Glutenvrije cake met bramen

Glutenvrije cake
Nu de bramen volop verkrijgbaar zijn, is het een feest om hier een heerlijke glutenvrije cake met bramen mee te maken. Een smeuïge cake met een vleugje citroen. Ik zeg bakken maar! Glutenvrij, lactosevrij, vegan én koolhydraatarm te maken!
LoadingRecept opslaan

Glutenvrije cake met bramen

Afgelopen week hebben we heel veel bramen geplukt. Nouja geplukt en verzamdeld? Vera stopte alles in haar mond in plaats van in het emmertje. 😉 Naast zelfgemaakte bramenjam, bramen ontbijttaartjes, bramen cheesecake en bramen kwarktaartjes leek het mij zó leuk om eens een makkelijke glutenvrije cake met bramen te maken. Zie hier het resultaat! Een cake waar je écht van kan genieten!

Hoe maak je een lekkere glutenvrije cake?

Eigenlijk is het niet heel lastig. Door de juiste ingrediënten te gebruiken, goede verhoudingen én door de juiste baktijd aan te houden ontstaat er al snel iets lekkers! Ik heb een ronde springvorm gebruikt van 18 cm, je kan ook een cakevorm gebruiken van 25 cm. Het amandelmeel is een hele fijne basis! Je kan het amandelmeel ook prima combineren met glutenvrije havermeel voor eenzelfde resultaat! De citroen en de vanille geven de cake een fris-zoete smaak, dat is precies wat je wil! Iedere hap is weer een ontdekkingstocht. Ik ben benieuwd ga jij de cake maken? Het recept staat nu voor jou klaar!

Glutenvrije cake bewaren

Heb je een glutenvrije cake gemaakt? Bewaar deze dan buiten de koelkast. Door de cake in de koelkast te bewaren wordt deze sneller oud. Heb je de glutenvrije cake met bramen gemaakt met topping? Dan is het handig om deze wel in de koelkast te bewaren. Dek de cake dan goed af of bewaar deze in een afgesloten bakje om te voorkomen dat de cake uitdroogt. Je kan de cake ook invriezen per punt (zonder topping) zo kun je op ieder moment genieten van een lekker tussendoortje!

Glutenvrije cake met bramen
Glutenvrije cake met bramen

Glutenvrije cake met bramen

5 from 3 votes
Geschreven door Marike Categorie: Cake, Ontbijt, Tussendoor, DessertDit recept is: Glutenvrij, Lactosevrij, Koelmelkvrij, Vegan, KoolhydraatarmMoeilijkheid: Makkelijk
Servings

8

servings
Voorbereiding

10

min
Baktijd

45

min
Calories

139

kcal
Totale tijd

1

uur 

10

min

Maak eens een glutenvrije cake met bramen. Fris, smeuïg én altijd een feest op tafel!

ingrediënten

  • Voor de cake:
  • 250 g amandelmeel OF 100 g amandelmeel en 140 g glutenvrij havermeel

  • 150 g kokosyoghurt of Griekse yoghurt (niet lactosevrij)

  • 4 eieren*

  • 50 g ahornsiroop OF Syrup Gold

  • 3 el sap van een citroen + 1 el rasp

  • Snufje zeezout

  • 1 tl vanille-extract

  • 1 tl baking soda + scheutje citroensap OF 2 tl bakpoeder

  • 100 g bramen

  • Optioneel: 10 g amandelschaafsel

  • Voor de topping:
  • 150 g Griekse yoghurt of (kokosyoghurt)

  • 1 tl citroenrasp

  • 1 el ahornsiroop of Syrup Gold

  • 50 g verse bramen

  • Wat heb je nodig?
  • Springvorm 18 cm of cakevorm 21 a 25 cm

  • Mengkom

  • Spatel

  • Bakpapier

Zo maak je het!

  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Doe het meel of de melen in een mengkom, voeg hier de stevige yoghurt, ahornsiroop of Syrup gold, zout, vanille, citroenrasp en eventueel het bakpoeder aan toe. Spatel alles door elkaar heen.
  • Klop de eieren lobbig met een mixer of met een garde, spatel dit door de ingrediënten heen. Proef even of jouw beslag zoet genoeg is.
  • Los de baking soda op met de citroensap in een bakje en voeg dit toe aan de cake.
  • Schenk de helft van het beslag in de springvorm en strooi hier de helft van de bramen overheen (bewaar de rest van de bramen voor de garnering). Schenk de rest van het beslag hier overheen en garneer de glutenvrije cake eventueel met het amandelschaafsel.
  • Schuif jouw glutenvrije bramen cake de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 45 minuten. Let er op dat jouw glutenvrije cake niet te snel bruin wordt, dek de glutenvrije cake eventueel halverwege af met een alluminumfolie om aanbranden te voorkomen.
  • Laat de cake afkoelen buiten de oven. Roer de yoghurt, citroenrasp en het zoetmiddel door elkaar. Verdeel dit over de afgekoelde glutenvrije cake. Verdeel hier de bramen overheen en geniet!

Notities

  • *Eivrij of plantaardig? Vervang de eieren door 100 g appelmoes, 2 el arrowroot los geroerd in 4 el warm water. Voeg als laatste een tl baking soda toe aan het beslag opgelost in een scheutje citroensap.
  • Koolhydraatarm? Gebruik enkel amandelmeel en zoet de taart met Syrup gold.

Wat vind je van dit recept?

Gemiddeld 4.5 / 5. Reacties: 22

Geef als eerste je mening!

#ohmypie

Ga je deze glutenvrije cake met bramen maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. Bewaar deze foto ook op een van jouw Pinterest borden.

Ben je op zoek naar meer inspiratie?

Bestel mijn boeken Oh My Pie! of  ‘Bakken zonder Tarwe‘!

Pinterest

Wil je de recepten bewaren op Pinterest? Bewaar dan deze foto op jouw Pinterestbord zodat je de recepten makkelijk terug kan vinden.

Glutenvrije cake
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.