoegen vanwege het zelfrijzend bakmeel?

      1. Ik heb de bananenmeel van Holland& Barret gebruikt deze is van de onrijpe groene banaan gemaakt. In hun eigen recept voor een bananenbrood word maar 85 gr bananenmeel gebruikt.

      2. Hi Ellen,

        Dat is jammer zeg! Ze horen niet droog te zijn, verre van. De hoeveelheid meel is al aangepast op het recept van de muffins.
        Op welke stand oven heb je ze gebakken?

        Lieve groet,
        Marike

  3. Ik heb zelf al amandelmeel. Kan ik deze gewoon gebruiken en dan bijv. nog wat extra bakpoeder erbij doen? Hoor graag in welke verhouding dit dan moet.

    1. Hi Suzanne,

      Dat kan zeker! Je kan het amandelmeel gebruiken in dezelfde verhouding en een tl bakpoeder toevoegen. Eetsmakelijk!

      Liefs,
      Marike

  4. Ik heb ze gisteren gemaakt, maar helaas ook bij ons erg droog. Precies je recept gevolgd. Zou boter het smeuïg maken? Of andere tips? Ik had ze wel zonder fruit gemaakt, aangezien ze daar niet van houden. Tips hiervoor?

    1. Ai wat jammer! Wanneer je geen fruit gebruikt moet je iets meer vocht of boter toevoegen anders worden ze inderdaad droog. Houd je het gewicht aan van de blauwe bessen om dit te vervangen. 🙂

      Liefs,
      Marike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.