Glutenvrije krentenbollen recept

Glutenvrije krentenbollen
Een lange tijd heb ik ze gemist, een lekkere krentenbol met kaas. Ik kon het niet laten om een glutenvrij recept te maken voor glutenvrije krentenbollen die ook lactosevrij én vegan te maken zijn!
LoadingRecept opslaan

Glutenvrije krentenbollen bakken!

Regelmatig belanden er receptverzoekjes in mijn inbox. Een lekkere glutenvrije krentenbol heb ik al vaak voorbij zien komen, toch kwam er elke keer niet aan toe. Ik besloot de keuken in te gaan om een fijn recept te ontwikkelen voor het maken van glutenvrije krentenbollen. Het heeft 6 pogingen geduurd voordat ik de juiste krentenbol in handen hand. Met dit recept bak je overheerlijke glutenvrije krentenbollen. Warm ze zijn ze het allerlekkerst. Voeg eens wat nootjes, cranberry’s of havervlokken toe om een mueslibol te maken. Ook erg lekker kan ik je vertellen!

Glutenvrij, lactosevrij én vegan te maken!

Het fijne van dit recept is dat je er glutenvrije krentenbollen mee kan maken die naast glutenvrij ook lactosevrij, melkvrij én vegan zijn. Door appelmoes te gebruiken ipv een ei ontstaat er dezelfde structuur. Bestrijk de broodjes met plantaardige melk ipv met eigeel en ze komen net zo lekker uit de oven!

Glutenvrije recepten om brood mee te bakken

Het is je vast niet ontgaan als echte broodliefhebber de afgelopen maanden zijn er aardig wat lekkere glutenvrije broodrecepten verschenen op de website! Wat dacht je van deze overheerlijke glutenvrije focaccia die niet kan mislukken? Het glutenvrije haverbrood, glutenvrije mueslibrood of misschien wel de glutenvrije scones? Wil je echt uitpakken probeer dan eens de glutenvrije brioche. Zacht en lichtzoet van smaak. Oftewel genoeg broodrecepten om van te genieten. Daar kunnen we nu de glutenvrije krentenbollen aan toevoegen.

Glutenvrije krentenbollen
Glutenvrije krenten bollen recept
Glutenvrije krenten bollen recept

Glutenvrije krentenbollen

5 from 2 votes
Geschreven door Marike Categorie: Brood, Ontbijt, Lunch, TussendoorDit recept is: Glutenvrij, Lactosevrij, VeganMoeilijkheid: Makkelijk
Portie

8

portie
Voorbereiding

1

uur 

20

min
Baktijd

15

min
Calorieën

178

kcal
Totale tijd

1

uur 

10

min

Smeuïge, zachte krentenbollen met een heerlijke smaak. Met dit recept bak jij de lekkerste glutenvrije krentenbollen!

Wat heb je nodig?

  • Mengkom

  • Spatel

  • Bakplaat

  • Bakpapier

  • Ingrediënten:
  • 210 g rozijnen

  • 7 g instantgist of gedroogde gist

  • 40 g (kokosbloesem) suiker

  • 160 ml (plantaardige) melk of volle melk -lauwwarm

  • 250 g Schär B-mix

  • Snufje zout

  • 1 tl kaneel

  • 2 tl bakpoeder

  • 50 g appelmoes of 1 ei

  • 45 g (plantaardige) boter- gesmolten

  • -Plantaardige melk of 1 eigeel om de krentenbollen mee te bestrijken

Zo maak je het!

  • Als eerste wellen we de rozijnen in een kom met warm water. Zorg ervoor dat ze echt zacht zijn wanneer je ze gaat gebruiken.
  • Roer de gist en de (kokosbloesem)suiker door elkaar, voeg al roerende de lauwwarme plantaardige melk toe. Laat dit zo’n 5 a 10 minuten staan totdat er veel belletjes te zien zijn en de gist is geactiveerd.
  • Doe het meel, zout, kaneel en de bakpoeder in een mengkom en mix de melen door elkaar gebruik hiervoor een mixer met deeghaak of een spatel. Voeg het ei toe, de gesmolten boter en als laatste het gistmengsel. Mix alles zo’n 5 a 7 minuten door elkaar totdat er een egaal (plakkerig) deeg te zien is.
  • Laat de rozijnen uitlekken in een zeef en dep ze een klein beetje droog. Voeg ze toe aan het deeg en laat de mixer nog zo’n 5 minuten het deeg mixen zodat de rozijnen goed zijn verdeeld.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak je handen nat met koud water en maak 7 a 8 bollen van het deeg. Het deeg is vrij nat, daardoor vergt het enige oefening.
  • Bestrijk de krentenbollen met een kwastje met losgeklopt eigeel of plantaardige melk en laat ze een uurtje rijzen met een vochtige theedoek er overheen op kamer temperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden onder- en bovenwarmte. Bak de krentenbollen in zo’n 14 a 15 minuten goudbruin. Haal ze direct uit de oven en bestrijk de glutenvrije krentenbollen met een heel klein beetje gesmolten (plantaardige) boter zodat ze mooi gaan glimmen en de korst lekker zacht blijft.
  • Geniet er meteen van of vries de krentenbollen in per stuk. Eet je ze een dagje later? Verwarm de krentenbollen dan even in de oven, dan komt de smaak en structuur het best tot z’n recht. Enjoy!

Notities

  • Eet de krentenbollen warm, dan zijn ze het allerlekkerste!

Wat vind je van dit recept?

Gemiddeld 4.9 / 5. Reacties: 8

Geef als eerste je mening!

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije krentenbollen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Pin dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenrvrije krentenbollen Pinterest
11 reacties
  1. Hoi Marike,
    Ziet er super lekker uit alleen in de beschrijving staat meng de gist met de suiker maar in de ingredientenlijst vind ik nergens hoeveel suiker?

  2. Ontzettend leuk en lekker recept maar kan de gist ook door baking soda vervangen worden?
    Want gist wordt mijn buik niet bepaald blij van….

    Hoor dan graag de hoeveelheden vd baking soda en citroensap of iets anders

    1. Hi Kim, dat kan zeker! 1 tl baking soda + een scheutje citroensap als laatste toevoegen met de rozijnen aan het deeg. De krentenbollen hoeven dan niet te rijzen.

      Heel veel bakplezier!

      Liefs,
      Marike

  3. Hey Marike,
    Bij mij werden ze niet helemaal gaar van binnen. Kan dat komen doordat ik de melk vergeten was lauwwarm toe te voegen? Ik koos voor backing soda en citroensap en niet laten rijzen.
    Ze zijn wel lekker geworden. Dank voor dit recept!
    Groetjes Liefs.yvonne

    1. Hi Yvonne, ah wat jammer! Ze zouden wel gaar moeten worden. De melk moet wel lauwwarm om het rijs en bakproces te optimaliseren. Bak ze volgende keer met deze aanpassing en eventueel iets langer, temperaturen en baktijden verschillen nog wel eens per oven. Laat mij weten of het is gelukt!

      Liefs,
      Marike

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.