Glutenvrije brownies met bananenmeel

Glutenvrije brownies met bananenmeel
LoadingRecept opslaan

Brownies, daar kun je mij voor wakker maken! Brownies vind ik het  allerlekkerste met pure chocolade en geroosterde hazelnoten. Voor deze brownies heb ik Koopmans Bananenmeel en Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel als basis gebruikt, het resultaat is verrassend maar zo ongelofelijk goed. Genieten zonder schuldgevoel, dat kan met deze glutenvrije brownies met bananenmeel!

Ben jij benieuwd naar meer recepten met bananenmeel? Ga voor meer glutenvrije recepten naar Koopmans.com/recepten/bakken-zonder-tarwe.

Glutenvrije brownies met bananenmeel

Genieten van glutenvrije brownies zonder schuldgevoel!

Chocolade kan eigenlijk altijd, of het nu winter, lente, herfst of hartje zomer is. Daar sluiten deze brownies zich helemaal bij aan, ze zijn namelijk altijd lekker. Ik besloot om aan de slag te gaan met een heel fijn basisrecept voor gezondere brownies met een basis van Koopmans Bananenmeel. Koopmans Bananenmeel is één van mijn favoriete meelsoorten, deze is voor 100% gemaakt van onrijpe bakbananen. Het meel heeft een neutrale smaak en is rijk aan vezels en bevat kalium en magnesium. Het meel geeft een voedzame basis aan al jouw baksels, op deze manier kun jij genieten zonder schuldgevoel!

Naast Koopmans Bananenmeel introduceert Koopmans nu ook Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel en Koopmans Boekweitmeel!

Ben je op zoek naar meer recepten met Koopmans Bananenmeel? Probeer dan eens de glutenvrije ontbijtmuffins met bananenmeel!

Glutenvrije brownies met bananenmeel
Glutenvrije brownies met bananenmeel

Glutenvrij én tarwevrij

Bananenmeel heeft een hoog koolhydraatgehalte. De meeste van deze koolhydraten kunnen niet worden afgebroken door spijsverteringsenzymen. De koolhydraten komen onverteerd in je dikke darm terecht, waardoor de goede bacteriën in de darmen toenemen, de stoelgang verbetert, en korte-keten-vetzuren worden aangemaakt die de darmen beschermen.

Alsof dit al niet wonderbaarlijk genoeg is, is dit bananenmeel ook nog eens: glutenvrij, lactosevrij, FODMAP-arm, vegan, vrij van noten, zaden én ei.

Bakken met Koopmans Bananenmeel

Dit wonderlijke meel bevat veel zetmeel, waardoor je bij het bereiden van recepten minder meel nodig hebt in vergelijking met andere meelsoorten (hallo, budgettip). Je kunt ongeveer 20- 40% minder Bananenmeel gebruiken dan de aangegeven hoeveelheid bloem of meel in het recept. De bakmogelijkheden zijn eindeloos. Van overheerlijke muffins en brownies tot koeken en brood(!).

De  ‘Koopmans bakken zonder tarwe basismelen’ zijn verkrijgbaar bij de AH in het glutenvrij schap, bij de Plus en Jumbo in het bakschap.

Het recept van de glutenvrije brownies met bananenmeel staat nu voor jou klaar! Bakkers klaar? Bakken maar!

Glutenvrije brownies

RECEPTENKAART

Glutenvrije brownies met bananenmeel

Voorbereiding: 10 minuten
Baktijd: 40 minuten
Totaal: 50 minuten

🍰 LoadingRecept opslaan

Benodigdheden

  • Brownie bakvorm 18 x 18 cm
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Spatel
  • Keukenmachine

ingrediënten

Voor de brownies:
  • 80 g Koopmans Bananenmeel
  • 50 g Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel
  • Snufje zeezout
  • 1 tl bakpoeder (bijv. van Dr. Oetker)
  • 35 g cacao
  • 75 ml amandelmelk
  • 2 eieren
  • 8 Medjoul dadels OF 100 g dadelstroop
  • 60 g plantaardige boter
  • 70 g pure chocolade
  • 50 g hazelnoten
  • Optioneel: extra hazelnoten en stukjes pure chocolade voor de topping

*Eivrij of vegan? Vervang de eieren door 100 gram appelmoes

aan de slag

  1. Verwarm de elektrische oven voor op 170 graden onder- en bovenwarmte (10 tot 15 graden lager indien je een heteluchtoven gebruikt). Bekleed de bakvorm met bakpapier.
  2. Doe de melen in een mengkom, voeg hier het zout, bakpoeder en de cacao aan toe, spatel door elkaar.
  3. Ontpit de dadels en maak deze fijn met een keukenmachine, voeg de eieren en amandelmelk toe. Heb je geen keukenmachine in huis? Gebruik dan dadelstroop in plaats van dadels.
  4. Roer de dadelpasta door de melen.
  5. Hak de chocolade en de hazelnoten grof. Smelt de boter au bain-marie en spatel deze samen met de chocolade en noten door het mengsel heen.
  6. Nu is het tijd om de bakvorm te vullen met dit overheerlijke browniebeslag!
  7. Top de brownie met wat extra hazelnoten en chocolade voor een geweldige uitstraling!
  8. Bak de glutenvrije brownies zo’n 40 minuten in de oven.
  9. Laat de brownies afkoelen buiten de oven, snijd ze in stukken en geniet!

Bewaartip! Bewaar de glutenvrije brownies met bananenmeel in een afgesloten bakje. Ze blijven zo’n 5 a 7 dagen goed. Vers gebakken zijn ze natuurlijk het allerlekkerste!

Wat vind je van dit recept?

Gemiddeld 4.1 / 5. Reacties: 12

Geef als eerste je mening!

#OHMYPIE

Ga je deze glutenvrije brownies met bananenmeel maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

BEN JE OP ZOEK NAAR MEER INSPIRATIE?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Bewaar de foto op Pinterest om zo heel gemakkelijk alle recepten terug te vinden!

Glutenvrije brownies
3 reacties
  1. Gemaakt volgens recept, maar gewone melk ipv amandelmelk. Heb op 170 graden gebakken in een heteluchtoven (combimagnetron), maar oven is niet erg betrouwbaar. In een ronde vorm van 24cm gedaan ipv een vierkante van 18cm. Denk dat ik een kleinere had moeten nemen van 20cm doorsnee. De brownie is lekker van smaak, ik kan er niet afblijven en mijn zoontjes vragen steeds om een nieuw stukje. Maar helaas wel kurkdroog, niet lekker smeuïg. Volgende keer kleinere bakvorm? Of toch volgens recept op 10 graden lager bakken? Zal dat wat uithalen of zal ik wat meer boter moeten toevoegen?

    1. Hi Bertine,

      Ah wat jammer zeg! Ik zou de baktijd iets verkorten, zo’n 10 minuten. Doordat de brownie in een grotere vorm is gebakken is deze sneller klaar. Je zou ook 10 gram minder meel kunnen gebruiken, just in case of voeg iets meer vocht toe/ boter.

      Heel veel bakplezier alvast!

      Liefs,
      Marike

  2. Hoi Marike, ik heb precies het recept gevolgd (zonder ei), maar mijn brownie werd ontzettend droog.
    Mijn deeg zag er ook meer uit als een pasta voor het bakken. Niet vloeibaar. Wat zou ik de volgende keer extra toe moeten voegen om de brownie smeuïger te krijgen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.